Opublikowano 22 Maja 20242 l Miałem ten sam problem w swoim s-tronic'u. Wymieniłem ten czujnik położenia 0CK927753K. Na początku problem występował sporadycznie 1-2 razy na tydzień. W ostatnim czasie stał się uporczywy i zdecydowałem się na wymianę. Teraz jest wszystko ok. Wymianę robiłem 2 tygodnie temu, od tego czasu nie było żadnego błędu, przed wymianą auto nie potrafiło poprawnie przejść na "P" przez dzień lub dwa.
Opublikowano 18 Listopada 20241 r W dniu 22.05.2024 o 09:17, pawel286 napisał(a): Miałem ten sam problem w swoim s-tronic'u. Wymieniłem ten czujnik położenia 0CK927753K. Na początku problem występował sporadycznie 1-2 razy na tydzień. W ostatnim czasie stał się uporczywy i zdecydowałem się na wymianę. Teraz jest wszystko ok. Wymianę robiłem 2 tygodnie temu, od tego czasu nie było żadnego błędu, przed wymianą auto nie potrafiło poprawnie przejść na "P" przez dzień lub dwa. @pawel286 Mam dokładnie ten sam problem. Czujnik wymieniałeś sam czy oddałeś do mechanika. Edytowane 21 Listopada 20241 r przez olekj32
Opublikowano 30 Listopada 20241 r @Muskel1 Pytanie do specjalisty. Czy mają kanał ogarnę sam wymianę czujnika położenia 0CK927753K czy czeka mnie wizyta w serwisie? Z góry dzięki za info.
Opublikowano 30 Listopada 20241 r Grzebię przy samochodzie od 10 lat. Wiadomo silnika i skrzyni nie rozłożę ale większość typowych napraw wykonuję sam. Pytanie czy jest to tylko kwestia okręcenia po kolei kilku elementów czy trzeba wyciągać skrzynię.
Opublikowano 30 Listopada 20241 r Możesz spróbować, w najgorszym przypadku okaże się, że nie dasz rady.
Opublikowano 30 Listopada 20241 r Czy wiesz może gdzie znajdę instrukcję serwisową do tej wymiany. Zastanawiają mnie dwie sprawy? Czy przy rozbieraniu blokady parkingowej nie wyleje się olej MTF? I czy dźwignię cięgna ściągnąć razem z pokrywą czy osobno, jako pierwszą.
Opublikowano 30 Listopada 20241 r Instrukcję znajdziesz po zarejestrowaniu się na stronie erWin Audi i wykupieniu Flatrate.
Opublikowano 29 Kwietnia 20251 r Panowie u mnie dzieje sie podobnie. Włączam P i po jakimś czasie jak wracam do auta to wyskakuje mi N i komunikat ostrzeżenie. Zrobiłem scan VCD i wyskoczył bład jak na foto czyli 20779 - czujnik trybu pracy ( P/N/D) skrzyni biegów. Czy to ten czujnik o którym piszecie? Jak jest z wymianą ? Ogarnie to sam człowiek czy lepiej serwis? może macie jakieś orientacyjne dane co do kosztów?
Opublikowano 29 Kwietnia 20251 r @BRUNOtak jak wyżej napisane pewnie masz do wymiany czujnik położenia w skrzyni. Ja natomiast mam inne pytanie. Mam skrzynię DL382 i jak przejdę na manualne sterowanie biegami M i jadę ze stałą prędkością i w miarę stałymi obrotami na dowolnym biegu to skrzynia po ok 30 sekundach sama przechodzi na D i automatycznie wrzuca bieg wyższy. Jeżeli w trakcie tych 30 sekund zmieniam manualnie biegi to cały czas jest na M nie przechodzi na D. Czy to normalne zachowanie? Edytowane 29 Kwietnia 20251 r przez seto
Opublikowano 30 Kwietnia 20251 r 10 godzin temu, seto napisał(a): Ja natomiast mam inne pytanie. Mam skrzynię DL382 i jak przejdę na manualne sterowanie biegami M i jadę ze stałą prędkością i w miarę stałymi obrotami na dowolnym biegu to skrzynia po ok 30 sekundach sama przechodzi na D i automatycznie wrzuca bieg wyższy. Jeżeli w trakcie tych 30 sekund zmieniam manualnie biegi to cały czas jest na M nie przechodzi na D. Czy to normalne zachowanie? Czy przełączasz skrzynie biegów w tryb manual? czyli w prawo manetka od biegów? Jeśli tylko pod kierownicą zmieniasz to normalne zachowanie..
Opublikowano 30 Kwietnia 20251 r najprawdopodobnie czujnik zakresu jazdy (pozycjoner) podziękował za współpracę... możesz jeszcze sprawdzić czy nie masz wilgoci w wtyczce skrzyni biegów... koszt samego czujnika w ASO bo tylko taki wchodzi w rachubę 0CK927753K to około 550-600pln... numer który Ci podałem jest tym które powinieneś zakupić, na aukcjach są tańsze, ale Nie polecam... tylko ASO... koszt wymiany nie jest mały, sanki w dół (później geometria) miska i mechatronika w dół (można przy okazji wykonać serwis skrzyni) demontaż pokrywy blokady parkingowej... i wymiana w/w czujnika... poszukaj warsztatu w okolicy który ogarnia 0CK, 0CL i zapytaj o koszty...