Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jaki rozrząd? PILNE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Zmieniałem z miesiąc temu rozrząd w swoim 1.8t AWT . Kupiłem zestaw INA ... Rozrząd od razu hałasował,jak na filmiku. Znalazłem na internecie dużo opinii identycznego dźwięku po zamontowaniu tego zestawu i ludzie wypowiadali się że już zrobili tak kilkadziesiąt tysięcy kilometrów i nic się nie dzieje. Podobno wina pompy wody albo paska. Jeździłem tak miesiąc ale za bardzo wkurzał mnie ten dźwięk. Rozebrałem dziś przód i na napinaczu jest spory luz na łożysku,tak samo wycieka z niego smar. Postanowiłem że oddaje to na reklamacje,ale auto mi potrzebne więc kupuję drugi zestaw. I teraz pytanie. Ogólnie siedział u mnie hydrauliczny napinacz,ja zmieniłem na manualny jak większość osób. I teraz pytanie jaki kupić drugi? Też na manualnym tylko oryginalny? Czy wrócić do hydraulicznego? Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez PrzemekBBB

Opublikowano

Jakiś czasu temu miałem montowany zestaw z hydraulicznym napinaczem. Pasek conti, rolki snr, pompa hepu. Cisza i święty spokój.

Opublikowano
  • Autor

Ty pisałeś na forum kiedyś z tym samym problemem co ja no nie? Hałasujący rozrząd INY? Po jakim czasie zmieniałeś? I radzisz wrócić do hydraulicznego?

Opublikowano

Ja to montowałem w a3 i do tej pory jeździ. Przejechane jest na tym prawie 50 tys. Objawy przeszły już dość dawno ale bardzo dużo tysięcy km musiało minąć. Dla mnie INA jak i gates to gówno, hałasuje charakterystycznie nie tylko w silnikach 1.8t.

Ponoć przy mechanicznym tłumiku drgań może być głośniej ale na pewno nie powinno być takiego charakterystyczne miauczenia, które powodowane jest przez paski w tych zestawach. Kilka osób na forum też miało z tym problem po montażu zestawu ina i po zmianie samych pasków nastawała cisza.

Porównując teraz pracę a3 z mechanicznym i a4 z hydraulicznym tłumikiem drgań to nie słyszę różnicy.

Opublikowano

Fabrycznie był montowany hydrauliczny napinacz , a w pewnym momencie uprościli napinacz "wymyślając" mechaniczny.

Jeżeli rozrząd jest właściwie złożony, a części trzymają poziom jakościowy to nic nie powinno się dziać.....ale jak widać i słychać INA coś szwankuje od jakiegoś czasu.

Ja za jakąś "chwilę" będę sobie zmieniał samodzielnie rozrząd z pompą wody i kupiłem zestaw, który był kładziony fabrycznie czyli zestaw  SNR/NTN z hydraulicznym napinaczem + pompa wody Hepu i taki też Ci polecam, a co zdecydujesz to już Twoja sprawa.

Opublikowano

Też mam taki zestawik, tani i dobry. Mam zrobione już na tym 70kkm (zaraz muszę wymieniać:D)

Edytowane przez szpakuziom

Opublikowano

Przede wszystkim jakościowy, a to najważniejsze. Nie wiem czy wiesz, ale pod logiem,który jest na pasku (SNR) jest producent Dayco, który wielu "głośnych" producentów bije na głowę jakością pasków i to nie tylko rozrządu, ale i wielorowkowych. Używam zestawów Dayco w kilku autach i nigdy nie miałem historii typu "coś piszczy", "postukuje" itp. To tak na marginesie.

A co do wymiany to po co chcesz wymieniać rozrząd przy 70kkm ?? Spokojnie możesz to zrobić przy 90-100. Nie ma co przekombinowywać tematu, choć decyzja jest Twoja, ale to bdb jakościowo zestaw i nie ma co wpadać w skrajności.

No chyba,że mocno agresywnie jezdzisz i  całość nie ma lekko, ale to sam już wiesz.

• 2 lata później...
Opublikowano

Panowie mam pytanie, zamówiłem sobie zestaw rozrządu do wymiany, rozpakowując napinacz z pudełka targałem za tą zapadkę blokującą tłumik drgań i niechcący go odblokowałem (wyciągnąłem tą zapadkę z napinacza). Będę mógł użyć tego napinacza przy montaż czy będzie problem?

Bez tytułu.png

Edytowane przez krzysiek91x

Opublikowano

Wsuń napinacz, zablokuj zapadką i wszystko będzie ok :)

Opublikowano

Próbowałem, nie da rady, taki twardy :decayed: I zastanawiam się czy będzie problem przy montażu

Opublikowano

Wsadz w imadło i pomalutku wciskaj

Opublikowano

Bez wsunięcia go do środka raczej nie uda się go zamontować ;)

Opublikowano

Dzięki, będę próbował :)