Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ustawianie kąta synchronizacji w silniku Audi TDI PD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po oblataniu forum stwierdziłem że w/w wątek może się przydać posiadaczom np: AJM-ów

Kąt synchronizacji PD sprawdzamy Vag iem patrząc na wskazania ostatniego bloku w grupie 004 przedział jest od -3 do +3 wymagany jednak 0
w moim przypadku wynosił 2.7, więc jak to porządny miłośnik Audi A4 postanowiłem mieć "0"

Silnik uruchomiony i rozgrzany temperatura taka jak przy logowaniu min 80 C

Przyrządy potrzebne do pracy:

Laptop z Vag-iem + kabelek
d4f74b9146f31579.jpg

004 grupę znajdziemy : 01 ENGINE / MEAS. BLOCKS 08 /
http://images47.fotosik.pl/109/8294d1bd772dcbce.jpg
http://images46.fotosik.pl/109/60ef0d37a842439f.jpg

W polu (GROUP) ustawiamy 004 (czwarta ostatnia rubryka podświetlona w niej będzie wartość synchronizacji)
http://images44.fotosik.pl/109/dc16f4af230f2024.jpg

Klucze: 10 nasadowa - do odkręcenia osłony silnika
13 nasadowa (może być zwykła) - do poluzowania trzech śrub na rozrządzie
19 nasadowa (może być zwykła) - do ustawienia pożądanego parametru
ebcc6d36876dbb23.jpg

1. Odkręcamy śruby mocujące osłonę silnika.
47a88417c166e9cf.jpg

2. Ściągamy osłonę rozrządu po przez wypięcie spinek z lewej i z prawej strony
6f599695a3757dfc.jpg

3. Luzujemy trzy śruby kluczem 13, kiedy już poluzujemy śruby bierzemy klucz 19 i zakładamy na środkową śrubę i obracamy w zależności jaki rezultat chcemy osiągnąć

w lewo jedziemy na "+"
w prawo na "-"

robimy to delikatnie ( dosłownie na milimetry) choć przy użyciu siły wymaganej do przesunięcia ( dla laików: przesuwa się tylko ta cienka blaszka za zębatką a nie cała zębatka z paskiem.
5b907236683564f5.jpg

po lekkim przesunięciu naprawdę lekkim , przykręcamy śruby 13 i sprawdzamy na vag-u czy parametry uległy zmianie.

jeśli jest git to tak zostawiamy , a jeżeli nie to powtarzamy operację

po udanym zabiegu nakładamy osłonę rozrządu , zapinamy spinki i zakładamy osłonę silnika

Zabieg jest banalnie prosty zajęło mi to około 20 min a jestem laikiem w sprawach silników Audi to mój pierwszy samochód.

Udało mi się wyregulować na 0.0 czasami wskakuje na -0.3 (czytałem że w silnikach z PD nie będzie stałego "0")

Pozdrawiam i udanej zabawy.

!!!FAQ!!!
1. Powiedzcie mi czy w avf 130 pd ma być taka sama wartość? (seba1-2)
Dokładnie to samo, czyli najlepiej "0".
2. Co oznaczają dokładnie wartości + i - ? Co uzyskujemy po takim zabiegu bo jakoś nie czaje?
Oznaczają one zmianę wartości kąta - jeśli masz np -4 w VAGu to musisz zwiększyć wartość czyli kręcić w +
Zrobiłem sobie ten zabieg wczoraj bo coś słabo palił czasem. Vag pokazał mi kąt a poziomie 5 w porywach 6.
Ustawiłem sobie na 0 a w porywach spada do - 0,6.
Zauważyłem same korzyści - auto przestało drgać na jałowym i obroty przestały skakać. Wcześniej VAG pokazywał mi, że obroty skaczą o ok 20 (czego nie wykazywała wskazówka obrotomierza) gdy silnik był nagrzany i od tego buda też nieregularnie wibrowała - myślałem, że to pompowtryski powoli fałszują, a okazał się kąt synchronizacji.
3. Czy w silnikach starszych z pompami np AHU AFN (opartych na pompie wtryskowej) w taki sam sposób sprawdzamy?
Nie,tam ustawia się kat wtrysku.
3a. Ale ja pytałem czy w ten sam sposób się sprawdza?
Ustawienie kąta wtrysku w TDI na pompie wtryskowej: 

Edytowane przez kamil-vag

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam

sprawdzałem dzisiaj na AJM-ie i AWX-ie

okazało sie ze na wolnych obrotach było -0.5 (w jednym i w drugim)

w miare nagrzewania wchodziło na -1.1

w czasie jazdy było -0.6 do -1.0

czyli wniosek z tego ze trzeba to ustawiac jak sie sprawdzi w czasie jazdy

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Jakim momentem powinny być dokręcone te trzy śruby 13?

Opublikowano

Ma ktoś pojęcie jak ustawić kąt synchronizacji w 2.0TDI na dwóch wałkach ??

Opublikowano

Jakim momentem powinny być dokręcone te trzy śruby 13?

jak pamietam to 40Nm

Opublikowano

doczytałem a Autodacie (silnik AVF) śruba główna (19) 100Nm a trzy (13) które należy poluzować trzeba dokręcić momentem 25Nm

Opublikowano

bardzo mozliwe, chociaz po głowie chodziło mi 35Nm

prawdę mówiąc jak dokrecam to i tak bez klucza dynamometrycznego :chytry:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam pytanie dlaczego właśnie "0"? Zmieniłem rozrząd i przyłaapalem mechanika że po wymianie mam -1,1. A przed było 0.

Auto podskakiwało więc poprosiłem wyregulować żeby było na 0. Jak ustawiali to faktycznie pokazywało 0, ale przed tym auto trochę stało i pewnie nie było dogrzane. Po przejechaniu sie i dogrzaniu auta stwierdziłem że tak naprawdę ustawili na 0,3. I stwierdzam że jest lepiej niż kiedy było na 0. Oczywiście byc może inne czynniki wpłynęly na wibracje mianowicie nowy hydrauliczny tłumik drgan. Ale teraz jak gasze auto - po prostu gasnie bez drgniecia az milo. Na starym rozrzadzie gdy bylo '0' przy gaszeniu zawsze telepnęło. Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Koledzy powiedzcie mi czy u Was zmienia się kąt synchronizacji na biegu jałowym? Bo u mnie na wolnych obrotach pokazuje -0,5 i -1,1 (cyklicznie) - tak mam na vagu. Natomiast kolega sprawdzał testerem (za 25 tys) do diagnozowania silników gdzie kąt synchronizacji pokazywał +6,5 i po przesuwaniu na kole wartość 6,5 nie zmieniała się (oczywiście jak za mocno przesunął to silnik nie odpalał). Dodam że u niego na interfejsie można odczytać wartości zadane i wartości mierzone. Co dziwne wartość zdaną pokazywał 0.0 a mierzona była 6.5. Po dodaniu gazu na wyższych obrotach z 0.0 wartość zaczęła rosnąc i wyrównywała sie z wartością mierzoną.

Co wy o tym sadzicie?

Opublikowano

to samo dzieje sie u mnie co tu opisujesz tylko ja to czytam zwykłym VAG-iem - też mam ok. 6 i po przestawieniu w tę stronę co powinno nie odpala nie wyrzucając żadnego błedu

Opublikowano

Czyżby brak było opini?

Opublikowano

to samo dzieje sie u mnie co tu opisujesz tylko ja to czytam zwykłym VAG-iem - też mam ok. 6 i po przestawieniu w tę stronę co powinno nie odpala nie wyrzucając żadnego błedu

Może przestawiłeś w złą strone albo przestawiles zbyt mocno. To sie rusza jedynie o milimetry. Kiedys tez sobie tak zrobiłem. Wyjechalem poza skale i auto nie chcialo odpalać :kox:

Opublikowano

Nie ma takiej możliwości przesuwam w dobrą stronę i to tylko o milimetr i nie zapala. W druga stronę jak idzie to się mi zwiększyło nawet do 7 i pali od strzała

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

przypnę się do tematu, w moim autku mam 0 czasem wskoczy -0,6 ale ostatnio ustawiałem passata ojca i nie idzie tego równo wyrególować, wartości skaczą w przedziale -0.5 do 1.6 , o czym to może świadczyć ? rozrząd miał wymieniany jakieś 30 tyś km temu, silnik z tego co pamiętam AVB (100KM), napinacz mechaniczny.

Opublikowano

odchyłki od 0 zawsze świadczą albo o wyciągnięciu się paska albo o "zużyciu" napinacza

Opublikowano

odchyłki od 0 zawsze świadczą albo o wyciągnięciu się paska albo o "zużyciu" napinacza

nie zawsze uda sie ustawić na "0", tzn mozna to zrobić ale za duzo czasu schodzi

a jak juz sie uda to przy max momencie obrotowym gdzies ucieka to "0"

dlatego jest odchyłka -3...+3 i w takich parametrach ma sie zajmować

jak jest inaczej.... do regulacji

Opublikowano

No dobra a ponowie pytanie - jak się ustawia ten kąt w aucie z dwoma wałkami ??

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

No właśnie, też jestem ciekawy jak ustawia się na dwóch wałkach

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

No dobra a ponowie pytanie - jak się ustawia ten kąt w aucie z dwoma wałkami ??

Trzeba mieć blokade wału (T10050) i 2 piny blokujące wałki rozrządu. W niektórych silnikach blokada wału to T10100 nie pamiętam w których.

Trzeba ściągnąć koło pasowe i osłone rozrządu. Przy pomocy pinów zablokować jeden wałek rozrządu kręcąc wałem korbowym. Poluzować koło na zablokowanym wałku 3x13 i zablokować drugi wałek postępując tak samo, poluzować koło drugiego wałka 3x13. Wsunąć blokadę wału T10050 na koło zębate osadzone na wale. Przekręcić do zablokowania. Jeśli wszystkie 3 blokady są założone dokręcamy ręcznie koła na wałkach rozrządu, wyciągamy blokady i przekręcamy wał korbowy o 2 obroty zgodnie z kierunkiem pracy silnika. Po przekręceniu wkładamy piny blokujące wałki i wał korbowy. Powinny pasować, jeśli nie operacje powtórzyć. Jeśli blokady pasują dokręcamy koła wałków rozrządu momentem 25NM. Po dobrze przeprowadzonej operacji z użyciem właściwych narzędzi i sprawnym napinaczu musi być 0 ewentualnie 0,5.

Nie znam innego sposobu.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

U mnie w AWX sa takie 3 bolce zaraz foto dam jak to zrobić?? Wie ktoś :slina: :slina: :slina:

20110310122.jpg