majkelmn Opublikowano 16 Maja 2020 Opublikowano 16 Maja 2020 Przedstawiam moje A4 B5 1.8t 150KM Avant Quattro z 97r. Auto kupiłem w maju 2019, przebieg 302tys km jak się później okazało cofnięty. Z seryjnego wyposażenia: Quattro skrzynia manual 5b 4 szyby w prądzie elektryczne zwierciadła z podgrzewaniem felgi 16"+ zapas 16" climatronic 4x airbag skórzane fotele zawieszenie 1BE podgrzewane dysze spryskiwaczy i wkładka zamka ABS + EDL i coś tam jeszcze pewnie Ze zmian jakie zastałem to kierownica trójramienna, radyjko JVC, felgi amatorsko pomalowane na czarno i wyjęty moduł SRS (kontrolka z licznika też zniknęła) Po kupnie wleciał rozszerzony pakiet startowy: filtry, olej, świece, rozrząd z pompą, żarówki H7 Philips +130%, uszczelniacze, odma, chłodniczka i czujnik temp. oleju, akumulator BOSCH S4, kompletny wielowahacz SKV, tuleje tył i chwilę potem nagrzewnica. Moje mody Silnik, napęd, podwozie: ✅ Skrzynia DQT, wał, dyfer z 2.5 TDi, półosie przód SuperB I 1.9 ✅ Sprzęgło jednomas od ABK roztoczone pod tarczę 240mm na kewlarze z dociskiem od LT, wg instrukcji Dev ✅ Zwrotnice S4, zaciski jednotłok B7, tarcze zimmermann sport 320mm, klocki ferodo ds performance, osłony, przewody w oplocie ✅ Nowy zbiorniczek płynu hamulcowego, chłodniczego, oba korki, pompka sprzęgła, przeguby zewnętrzne ✅ Gwint MTS Gold ✅ Nowe opony Kumho Ecsta PS71 ✅ Felgi OZ 19" 8,5J + dystanse 15mm tył Nadwozie: ✅zderzak przód od polifta + dokładka w kolor ✅halogeny oklejone na żółto ✅progi od Omegi B FL ✅tylny zderzak na nowo polakierowany z dokładką ✅wycieraczki przód banany od Passata B5 FL ✅silnik wycieraczki tył (czeka na montaż) Wnętrze: ✅ Podsufitka oklejona materiałem na czarno + słupki czarny mat ✅ lampki wnętrza, uchwyty, osłony przeciwsłoneczne szare od polifta Wnętrze na razie rozebrane, czeka na tunel 2din po lifcie, licznik z FIS, tempomat, RNS-E i parę innych pierdół. Sufit też ponownie zdjęty bo jest parę poprawek do zrobienia oraz środkową lampkę od B5 zastąpi większa od A6 C5. Będą napewno też inne głośniki, kierownica i fotele ale jeszcze nie wiem jakie. + klika moich fantazji ale to wrzucę jak już bedę wiedział jak je zamontować Z zewnątrz zdjąłem środkowe listwy z drzwi i ponownie zabrałem się za robienie zderzaka. Od tygodnia pracuję też nad widebody do mojego złoma Wpadną poszerzenia błotników, lotka na klapę, nakładki na progi + zderzaki i maska będą przerobione - praktycznie full zestaw. Przy czym postaram się nie zrobić z Audi cyganowozu. Wszystko według własnego projektu, ale wzorować się będę na projekcie A4 B5 Kaleba z @builtofficial oraz A4 B5 startującego w serii BTCC. Po wszystkim całe auto będzie oklejone. kilka dni po zakupie w trakcie modzenia wymiana uszkodzonej nagrzewnicy montaż progów i zderzaków gotowa podsufitka do założenia pierwsza przymiarka felg demontaż środkowych listew oraz trzpieni mocujących dolne rezanie zderzaka na gładko szybkie foty po myjni mała zachcianka odnośnie tuningu wnętrza i najważniejsza obecnie rzecz, czyli widebody
ppatryk Opublikowano 16 Maja 2020 Opublikowano 16 Maja 2020 Bardzo przyjemnie się zapowiada. Czekam na kolejne postępy z prac. Powiedz mi proszę ten tunel jest z passata? Oraz kolejne pytanie - jak zamierzasz rozwiązać kwestię nawiewu w tym tunelu. Skąd będziesz czerpał powietrze? Spod foteli no i czy będziesz wzmacniał moc powietrza jakimś wiatraczkiem?
majkelmn Opublikowano 17 Maja 2020 Autor Opublikowano 17 Maja 2020 11 godzin temu, ppatryk napisał: Bardzo przyjemnie się zapowiada. Czekam na kolejne postępy z prac. Powiedz mi proszę ten tunel jest z passata? Oraz kolejne pytanie - jak zamierzasz rozwiązać kwestię nawiewu w tym tunelu. Skąd będziesz czerpał powietrze? Spod foteli no i czy będziesz wzmacniał moc powietrza jakimś wiatraczkiem? Dziękuję! Tunel jest ori B5 połączony z tunelem od A6 C5 + przerobione kratki nawiewu od b5. Z powietrzem chcę się wpiąć w kanał od środkowych kratek z przodu. Dodatkowego wentylatora nie planuję, chyba że będzie słabo dmuchać to wtedy będę kombinował
ppatryk Opublikowano 17 Maja 2020 Opublikowano 17 Maja 2020 9 godzin temu, majkelmn napisał: Dziękuję! Tunel jest ori B5 połączony z tunelem od A6 C5 + przerobione kratki nawiewu od b5. Z powietrzem chcę się wpiąć w kanał od środkowych kratek z przodu. Dodatkowego wentylatora nie planuję, chyba że będzie słabo dmuchać to wtedy będę kombinował Kawałek ma do pokonania to powietrze. Jakąś karbowaną rurką będziesz to puszczał? No i mam nadzieję, że body będzie ładniejsze niż builta, bo zderzak itp. to bardziej zdrutował niż poprawił wygląd Zderzak też będziesz coś poszerzał, zmieniał?
karol24 Opublikowano 18 Maja 2020 Opublikowano 18 Maja 2020 co tu się dzieje wywal tylną wycieraczkę, po co Ci ona ja już chyba 2 lata nie mam i mi to jakoś teraz nie przeszkadza a tyłek się szerszy robi
majkelmn Opublikowano 18 Maja 2020 Autor Opublikowano 18 Maja 2020 W dniu 17.05.2020 o 21:54, ppatryk napisał: Kawałek ma do pokonania to powietrze. Jakąś karbowaną rurką będziesz to puszczał? No i mam nadzieję, że body będzie ładniejsze niż builta, bo zderzak itp. to bardziej zdrutował niż poprawił wygląd Zderzak też będziesz coś poszerzał, zmieniał? tunelami z A6 jak da radę, i racja - zderzak mu nie wyszedł u mnie będzie wycięty jak na zdjęciu wyżej, zamiast kratek wpadnie też plaster miodu. Do tego dokładka na wzór tej z BTCC i splitter. Godzinę temu, karol24 napisał: co tu się dzieje wywal tylną wycieraczkę, po co Ci ona ja już chyba 2 lata nie mam i mi to jakoś teraz nie przeszkadza a tyłek się szerszy robi Jak po co? Szybkę ma czyścić w czasie deszczu u mnie to rzecz obowiązkowa Poszerzenia z przodu ściągnięte więc zabrałem się odrazu za tył
szafa Opublikowano 19 Maja 2020 Opublikowano 19 Maja 2020 Działaj, bo jestem ciekaw jak Ci to wyjdzie
Kolkov Opublikowano 22 Maja 2020 Opublikowano 22 Maja 2020 Obserwuję, bo zapowiada się baaardzo ciekawie
majkelmn Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Opublikowano 24 Maja 2020 Dzięki za miłe słowa Po tygodniu pracy udało się uformować tylne poszycia. Z racji że błotnik będzie skrócony musiałem przerobić poszycie drzwi ponieważ byłby problem z jego zamocowaniem Odrazu wzmocniłem wszystkie elementy od wewnątrz dodatkowymi 2-3 warstwami maty szklanej. Dotychczas na 6 części poszło 6m2. Teraz są już naprawdę twarde, kilka próbowałem zrzucać z różnej wysokości żeby sprawdzić czy pękną - przetrwały crash test Kupiłem też potrzebne klamoty żeby nadać ostateczny kształt z zewnątrz W tym tygodniu powinno udać się zamknąć temat poszerzeń błotników. No i jak przyjedzie dostawa maty to zaczynam działać z progami i zderzakami. Pojawił się też problem ponieważ w tej chwili z wyjątkiem tylnej klapy każdy element wymaga lakierowania Więc prawdopodobnie całe auto będzie malowane, zastanawiam się tylko na jaki kolor. I żeby nie było że tylko z zewnątrz się auto modzi to zamiast RNS-E szukam tableta który zamontuję w liftowej konsoli
dekiel 13 Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Zapowiada się ciekawy projekt, czekam na końcowy rezultat.
kris_91 Opublikowano 25 Maja 2020 Opublikowano 25 Maja 2020 Zapowiada się ciekawie, ale mogłeś już olać ten kierunek w błotniku z przodu i łagodniej zejść.
majkelmn Opublikowano 28 Maja 2020 Autor Opublikowano 28 Maja 2020 W dniu 25.05.2020 o 10:22, kristof91 napisał: Zapowiada się ciekawie, ale mogłeś już olać ten kierunek w błotniku z przodu i łagodniej zejść. Dzięki Zejście musi być ostre bo otwory chce w tym miejscu zrobić, a kierunek będzie zmieniony bo nie podoba mi się taki mały
Wandej Opublikowano 28 Maja 2020 Opublikowano 28 Maja 2020 Ciekawy projekt. Narazie wygląda to słabo ale myślę że to kwestia seryjnych wąskich zderzaków. Oby coś z tego wyszło
szafa Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 Śledziłem jego postępy, zderzak przód totalna fuszerka, można było lepiej zrobić, to samo na tył chyba już brakło pomysłu, w każdym razie działaj i się nie podłamuj Pamiętaj im więcej fot z relacji tym lepiej, zawsze może ktoś coś podpowie i wyjdzie lepiej jak w zamyśle
majkelmn Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Opublikowano 30 Maja 2020 (edytowane) W dniu 29.05.2020 o 09:34, szafa napisał: Śledziłem jego postępy, zderzak przód totalna fuszerka, można było lepiej zrobić, to samo na tył chyba już brakło pomysłu, w każdym razie działaj i się nie podłamuj Pamiętaj im więcej fot z relacji tym lepiej, zawsze może ktoś coś podpowie i wyjdzie lepiej jak w zamyśle Ogólny zamysł miał dobry, ale pomijając zderzaki spasowanie elementów też pozostawia wiele do życzenia. A co do zdjęć to całkowicie się z tobą zgodzę, muszę częściej aktualizować temat Body wstępnie siedzi na aucie, okazało się że tył wystaje 2cm mniej niż powinien. Tak więc 2 dni szlifowania i ogarniania spasów na próżno Trzeba zmontować podpory które wypchną elementy na zewnątrz, ustalić ostateczne miejsca na śruby i wyrównać powierzchnię. Wtedy będzie można się zabrać za progi i zderzaki. Nie mam tylko pomysłu na tylni jeszcze Jest za to pomysł na kolor Edytowane 30 Maja 2020 przez majkelmn brak zdjęć 1
Kowi87 Opublikowano 30 Maja 2020 Opublikowano 30 Maja 2020 ooo widzę że mój post odnośnie kolorów na FB pomógł Powodzonka w działaniu, mam nadzieje ze te poszerzki finalnie będą połączone z elementami blacharskimi bez szpar.
majkelmn Opublikowano 30 Maja 2020 Autor Opublikowano 30 Maja 2020 5 minut temu, Kowi87 napisał: ooo widzę że mój post odnośnie kolorów na FB pomógł Powodzonka w działaniu, mam nadzieje ze te poszerzki finalnie będą połączone z elementami blacharskimi bez szpar. Bardzo pomógł, w idealnym momencie go dodałeś Dzięki, poszerzek nie skończę póki szpary nie znikną
majkelmn Opublikowano 8 Czerwca 2020 Autor Opublikowano 8 Czerwca 2020 Miałem częściej aktualizować temat ale przez ilość pracy dopiero wczoraj miałem czas żeby coś porobić przy body. Przyszły w końcu dystanse 75mm tył i 45mm przód. Poprawiona została też geometria zawieszenia i wymieniono butlę LPG bo poprzednia straciła ważność Próbowałem zrobić wzór pod podpory z pianki montażowej ale wyszło z tego więcej szkody niż pożytku gąbka florystyczna jest jednak dużo lepsza do takiej roboty Skróciłem błotniki z przodu dzięki czemu pozbyłem się rudej na lewej stronie Przednie poszerzki trzeba jednak przerobić bo są za wąskie i koło się nie schowa Splitter pod przedni zderzak też się tworzy. Zamiast maty szklanej użyłem tkaniny rowingowej która powinna być mocniejsza, zobaczymy jak się spisze 1
Rekomendowane odpowiedzi