Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Padnięta pompa AdBlue w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, Lukasch44 napisał(a):

bez liter czyli taki sam jak mój i wywala brak zasilania sterownika

ale to masz uzywany czy nowy?

Opublikowano

Używany

Opublikowano
9 minut temu, Lukasch44 napisał(a):

Używany

no wlasnie i niestety kto wie czy on jest na pewno ok?

Opublikowano

może rozkręcić , zalanie będzie widać 

Opublikowano

Sprawdzałeś czy do sterownika dochodzi zasilanie z bezpieczników?

Opublikowano

Tak dochodzi. Sprawdziłem. Dziś zamówiłem kolejny sterownik? 

Opublikowano
18 godzin temu, Lukasch44 napisał(a):

Tak dochodzi. Sprawdziłem. Dziś zamówiłem kolejny sterownik

No tak czuję że ten co masz jest uwalony...

Opublikowano

Temat ogarnięty. 
2 sterowniki uwalone wg. komputera, jeden ten z literą D na końcu - brak komunikacji więc nie wiem czy uwalony czy niezgodność z pompą.

Trzeci sterownik bez litery ogarnął problem?? 

Opublikowano

Wiem mam pytanie, jeżeli adblue zostalo wyłączone to czy podczas skanowania vcds będzie pokazywało jakiś błąd?  Byłem oglądać auto w którym była awaria adblue i była ona wyłączona a na vcds pokazało błędy. Czy to normalne ? Poniżej scr 

Screenshot_2023-10-16-11-07-54-218_cn.wps.moffice_eng.jpg

Screenshot_2023-10-16-11-08-16-151_cn.wps.moffice_eng.jpg

Screenshot_2023-10-16-11-08-30-027_cn.wps.moffice_eng.jpg

• 5 tygodni później...
Opublikowano

no u mnie jeszcze żadne "oficjalne info" sie nie pojawiło odnosnie awarii adblue, ani check engine z tym związany, ale 2 lata temu jak mi podlaczali kompa celem odpowietrzenia filtra paliwa, to widnial błąd , że małe cisnienie adblue czy jakoś tak... i tak sobie już jezdzę beztrosko 2 lata ? ?

ale chyba juz czas sie rozgladac za uzywanym sterownikiem, bo chyba ten sądny dzień nadejdzie już niedlugo i ta membrana już mi nie pomoze bo chyba za pozno....

Edytowane przez raqu43

Opublikowano
Godzinę temu, raqu43 napisał(a):

no u mnie jeszcze żadne "oficjalne info" sie nie pojawiło odnosnie awarii adblue, ani check engine z tym związany, ale 2 lata temu jak mi podlaczali kompa celem odpowietrzenia filtra paliwa, to widnial błąd , że małe cisnienie adblue czy jakoś tak... i tak sobie już jezdzę beztrosko 2 lata ? ?

ale chyba juz czas sie rozgladac za uzywanym sterownikiem, bo chyba ten sądny dzień nadejdzie już niedlugo i ta membrana już mi nie pomoze bo chyba za pozno....

I niby sterownik wpływa na małe ciśnienie ?

Opublikowano

no nie...sam w sobie nie wpływa..

ale jak w razie już tam się dostaje wilgoć/woda, to sterownik daje falszywe info do kompa i ten pokazuje co ma pokazac, a w rzeczywistosci wszystko z pompą adblue jest ok , tylko sterownik jest do wymiany. Tak to widzę po przeczytaniu całego wątku , jak inni mieli podobny problem, a w 90% przypadków winien okazał się sterownik.

Edytowane przez raqu43

Opublikowano

Błąd niskiego ciśnienia zapisze się też, jak masz mało czynnika w zbiorniku, jedziesz z góry przyhamujesz i pompa zassie powietrze. 

A żeby wywaliło odliczanie to musi być błąd stały a nie sporadyczny. 

Opublikowano

aha , dobrze wiedzieć ? 

bede spal spokojniej...dzieki za info ?

Opublikowano
17 godzin temu, patryciusz napisał(a):

Błąd niskiego ciśnienia zapisze się też, jak masz mało czynnika w zbiorniku, jedziesz z góry przyhamujesz i pompa zassie powietrze. 

A żeby wywaliło odliczanie to musi być błąd stały a nie sporadyczny. 

no i co w tym przypadku? dolać do pełna czynnika i komunikat o usterce powinnien zniknąć?

Opublikowano

Jeżeli wynika to z niskiego poziomu to tak. Po dolaniu błąd zniknie po pewnym czasie. Nie od razu, bo w zbiorniku nie ma pływaka jak w przypadku paliwa, tylko jest ultradźwiękowy czujnik poziomu AdBlue. Działa on trochę wolniej niż pływak. 

Opublikowano
34 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Jeżeli wynika to z niskiego poziomu to tak. Po dolaniu błąd zniknie po pewnym czasie. Nie od razu, bo w zbiorniku nie ma pływaka jak w przypadku paliwa, tylko jest ultradźwiękowy czujnik poziomu AdBlue. Działa on trochę wolniej niż pływak. 

dzisiaj mi wyskoczył ikona check engine i komunikat: usterka adblue i odliczanko, membrana naklejona na sterownik w maju 2022r, w tegoroczne lato kontrola membrany OK, zrobiłem od kupna 21000km i nie dolewałem jeszcze, poprzedni właściciel informował mnie, że o uzupełnieniu pojawi się komunikat na 2400km. 

Edytowane przez tobias

Opublikowano

Zalej do pełna. Bywają właśnie przypadki, że niski stan deklaruje jako usterkę.

Opublikowano
9 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Zalej do pełna. Bywają właśnie przypadki, że niski stan deklaruje jako usterkę.

no dziś po pracy jadę uzupełnić, tylko dlaczego nie dostałem komunikatu na 2400km żeby uzupełnić, dziwi mnie to ?

Opublikowano

Dość często spotkałem się z takim zachowaniem, co prawda nie we własnym B9, bo tam od połowy tankuję do pełna, ale z kilkoma innymi Audi.