Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

RNS-E - Tańszy sposób na kamerę cofania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Lukasz_mk2 napisał(a):

działa

To pewnie tak zrobię,bo przeciągnięcie tego przez tą gumę wydaje się nie do zrobienia

• 2 lata później...
Opublikowano

Cześć, na wstępie chcę zaznaczyć że jestem zielony w elektryce ale już pomijając ten fakt to utknąłem na pewnym etapie, na 1 zjęciu idąc od prawej strony to:

-podłączam żółtą wtyczkę z żółtą wtyczką od kamery

-szarą wtyczkę podłączam do rnse

- czerwony i czarny to jest zasilanie tego modułu, czerwony z bezpiecznikiem ucinam końcówkę i podłączam pod (87) przekaźnik według schematu oraz czarny z oczkiem podłączam pod (86) masę przekaźnika, dobrze rozumiem???

Natomiast na drugim zdjęciu od kamery wychodzą dwa przewody:

-żółty(obraz) z czerwonym przewodem, co muszę zrobić z tym czerwonym przewodem z jednej i drugiej strony???

-czerwony(zasilanie kamery) z czerwonym i czarnym przewodem, też nie wiem co mam z tym zrobić.

Myślę że czerwone kabelki z (czerwonej i żółtej wtyczki) mostkuje ze sobą a czarny z(czerwonej wtyczki) ciągnę do przekaźnika (86) dobrze myślę czy nie??? Z góry bardzo dziękuję. IMG_3557.jpegIMG_3555.jpeg

Opublikowano

Skąd to kupiłeś?

Opublikowano

Moduł, kostkę z linków poza kamerką i przekaźnikiem, kabelek tez zostawiłem taki jaki dali

Edytowane przez Jezior_

Opublikowano

Do żadnego nie było instrukcji?

Opublikowano

Kolejny problem mam bo w MK w 3 wtyczce nie mam obsadzonego pin7 (mam tylko 5,6,13,14 obsadzone), co w takiej sytuacji zrobić?

IMG_3599.jpegIMG_3602.jpegIMG_3603.jpeg

Opublikowano

Z tego co wiem, to w innej kostce jest ten sygnał

IMG_20230603_142235.jpg

Nie wiem która to kostka, pamiętam że też szukałem gdzie się da opisu wyjść tego modułu komfortu i znalazłem, z tego co pamiętam to był biało-niebieski kabelek.

Edytowane przez Langista

Opublikowano

nie ta kostka, sygnał masz w kostce 12 pinowej a nie 16 pinowej.

Opublikowano

chyba coś źle podłączam bo się spala bezpiecznik od świateł wstecznych

Opublikowano
  • Autor

Jak nie masz reversa w MK to bierz z MCE...
Jak masz przekaźnik to z punktu zasilania bierzesz stały plus na styk 30 przekaźnika a na wyjściu czyli 87 dajesz zasilanie dla kamery, dla modułu i dla aktywacji w rnse (na pin C2)
Na cewkę dajesz masę + zasilanie ze wstecznego, żeby przkeaźnik łapał po wbiciu wstecznego.

Ten kabel czerwony przy kablu sygnałowym z zółtą wtyczką możesz wykorzystać do zasilania kamery, wtedy nie trzeba ciągnąć dodatkowego przewodu do klapy i na wyjściu czerwony łączysz z tym czerwonym od zasilania kamery a masowy (czarny gdzieś do śrubki w klapie - masa).

IMG_3555.thumb.jpeg.c1466c5847d5eefe17fd79840d233423.jpeg

Opublikowano

staly plus-30(niebieski)
kablem z mk po wstyecznym do przekaznika-85(czarny)
kablem z masy przy podstoponicy do-86(biały)
z pinu c2 z RNSE, plusowy z kamery i modulu do-87(żółty)
(minusowym kablem z kamery podpialem sie do masy w bagazniku,minusowym z modulu podlaczylem sie do masy przy podstopnicy)
dodam zdjecia moze ktos mnie nakieruje gdzie popelniam blad :(

IMG_3630.jpg?ex=6a2fc531&is=6a2e73b1&hm=
IMG_3627.jpg?ex=6a2fc6ca&is=6a2e754a&hm=f4fbbf031788e4b2ad34929bb6db2a054f90e0b7da14d3f3cbbfc8a1040f13d5&IMG_3635.jpg?ex=6a2fc6ca&is=6a2e754a&hm=769eecc2aba521a119784fa2175de35fe483545ed560caea533d728d1c46a03f&IMG_3632.jpg?ex=6a2fc6ca&is=6a2e754a&hm=231a0c6e39aad927dab1136fcae6974fb5f3d36ac05f94df08c6ca6ff4309146&

Opublikowano
  • Autor

Zwierając 85 z 86 zrobiłeś czyste zwarcie...

Masz schemat podłącz według tego i będzie dobrze...

W jakim celu jest ta zworka między białym a czarnym przy podstawce przekaźnika ? Co autor miał na myśli ?

1867643683_Kameraprzekanik.png.5b44fd0a2c4b8c667dd5b80afc2f8bb9.png

Edytowane przez kamil-vag

Opublikowano

Moze to głupio zabrzmi ale mógłbyś mi napisać co mam zmienić bo ja już głupi jestem od tego wszystkiego i nie rozumiem.

Edit: wydaje mi się że wszystko dobrze podłączam tak jak na schemacie czyli

30- stały plus

85- plus ze wstecznego od mk

86- masa przy podstopnicy

87- czerwone przewody od kamery i modułu oraz pin c2 z rnse

Czarne przewody od kamery i modułu podpiąłem do masy auta

EDIT: JUŻ ZROZUMIAŁEM GDZIE BYŁ BŁĄD, BŁĄD BYŁ W PRZEKAŹNIKU TAK JAK KAMIL NAPISAŁ ZWARCIE 85 z 86, JA NIC NIE DOKŁADAŁEM TAKI POPROSTU KUPIŁEM PRZEKAŹNIK, PRZECIĄŁEM TĘ POLACZENIE I NAGLE PRZESTAŁO PALIĆ BEZPIECZNIKI I ZACZĘŁY DZIAŁAĆ CZUJNIKI (kamera jeszcze nie wiem bo nie zrobiłem adaptacji, ale obstawiam że będzie działać)

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Edytowane przez Jezior_