Jump to content

Recommended Posts

Posted

:siema:

Przedstawiam moje A4 B5 1.8t 150KM Avant Quattro z 97r.

Auto kupiłem w maju 2019, przebieg 302tys km jak się później okazało cofnięty.

Z seryjnego wyposażenia:

• Quattro
  • skrzynia manual 5b
  • 4 szyby w prądzie
  • elektryczne zwierciadła z podgrzewaniem
  • felgi 16"+ zapas 16"
  • climatronic
  • 4x airbag
  • skórzane fotele
  • zawieszenie 1BE
  • podgrzewane dysze spryskiwaczy i wkładka zamka
  • ABS + EDL
  • i coś tam jeszcze pewnie

Ze zmian jakie zastałem to kierownica trójramienna, radyjko JVC, felgi amatorsko pomalowane na czarno i wyjęty moduł SRS (kontrolka z licznika też zniknęła)

Po kupnie wleciał rozszerzony pakiet startowy: filtry, olej, świece, rozrząd z pompą, żarówki H7 Philips +130%, uszczelniacze, odma, chłodniczka i czujnik temp. oleju, akumulator BOSCH S4, kompletny wielowahacz SKV, tuleje tył i chwilę potem nagrzewnica.

Moje mody

Silnik, napęd, podwozie:

Skrzynia DQT, wał, dyfer z 2.5 TDi, półosie przód SuperB I 1.9

Sprzęgło jednomas od ABK roztoczone pod tarczę 240mm na kewlarze z dociskiem od LT, wg instrukcji Dev

Zwrotnice S4, zaciski jednotłok B7, tarcze zimmermann sport 320mm, klocki ferodo ds performance, osłony, przewody w oplocie

Nowy zbiorniczek płynu hamulcowego, chłodniczego, oba korki, pompka sprzęgła, przeguby zewnętrzne

Gwint MTS Gold

Nowe opony Kumho Ecsta PS71

Felgi OZ 19" 8,5J + dystanse 15mm tył

Nadwozie:

zderzak przód od polifta + dokładka w kolor

halogeny oklejone na żółto

progi od Omegi B FL

tylny zderzak na nowo polakierowany z dokładką

wycieraczki przód banany od Passata B5 FL

silnik wycieraczki tył (czeka na montaż)

Wnętrze:

Podsufitka oklejona materiałem na czarno + słupki czarny mat

lampki wnętrza, uchwyty, osłony przeciwsłoneczne szare od polifta

Wnętrze na razie rozebrane, czeka na tunel 2din po lifcie, licznik z FIS, tempomat, RNS-E i parę innych pierdół. Sufit też ponownie zdjęty bo jest parę poprawek do zrobienia oraz środkową lampkę od B5 zastąpi większa od A6 C5. Będą napewno też inne głośniki, kierownica i fotele ale jeszcze nie wiem jakie.
+ klika moich fantazji ale to wrzucę jak już bedę wiedział jak je zamontować ;)

Z zewnątrz zdjąłem środkowe listwy z drzwi i ponownie zabrałem się za robienie zderzaka. Od tygodnia pracuję też nad widebody do mojego złoma:decayed: Wpadną poszerzenia błotników, lotka na klapę, nakładki na progi + zderzaki i maska będą przerobione - praktycznie full zestaw. Przy czym postaram się nie zrobić z Audi cyganowozu. Wszystko według własnego projektu, ale wzorować się będę na projekcie A4 B5 Kaleba z @builtofficial oraz A4 B5 startującego w serii BTCC. Po wszystkim całe auto będzie oklejone.

kilka dni po zakupie

d80e166de730dd0cmed.jpg   597ae0e9ca471e90med.jpg

572471268a72a150med.jpg   1c8ad0039d6b734amed.jpg

w trakcie modzenia

76f6904762446c4dmed.jpg   60f94d669f253bebmed.jpg

wymiana uszkodzonej nagrzewnicy                                                                           montaż progów i zderzaków

688f708cbcbc4471med.jpg   3022ca6ae5b4427emed.jpg

gotowa podsufitka do założenia                                                                                pierwsza przymiarka felg ;)

c7c1cde490d0fbbfmed.jpg   2e79c3a71f9f28d1med.jpg

demontaż środkowych listew oraz trzpieni mocujących dolne                                                                       rezanie zderzaka na gładko

7bfc10f7032aac5cmed.jpg    c95bf0d2693eaa54med.jpg

szybkie foty po myjni

8d47b33fa9971858med.jpg

mała zachcianka odnośnie tuningu wnętrza:decayed:

i najważniejsza obecnie rzecz, czyli widebody

83600d1c275999dbmed.jpg                       499d59f74f1b75e8med.jpg

51ac9b3182dd3549med.jpg                       4a8d06594c3b7709med.jpg

2b7f1e0c721e31d0med.jpg                       3a725b77c5ebbb7dmed.jpg

3110ae6bcd608656med.jpg                       f559ee6dc952c272med.jpg

fae00c7b4c0327femed.jpg                       ded5da4f5bd47d29med.jpg

b9a7a1d3274e1c64med.jpg                       b5588a79a1315befmed.jpg

be82d4a94994cfd3med.jpg                       366ff2e70934a367med.jpg

Posted

Bardzo przyjemnie się zapowiada. Czekam na kolejne postępy z prac. Powiedz mi proszę ten tunel jest z passata? Oraz kolejne pytanie - jak zamierzasz rozwiązać kwestię nawiewu w tym tunelu. Skąd będziesz czerpał powietrze? Spod foteli no i czy będziesz wzmacniał moc powietrza jakimś wiatraczkiem?

Posted
11 godzin temu, ppatryk napisał:

Bardzo przyjemnie się zapowiada. Czekam na kolejne postępy z prac. Powiedz mi proszę ten tunel jest z passata? Oraz kolejne pytanie - jak zamierzasz rozwiązać kwestię nawiewu w tym tunelu. Skąd będziesz czerpał powietrze? Spod foteli no i czy będziesz wzmacniał moc powietrza jakimś wiatraczkiem?

Dziękuję! Tunel jest ori B5 połączony z tunelem od A6 C5 + przerobione kratki nawiewu od b5. Z powietrzem chcę się wpiąć w kanał od środkowych kratek z przodu. Dodatkowego wentylatora nie planuję, chyba że będzie słabo dmuchać to wtedy będę kombinował

Posted
9 godzin temu, majkelmn napisał:

Dziękuję! Tunel jest ori B5 połączony z tunelem od A6 C5 + przerobione kratki nawiewu od b5. Z powietrzem chcę się wpiąć w kanał od środkowych kratek z przodu. Dodatkowego wentylatora nie planuję, chyba że będzie słabo dmuchać to wtedy będę kombinował

Kawałek ma do pokonania to powietrze. Jakąś karbowaną rurką będziesz to puszczał?

No i mam nadzieję, że body będzie ładniejsze niż builta, bo zderzak itp. to bardziej zdrutował niż poprawił wygląd :P
Zderzak też będziesz coś poszerzał, zmieniał?

Posted

co tu się dzieje :shock3:

wywal tylną wycieraczkę, po co Ci ona :decayed: ja już chyba 2 lata nie mam i mi to jakoś teraz nie przeszkadza a tyłek się szerszy robi

Posted
W dniu 17.05.2020 o 21:54, ppatryk napisał:

Kawałek ma do pokonania to powietrze. Jakąś karbowaną rurką będziesz to puszczał?

No i mam nadzieję, że body będzie ładniejsze niż builta, bo zderzak itp. to bardziej zdrutował niż poprawił wygląd :P
Zderzak też będziesz coś poszerzał, zmieniał?

tunelami z A6 jak da radę, i racja - zderzak mu nie wyszedł:kwasny: u mnie będzie wycięty jak na zdjęciu wyżej, zamiast kratek wpadnie też plaster miodu. Do tego dokładka na wzór tej z BTCC i splitter.

Godzinę temu, karol24 napisał:

co tu się dzieje :shock3:

wywal tylną wycieraczkę, po co Ci ona :decayed: ja już chyba 2 lata nie mam i mi to jakoś teraz nie przeszkadza a tyłek się szerszy robi

Jak po co? Szybkę ma czyścić w czasie deszczu:decayed: u mnie to rzecz obowiązkowa

Poszerzenia z przodu ściągnięte więc zabrałem się odrazu za tył

38afa63c150438fcmed.jpg

3229b75940116223med.jpg

5e8bafe899e6eb1bmed.jpg

Posted

Działaj, bo jestem ciekaw jak Ci to wyjdzie ;)

Posted

Obserwuję, bo zapowiada się baaardzo ciekawie :kox::kox::kox:

Posted

Mega ambitnie, o to chodzi :wink:

keep goin :thumbup1:

Posted

Dzięki za miłe słowa;)

Po tygodniu pracy udało się uformować tylne poszycia.

aa835f04c5e8595bmed.jpg

8783b819d381a59fmed.jpg

8db43dc7132d6300med.jpg

dbce97c289c000b2med.jpg

aa11ba4384d9ffc6med.jpg

Z racji że błotnik będzie skrócony musiałem przerobić poszycie drzwi ponieważ byłby problem z jego zamocowaniem

ce517c2256edb76emed.jpg

97832681dcf88cdbmed.jpg

31765d95ea90e112med.jpg

Odrazu wzmocniłem wszystkie elementy od wewnątrz dodatkowymi 2-3 warstwami maty szklanej. Dotychczas na 6 części poszło 6m2. Teraz są już naprawdę twarde, kilka próbowałem zrzucać z różnej wysokości żeby sprawdzić czy pękną - przetrwały crash test:decayed:

93753853789ac7e4med.jpg

Kupiłem też potrzebne klamoty żeby nadać ostateczny kształt z zewnątrz:)

02acad302bfb2356med.jpg

W tym tygodniu powinno udać się zamknąć temat poszerzeń błotników. No i jak przyjedzie dostawa maty to zaczynam działać z progami i zderzakami. Pojawił się też problem ponieważ w tej chwili z wyjątkiem tylnej klapy każdy element wymaga lakierowania:facepalm: Więc prawdopodobnie całe auto będzie malowane, zastanawiam się tylko na jaki kolor.

I żeby nie było że tylko z zewnątrz się auto modzi to zamiast RNS-E szukam tableta który zamontuję w liftowej konsoli:lol:

Posted

Zapowiada się ciekawy projekt, czekam na końcowy rezultat. :thumbup1:

Posted

Zapowiada się ciekawie, ale mogłeś już olać ten kierunek w błotniku z przodu i łagodniej zejść.

Posted
W dniu 25.05.2020 o 10:22, kristof91 napisał:

Zapowiada się ciekawie, ale mogłeś już olać ten kierunek w błotniku z przodu i łagodniej zejść.

Dzięki:) Zejście musi być ostre bo otwory chce w tym miejscu zrobić, a kierunek będzie zmieniony bo nie podoba mi się taki mały

Posted

Ciekawy projekt. Narazie wygląda to słabo ale myślę że to kwestia seryjnych wąskich zderzaków. Oby coś z tego wyszło:kox:

Posted

Posted

Śledziłem jego postępy, zderzak przód totalna fuszerka, można było lepiej zrobić, to samo na tył chyba już brakło pomysłu, w każdym razie działaj i się nie podłamuj :decayed: Pamiętaj im więcej fot z relacji tym lepiej, zawsze może ktoś coś podpowie i wyjdzie lepiej jak w zamyśle :thumbup1:

Posted (edited)
W dniu 29.05.2020 o 09:34, szafa napisał:

Śledziłem jego postępy, zderzak przód totalna fuszerka, można było lepiej zrobić, to samo na tył chyba już brakło pomysłu, w każdym razie działaj i się nie podłamuj :decayed: Pamiętaj im więcej fot z relacji tym lepiej, zawsze może ktoś coś podpowie i wyjdzie lepiej jak w zamyśle :thumbup1:

Ogólny zamysł miał dobry, ale pomijając zderzaki spasowanie elementów też pozostawia wiele do życzenia. A co do zdjęć to całkowicie się z tobą zgodzę, muszę częściej aktualizować temat:decayed:

Body wstępnie siedzi na aucie, okazało się że tył wystaje 2cm mniej niż powinien. Tak więc 2 dni szlifowania i ogarniania spasów na próżno:facepalm: Trzeba zmontować podpory które wypchną elementy na zewnątrz, ustalić ostateczne miejsca na śruby i wyrównać powierzchnię. Wtedy będzie można się zabrać za progi i zderzaki. Nie mam tylko pomysłu na tylni jeszcze:eusathink:

86c8d7ca75d24865med.jpg

d738bd6b841ed1e6med.jpg

fdf8f2826e407d18med.jpg

76775ffbd5be46e6med.jpg

8011321c067941f8med.jpg

db589a503c57c548med.jpg

fe2ceb7819fbdd20med.jpg

Jest za to pomysł na kolor:D

28addfa3766b1303med.jpg

Edited by majkelmn
brak zdjęć
  • Upvote 1
Posted

ooo widzę że mój post odnośnie kolorów na FB pomógł:hi:

Powodzonka w działaniu, mam nadzieje ze te poszerzki finalnie będą połączone z elementami blacharskimi bez szpar.

Posted
5 minut temu, Kowi87 napisał:

ooo widzę że mój post odnośnie kolorów na FB pomógł:hi:

Powodzonka w działaniu, mam nadzieje ze te poszerzki finalnie będą połączone z elementami blacharskimi bez szpar.

Bardzo pomógł, w idealnym momencie go dodałeś:lol:

Dzięki, poszerzek nie skończę póki szpary nie znikną

• 2 weeks later...
Posted

Miałem częściej aktualizować temat ale przez ilość pracy dopiero wczoraj miałem czas żeby coś porobić przy body.

Przyszły w końcu dystanse:naughty: 75mm tył i 45mm przód. Poprawiona została też geometria zawieszenia i wymieniono butlę LPG bo poprzednia straciła ważność

8f3915186eded6f5med.jpg

c5ca53d076289e6bmed.jpg

13db23536615f45dmed.jpg

Próbowałem zrobić wzór pod podpory z pianki montażowej ale wyszło z tego więcej szkody niż pożytku:facepalm: gąbka florystyczna jest jednak dużo lepsza do takiej roboty

b786ef7db42d885amed.jpg

07571f554be74081med.jpg

Skróciłem błotniki z przodu dzięki czemu pozbyłem się rudej na lewej stronie:decayed: Przednie poszerzki trzeba jednak przerobić bo są za wąskie i koło się nie schowa

89ddb079192059dcmed.jpg

2751f9d4549241eemed.jpg

3101e7c8c80b8138med.jpg

f5e01b660e89aaffmed.jpg

Splitter pod przedni zderzak też się tworzy. Zamiast maty szklanej użyłem tkaniny rowingowej która powinna być mocniejsza, zobaczymy jak się spisze

dd15e687c3459293med.jpg

• Upvote 1