Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Auto ma problem z odpaleniem z rana.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Tak jak w temacie, auto ma problem z odpaleniem z rana, kręcę je kilkukrotnie i nie wskakuje na obroty. Dopiero po wciśnięciu pedału gazu w podłogę silnik odpala. Po zgaszeniu silnika po takim odpaleniu za każdym kolejnym razem odpala już normalnie. Nie jest to przyczyna zimnego silnika, gdyż np. po odpaleniu go tak rano i całym dniu przestoju auta wyłączonego, gdy odpalam je wieczorem odpala się już normalnie bez problemów.  Ktoś wie w czym może być kłopot?

Silnik 2.0 ALT + lpg

Opublikowano
  • Autor

Ktoś ma jakiś pomysł?

Opublikowano

Zakrec gaz, wypal z przewodow i sprawdź następnego dnia jak odpali.

Opublikowano

W jakim stanie akumulator? Ma siłę kręcić?

Przewody i świece w jakim stanie?

Opublikowano
  • Autor

Akumulator w dobrym stanie, wymieniany niecały rok temu, kręci normalnie. Świece również ok, a co do przewodów - sprecyzuj o jakie chodzi? Te od aku?

Opublikowano

Sprawdź co pokazuje czujnik temperatury silnika na zimnym.

Opublikowano
14 godzin temu, Begi napisał:

a co do przewodów

wysokiego napięcia

Opublikowano
11 godzin temu, muniek32 napisał:

wysokiego napięcia

Nie ma takich w ALT,są cewki.

Opublikowano

Doprecyzujmy, cewki są nawet jak są przewody WN. Cewki w alt znajdują się bezpośrednio na świecy przez co są wyeliminowane przewody WN.

Opublikowano
  • Autor

Ktoś jakieś nowe pomysły? Co do pytania kolegi wyżej - czujnik temperatury na zimnym działa pokazuje temperature otoczenia, dziala wiec prawidlowo

Opublikowano
8 godzin temu, Begi napisał:

Co do pytania kolegi wyżej - czujnik temperatury na zimnym działa pokazuje temperature otoczenia, dziala wiec prawidlowo

Absolutnie to tak nie działa. Może w garażu pokazywać prawidłowo a zaniżać np powyżej 30 stopni. Miałem tak.

Zakręciłeś gaz tak jak wspominali koledzy wyżej? 

Edytowane przez golfagn

Opublikowano
  • Autor

Nie zakręcałem - na "zewnątrz" przy butli etc. nie mam żadnego zaworu, prawdopodobnie jest gdzies "od dołu" auta, bo butla jest w kole,  a nie mam dostępu do kanału póki co.

Opublikowano

zawór w butli musi być, na górze butli masz dekiel, otwierasz go, a pod nim jest zawór.

tu na filmi widać ok 2:50 gdzie go szuakć i jak zakręcić.

Opublikowano
  • Autor

Zakręciłem butlę tak jak mówiliście, wyjeździłem gaz z przewodów i  przejeździłem jeszcze 2 dni na samej benzynie dla upewnienie. Problem dalej pozostaje - dalej nie odpala.

Może wskazówką będzie, że  przy 1 odpalaniu z rana silnik łapie momentami małe obroty rzędu 200-300-400 i gaśnie. Tak samo po 1 udanym odpaleniu z rana z gazem wcisnietym w podłogę trzeba go trzymać  kilka sekund na 3000/3500 i wyżej z racji tego, że niżej "nie łapie" pedału gazu i gaśnie.   Gdy się uda odpalić za 1 razem to potem odpala bezproblemowo i nie ma żadnych problemów.

Czasem też z rana "odpala"  łapiąc 300-800 obrotów na 2-3 sekundy i gaśnie i muszę robić te procedury jak wyżej aż do skutku.

Edytowane przez Begi

Opublikowano

Może warto było by zmienić filtr paliwa? Po za tym do zobaczenia przepustnica czy czysta i adaptacje zrobić, wtryskiwacze, czy dolot szczelny i ta kompresja bo ciężko tak naprawdę na odległość wywróżyć co tam nie domaga.

Opublikowano

.

Edytowane przez ziel12

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, ziel12 napisał:

toczyłem walke z tym ostatnio kupe czasu, miałem identycznie, auto wskakiwalo na 200-400 obrotow i gasło, lub obrotomierz skakal na 200-300 obrotow a auto nie wstawało, raz na ruski rok zdarzylo jej sie za pierwszym odpalic lub za pierwszym, ale długo trzeba było kręcic, u mnie pomogła wymiana regulatora ciśnienia paliwa, a ile to nerwów straciłem i cudowania bylo z wymianami, podmianami innych części :facepalm:

Ooo, przydatna wskazówka. A mam pytanie co do tego - da radę to wymienić samemu bez jakichś specjalistycznych narzędzi (w rozumieniu wiekszej ilości kluczy etc, bo jestem poza domem i nie dysponuje takimi za bardzo) czy raczej trzeba angażować mechanika? Ogólnie dużo roboty z tą wymianą jest?

Opublikowano
9 godzin temu, Begi napisał:

Ooo, przydatna wskazówka. A mam pytanie co do tego - da radę to wymienić samemu bez jakichś specjalistycznych narzędzi (w rozumieniu wiekszej ilości kluczy etc, bo jestem poza domem i nie dysponuje takimi za bardzo) czy raczej trzeba angażować mechanika? Ogólnie dużo roboty z tą wymianą jest?

Spokojnie samemu dasz rade, wyciaglem zawleczke, zakrylem szmatka i wyciagalem ku górze,  potem wciskasz nowy zeby zaskoczyl na oringach i na kołnierzu by później wcisnac zawleczkę na wylot 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 21.10.2020 o 09:40, ziel12 napisał:

Spokojnie samemu dasz rade, wyciaglem zawleczke, zakrylem szmatka i wyciagalem ku górze,  potem wciskasz nowy zeby zaskoczyl na oringach i na kołnierzu by później wcisnac zawleczkę na wylot 

Mógłbyś   dać mi jakieś dokladniejsze wskazówki gdzie to znaleźć i coś bardziej krok po kroku jak to zrobić (jakieś zdjęcie gdzie to etc.?) ? pytam, bo nie mogę tego zlokalizować nawet, żeby podjąć próbę wymiany a skoro mówiłeś, że to banalne i zajmuje chwilę to chętnie zrobiłbym to sam bo mechanik zawołał mi śmiesznie wysoką kwotę. Dzięki z góry :) 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Po wymianie czujnika temperatury płynu chłodzącego problem zniknął.

Można zamknąć temat - dzięki :)