Janasekk Opublikowano 13 Kwietnia Opublikowano 13 Kwietnia Witam mam to samo. 3.0 tdi manual Drgania przy 100-120 km/h przy 130 nie da sie jechac tak bije kierownica. -Opony wywazane 5 razy -Hamucle i klocki przod nowe -Piasty i lozyska kol przod nowe -Amorki i sprezyny nowe -Zawieszenie cale bez luzow -hamulce tyl nowe wraz z regeneracja zaciskow -piasty tylne bez zadnego picia -polosie przednie wymienione -polos tylnia p.p wymieniona (lewa ok ) Mam w bananach Tuleje Poliuretenowe, czy one moga powodowac te drgania ? Prosze o pomoc jak ktos wie co sprawdzic jeszcze
Audi sline Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Cześć, czy ktoś z forumowiczy wymieniał tylko tuleje wahaczy i problem ustał? Po zakupie samochodu mam dokładnie opisywane objawy.... drgania odczywalne na kierownicy przy prędkościach --> 120 km/h +. Z historii serwisowej wynika, że w ASO przy przebiegu 110 tys wymienione były tuleje wahaczy ( 8K0407515) + łączniki stabilizatorów (4M0411317), aktualnie samochód ma przebieg 127 tys km. Czy możliwym jest, żeby po takim przebiegu części się już wypracowały. Mi pomysły też już się kończą, felgi proste + opony nowe, 2x dynamicznie wyważane koła... Dzięki za wskazówki!
Langista Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Od kiedy ASO bawi się w wymianę samych tulei? Pokaż ten wpis w dzienniku serwisowym.
pelonek1 Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja 3 godziny temu, Langista napisał(a): Od kiedy ASO bawi się w wymianę samych tulei? Pokaż ten wpis w dzienniku serwisowym. A czemu ma się nie bawić skoro można kupić same tuleje w ASO?
Langista Opublikowano 17 Maja Opublikowano 17 Maja Można też kupić same kostki do wiązki a jak im powiesz żeby samą kostkę wymienili to Cie wyśmieją.
Audi sline Opublikowano 18 Maja Opublikowano 18 Maja 16 godzin temu, Langista napisał(a): Od kiedy ASO bawi się w wymianę samych tulei? Pokaż ten wpis w dzienniku serwisowym. Widocznie w DE. nie dbają o rachunek dla klienta 😃
Audi sline Opublikowano 18 Maja Opublikowano 18 Maja 29 minut temu, Langista napisał(a): Jak dasz radę to zrób zdjęcie tych tulei W jakim celu miałbym zrobić zdjęcia?
Janasekk Opublikowano 21 Czerwca Opublikowano 21 Czerwca Ktos z poliuretanami moze sie wypowiedziec czy one zdaja egzamin? Czy jednak one tez sa powodem drgan/wibracji z racji zbyt sztywnej konstrukcji i musi byc faktycznie 75mm tuleja guma-olej?
Eswude Opublikowano 11 Sierpnia Opublikowano 11 Sierpnia Czy znajdę wahacz 75/M12 ori nowy, czy raczej tylko używki?
Janasekk Opublikowano 16 Sierpnia Opublikowano 16 Sierpnia W dniu 11.08.2024 o 22:40, Eswude napisał(a): Czy znajdę wahacz 75/M12 ori nowy, czy raczej tylko używki? Znajdziesz masz na 1 stronie
dziii Opublikowano 13 Listopada Opublikowano 13 Listopada W dniu 1.02.2024 o 07:48, pioelo napisał(a): Cześć, mam to samo drgania budy, najbardziej czuje na fotelu pasażera całe drga, ale nie czuje drgań na kierownicy ani na pedale gazu. Drgania wyczuwalne przy 70 km/h i później 120 - 130 km/h, przy większej prędkości znikają. Audi a4 b8 2014 . Koła sprawdzone na letnich i zimowych drga. Wymieniona została lewa pół oś, łożysko i piasta bo mechanik powiedział że koło podskakuje i stąd te drgania. Ale nie za wiele to dało. i co rozwiązałeś problem drgań ?
benm323 Opublikowano wczoraj o 08:13 Opublikowano wczoraj o 08:13 Cześć, wczoraj wymieniłem wahacze ori tuleja fi65/stożek gwint M12. Stare tuleje zerwane na maxa, trzymały się w 4 punktach po 5mm może. Te tuleje fi 75 zdecydowane dużo lepsze, pełna guma z olejem wewnątrz zwane łożyskami hydraulicznymi. Założyłem używki ori tuleja fi75/stożek gwint M14. Jest o niebo lepiej, choć zmieniłem od razu koła z letnich 18 na zimowe 16, a jednak na tych 18 miałem wibracje najbardziej. Co do tulejek w zwrotnicach to spokojnie każdy dobry tokarz przetoczy wewnątrz stare tulejki i wykona stożek na M14. Z wyciągnięciem też nie jest jakoś ciężko, dopasować kawałek rurki, żeby tulejka wchodziła i ciągnąć śrubą z podkładkami. U mnie śruba drobnozwojowa M12 z nakrętką i poszło choć ciężko. Z powrotem jak zakładałem tulejki do zamrażarki na 24h i zwrotnicę lekko podgrzałem i weszło lepiej niż schodziło. Trzeba pamiętać, że śruby na wahaczach (bananach) dokręcać jak samochód stoi na kołach, bo nie wiem czemu w ELSA widnieje "Należy dokręcać w nieobciążonym samochodzie". Chyba, że ja jestem w błędzie to mnie poprawcie. W razie pytań proszę pisać.
Rekomendowane odpowiedzi