Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nawaliła pompa olejowa A4 B7 2.0TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszyatkich . Mam do was sprawe ... mianowicie nawalila mi pompa olejowa A4 B7 2.0TDI , i mam dylemat ,czy ja oddac do regeneracji czy lepiej i taniej by mi wyszlo zrobic swapp-a z 1.9 . I czy ida za tym jakies konsenkwencje takiej przekladki ,i czy silnik bedzie normalnie pracował . Z gory dziekuje za pomoc

Opublikowano

Nie cuduj, Daj pompe do naprawy.

Zmiana na 1.9tdi wcale nie jest dobra, wibracje sa spore, a cenowo wychodzi podobnie

Opublikowano

Też bym nie kombinował - w moim blb zrobiłem nawet przejście z łańcucha na napęd kołami zębatymi ( zębatka i napinacz od łańcucha były już zmielone ) 

Opublikowano
  • Autor

Czyli panowie nie cudowac ... Dac pompe do regeneracji za 800zl i imbusik co ile wymieniac

Opublikowano

do regeneracji 

Ja biore z imielina mają odrazu na wymianę i poprawioną. Starą oddajesz dostajesz nową. 

Opublikowano

ja brałem z Lubasza , po regeneracji problemu z imbusikiem już nie powinno być 

Opublikowano
  • Autor

Ewentualnie moze zamiast cala regenerowac ,to moze wymienic same walki plus imbus ?! Lepsza to alternatywa

Opublikowano
29 minut temu, lukaszhermanowski napisał:

Ewentualnie moze zamiast cala regenerowac ,to moze wymienic same walki plus imbus ?! Lepsza to alternatywa

Malo masz zmartwien ?

Wyslij do ludzi ktorzy trudnią sie tym zawodowo a oni zajmą sie nią tak jak trzeba

Opublikowano

Ja jednym moim audi zrobiłem swego na pompę  od 1.9 i bardzo żałuję, wibracje i inna kultura pracy A w zasadzie jej brak.. 

W drugim audi profilaktycznie  wymieniłem  pompę na zrobioną przez Futurum z Gdyni. Silnik nakręcony na 300 ps i śmiga jak złoto.

Po przejechaniu 60 tysięcy sprawdzałem stan pompy, zero śladów zużycie.

Opublikowano

Myśle że z tych wypowiedzi masz już prostą decyzję. 

Opublikowano
  • Autor

Regenerowac :) . Dziekuje wam wszystkim za pomoc . A procz tego sprawdzic ,czy sa luzy na wirniku turbiny ?!

Opublikowano

Oczywiście że tak

Opublikowano
19 godzin temu, lukaszhermanowski napisał:

Witam wszyatkich . Mam do was sprawe ... mianowicie nawalila mi pompa olejowa A4 B7 2.0TDI , i mam dylemat ,czy ja oddac do regeneracji czy lepiej i taniej by mi wyszlo zrobic swapp-a z 1.9 . I czy ida za tym jakies konsenkwencje takiej przekladki ,i czy silnik bedzie normalnie pracował . Z gory dziekuje za pomoc

Nie wiem dla czego wszyscy którym skończyło się smarowanie w 2,0 TDI oddają pompę oleju do regeneracji , jak w większości przypadków jest ona cały czas sprawna i regeneracji nie wymaga.... :decayed:

Przecież w zdecydowanej większości przypadków problemem jest jej napęd ( sześciokątny imbus napędzający pompę i jego gniazdo w wałku wyrównoważającym ), w autach z początku produkcji dochodzi problem z awaryjnym napędem zespołu wałków łańcuszkiem :whistling:

Zweryfikowanie stanu pompy oleju pod kątem zużycia i czy dalej nadaje się ona do eksploatacji nie powinno sprawić problemu żadnemu mechanikowi , a oddawanie dobrej pompy do regeneracji jest bez sensu zarówno z technicznego punktu widzenia jak i finansowego :)

Osobiście nie słyszałem by ktoś miał problem z wyrobionym sześciokątnym zabierakiem w samej pompie oleju, zawsze problem był na drugim końcu imbusa spowodowany jakością materiału wałka wyrównoważającego i / lub jego obróbki cieplnej .

Regeneracja samego gniazda w wałku wyrównoważającym i wymiana imbusa załatwia sprawę na taki sam okres czasu, niezależnie od tego czy oddamy sprawną pompę oleju do regeneracji czy nie...

Co do swapu pompy oleju z 1,9 TDI a co za tym idzie i wywaleniu całego zespołu wałków to faktycznie kultura pracy silnika nieco na tym traci , ale zanim wałki się pojawiły w PD-kach to nikt nie narzekał na nią w AWX-ach czy AVF-ach :P

Po swapie silnik będzie pracował dokładnie jak wyżej wymienione motory i nie każdemu to będzie przeszkadzać, a w zamian uzyskujemy nieśmiertelny układ smarowania, w dodatku za niewielkie pieniądze ( pod warunkiem oczywiście że wykonawca swapa będzie wiedział jak go zrobić ) :)

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Piotrek, święte  słowa. 

W moim drugim przypadku gdzie zdecydowałem się zostawić pompę od 2.0, naprawa tej pompy polegała bardziej na jej modernizacji. Wywalono łańcuch, wstawiono koła zębate i  imbus z 6 na 10. 

Taka konfiguracja pompy jest bardziej żywotna i póki co nic się nie dzieje.

Mam dwie a4 i łatwo mi porównać pracę silnika z pompą od 1.9 od silnika z pompą z wałkami równoważącymi. Wałki robią robotę.

Edytowane przez ecobuda
Błąd

Opublikowano

Ja latam już 50k na regenerowanej pompie z Fyturum. 

Opublikowano
11 godzin temu, piotrsob1 napisał:

Osobiście nie słyszałem by ktoś miał problem z wyrobionym sześciokątnym zabierakiem w samej pompie oleju, zawsze problem był na drugim końcu imbusa spowodowany jakością materiału wałka wyrównoważającego i / lub jego obróbki cieplnej .

no to juz słyszysz, w zeszłym tygodniu wysyłałem pompe do Futurum, wałek od strony imbusa szmelc plus wymiana panewek