Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z Immo i licznikiem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jakiś czas temu wymieniałem licznik z czerwonego na kolor. Majster po przypisaniu nowego licznika dał mi Kod Pin. Rok czasu był spokój, niedawno kupiłem Vfiz'a no i zaczął się problem. W czasie jazdy wyskakuje kontrolka immo. Sprawdziłem błędy i wyskakuje mi taki błąd (załącznik) Nie wiem co z tym teraz zrobić, bo zniknęło mi kodowanie licznika same 00000, ale auto można odpalić i jeździć. Czy można to ogarnąć jakoś Vagiem, czy muszę podjechać do specjalisty? Pytanie w ogóle dlaczego tak się stało?

20191219_173417.jpg

20191222_104135.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ten błąd nie ma nic wspólnego z immo, zrób zrzut ekranu licznika dla kanałow 22,23,24

I zobacz czy w silniku nie ma błędu od immo... 

Zrób na nowo kodowanie licznika. 

Zrób test zegarów i zobacz czy kontrolka immo to rzeczywiście immo... Bo może to się pali zamiast checka

Edytowane przez kamil-vag
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedź. W sterowniku silnika nie było takiego błędu. Kodowania nie chce przyjąć coś, chyba, że coś źle robię Test zegarów ok.

20191222_130306.jpg

Edytowane przez szpakuziom
Opublikowano (edytowane)

Wiem, że v Vfiz jest opcja czytania czy diagnozy po obd, spróbuj odznaczyć tą opcje i dopiero próbować kodowanie

Druga sprawa zainstaluj sobie vcds lite. 

W blokach pomiarowych wszystko OK, to nie wygląda na problem z immo

Edytowane przez kamil-vag
Opublikowano (edytowane)

Paytanko mam jeszcze, czy do kodowania licznika muszę się najpierw wpisać login? Vfiza odpiąłem całkowicie na razie. 

Edytowane przez szpakuziom
Opublikowano

Nie kodowanie bez pinu, on jest wymagany do niektórych adaptacji

Opublikowano

Udało mi się zaprogramować na nowo licznik (wpisywałem złe kodowanie), lecz problem z kontrolką pozostał. Raz się pojawia na dłużej, raz na krócej Dodatkowo pojawia się błąd 01177 Nieraz uda się wykasować błąd, ale przeważnie nie. Odpiąłem urządzenie i wydaje mi się, że problem ustąpił, ale postanowiłem je zainstalować jeszcze raz no i kontrolka powróciła. Nie wiem czy to wina po stronie samochodu, czy urządzenia. Jeździłem też z drugim kluczykiem, ale nic się nie zmieniło w tej kwestii.

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, szpakuziom napisał:

Udało mi się zaprogramować na nowo licznik (wpisywałem złe kodowanie), lecz problem z kontrolką pozostał. Raz się pojawia na dłużej, raz na krócej Dodatkowo pojawia się błąd 01177 Nieraz uda się wykasować błąd, ale przeważnie nie. Odpiąłem urządzenie i wydaje mi się, że problem ustąpił, ale postanowiłem je zainstalować jeszcze raz no i kontrolka powróciła. Nie wiem czy to wina po stronie samochodu, czy urządzenia. Jeździłem też z drugim kluczykiem, ale nic się nie zmieniło w tej kwestii.

Zaloguj się w liczniku pinem poprzedzonym zerem,wejdź w adaptacje kanał 00,wartość 0 read,save. Wyłącz stacyjke na minutę i sprawdź czy błąd wraca. Sterownik silnika ma problemy z komunikacją z immo w liczniku. Może być ze vfiz coś miesza.

Edytowane przez pila24
Opublikowano
5 minut temu, pila24 napisał:

Zaloguj się w liczniku pinem poprzedzonym zerem,wejdź w adaptacje kanał 00,wartość 0 read,save. Wyłącz stacyjke na minutę i sprawdź czy błąd wraca. Sterownik silnika ma problemy z komunikacją z immo w liczniku. Może być ze vfiz coś miesza.

Może to głupie pytanie, ale Skąd wezmę pin do licznika?

Opublikowano
3 minuty temu, szpakuziom napisał:

Może to głupie pytanie, ale Skąd wezmę pin do licznika?

Cytat

Majster po przypisaniu nowego licznika dał mi Kod Pin

To masz ten pin czy nie? ?

Jak nie to tutaj masz opisane jak wyciągnąć pin

Opublikowano

No tak, myślałem, że dał mi do starego licznika, nie zrozumiałem go, ale jednak sterownik przyjmuje ten pin, więc musi być od nowego :) No a więc odpinałem i podpinałem już ten vfiz cały dzień (mam już dość :decayed:), teraz aktualnie mam odpięty, zrobiłem teraz tak jak mi mówiłeś, aby zrobić adaptacje z loginem, błędów z immo nie ma, kontrolki również. Postanowiłem pojeździć bez urządzenia dzień dwa i zobaczymy, jeżeli będzie ok, to spróbuje po raz ostatni podłączyć to urządzenie, bo adaptacje robiłem bez loginu, może dlatego błąd się pojawiał. Zobaczymy, co autor urządzenia jeszcze napisze. Ogólnie za jakiś czas dam znać, czy coś się poprawiło.

Opublikowano
49 minut temu, szpakuziom napisał:

No tak, myślałem, że dał mi do starego licznika, nie zrozumiałem go, ale jednak sterownik przyjmuje ten pin, więc musi być od nowego :) No a więc odpinałem i podpinałem już ten vfiz cały dzień (mam już dość :decayed:), teraz aktualnie mam odpięty, zrobiłem teraz tak jak mi mówiłeś, aby zrobić adaptacje z loginem, błędów z immo nie ma, kontrolki również. Postanowiłem pojeździć bez urządzenia dzień dwa i zobaczymy, jeżeli będzie ok, to spróbuje po raz ostatni podłączyć to urządzenie, bo adaptacje robiłem bez loginu, może dlatego błąd się pojawiał. Zobaczymy, co autor urządzenia jeszcze napisze. Ogólnie za jakiś czas dam znać, czy coś się poprawiło.

Wydaje mi się że to ten vfiz zakłócenia w komunikacji immo powoduje. Pisz do twórcy,może zna problem i ma jakieś rozwiązanie.

Opublikowano

No mi też tak się wydaję, bez vfiz'a jest wszystko ok, a po podpięciu niestety jest lipa. Ciekawi mnie fakt, że na początku przez tydzień z vfiz'em było ok. Już napisałem, czekam na odpowiedź. Jak coś się dowiem, to dam znać, dzięki wielkie za pomoc.