Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Maglownica - nowa, używana czy regenerowana???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, BARTEK75121 napisał:

Jeszcze tylko pytanie, koła muszą być w powietrzu, czy mogę to zrobić na kanale, kiedy auto stoi na ziemi? 

Nie musisz podnosić auta, chociaż mi to ułatwiło regulację, miałem kluczyk w stacyjce i kręciłem bezpośrednio kołami i sprawdzałem czy nie jest ciężej niż przed regulacją. Na kołach tego nie zrobisz i być może będziesz musiał klika razy to poprawić po przejażdżkach, pamiętaj też że kierownica musi Ci sama wracać do jazdy na wprost po regulacji.

Opublikowano
42 minuty temu, BARTEK75121 napisał:

Jeszcze tylko pytanie, koła muszą być w powietrzu, czy mogę to zrobić na kanale, kiedy auto stoi na ziemi? 

Mają być w  powietrzu, wtedy kręcisz kierą i jednocześnie dokręcasz ,jakikolwiek najmiejszy opór to koniec regulacji 

Opublikowano
Godzinę temu, Cycu19911 napisał:

Wymieniłem tylko końcówki, drążki nie miały żadnych wyczuwalnych luzów…na weekend może się dopcham na kanał to spróbuje dokręcić magiel i postaram się  dostać do kolumny i sprawdzić krzyżak 

Krzyżak masz od środka auta,zdejmij półkę z pod kierownicy i poruszaj nim ,u mnie latał w kolumnie ,co do drążków odkręcasz końcówkę od zwrotnicy i energicznie pociągasz do siebie jak byś chciał wyrwać ,u mnie był prawie niewyczuwalny luz ,a tłukło mocno

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, greg2505 napisał:

Krzyżak masz od środka auta,zdejmij półkę z pod kierownicy i poruszaj nim ,u mnie latał w kolumnie ,co do drążków odkręcasz końcówkę od zwrotnicy i energicznie pociągasz do siebie jak byś chciał wyrwać ,u mnie był prawie niewyczuwalny luz ,a tłukło mocno

Drążki były sprawdzane, nie ma żadnego luzu. Ten krzyżak sprawdzać góra-dół czy na boki? Czy w zadnej płaszczyźnie nie moze być luzu? Mam nadzieje ze nie połamie żadnych plastików ?‍♂️

Opublikowano
Godzinę temu, Cycu19911 napisał:

Drążki były sprawdzane, nie ma żadnego luzu. Ten krzyżak sprawdzać góra-dół czy na boki? Czy w zadnej płaszczyźnie nie moze być luzu? Mam nadzieje ze nie połamie żadnych plastików ?‍♂️

Taki luz był u mnie i to nie jest winny plastik na końcu krzyżaka tylko kolumna,wymieniłem na inną i tego luzu nie ma

Opublikowano

Całe zawieszenie wytrzepane, nic nie ma.., 0 luzów. Słyszę jakby głuchy stuk z lewej strony przodu np na torach. Wydaje mi się, ze to magiel..

Jaki koszt regeneracji magla? Zawias mam 1BV o ile ma to jakieś znaczenie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Dokręć trochę śrubę regulacyjną od magla i się dowiesz czy to magiel. U mnie zawiecha była niby bez luzów, sprawdzone na wszelkie możliwe sposoby, a dalej coś pukało. Wymieniłem sam banany mimo zapewnień kilku speców, że to nic nie da i problem praktycznie rozwiązany. Na jednym tuleja była zerwana jak się okazało po demontażu i była dość miękka, a nowa twarda jak beton i całkiem inna jazda. Może stukać amor ale to jest nie do zbadania, przechodziłem też przez taki przypadek kiedyś w tym samym aucie :D.

Edytowane przez przem8

Opublikowano

Witam, może pomoże komus bo dluzszy czas sie męczyłem ze stukaniem na kocich lbach. Zawieszenie caly komplet wymienione na nowe LEM, amorki i sprezyny cale. Celowalem juz w maglownice, ale pojechalem do speca od zawieszeń w okolicy. Przejechał sie autem, posłuchał. Tłukło tak mocno i głośno jakby zaraz kola mialy odpaść. Powiedział jedno NA PEWNO TO NIE ZAWIECHA, sprawdź hamulce. Dziś odkrecilem kolo, chciałem wymienić prowadnice i gumy prowadnic zacisku.

Okazalo się, że z prawej strony dolna prowadnica zacisku ma zerwany gwint i zacisk na nierównej drodze walił o tarcze. Zamawiam zestaw naprawczy gwintu i dokrecam po weekendzie. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dla ułatwienia dodam że  do śruby regulacji luzu na  maglownicy w b6 avf    można się dostać od góry silnika jest bardzo dobry dostęp, ?

Opublikowano
9 godzin temu, Bob 87 napisał:

Dla ułatwienia dodam że  do śruby regulacji luzu na  maglownicy w b6 avf    można się dostać od góry silnika jest bardzo dobry dostęp, ?

Poratujesz fotką gdzie ona jest? Sprawdziłbym to u siebie

Opublikowano

Najłatwiej ją zlokalizować  śledzac przewód wysokiego ciśnienia od  pompy wspomagania , który idzie wzdłuż silnika do magla, wystarczy wsadzić lewa  rękę z kluczem 18 koło alternatora  między węże od płynu chłodniczego  i można łatwo ja dosięgnąć, wieczorem jak się uda to wrzucę foty. 

Ponoć regulacja śruba jest zalecana na skręconych na maksa kołach, tak kiedyś gadał Duda z TVN turbo 

Opublikowano
10 minut temu, Bob 87 napisał:

Najłatwiej ją zlokalizować  śledzac przewód wysokiego ciśnienia od  pompy wspomagania , który idzie wzdłuż silnika do magla, wystarczy wsadzić lewa  rękę z kluczem 18 koło alternatora  między węże od płynu chłodniczego  i można łatwo ja dosięgnąć, wieczorem jak się uda to wrzucę foty. 

Ponoć regulacja śruba jest zalecana na skręconych na maksa kołach, tak kiedyś gadał Duda z TVN turbo 

https://www.youtube.com/watch?v=EgYsCiTCA5k
Czyżby to ten materiał?

Edytowane przez Ivanek

Opublikowano

Dokładnie ten ?

Opublikowano
2 minuty temu, Bob 87 napisał:

Dokładnie ten ?

Obejrzałem, przeanalizowałem i przyznać muszę że sensownie wytłumaczone, dlaczego na skręconych kołach do oporu a nie na wprost. Chyba się za to wezmę bo wydaje mi się, że nikt tam od dawna nie zerkał - nie odczuwam jakichś dolegliwości ale być może to kwestia przyzwyczajenia i sytuacja się poprawi? :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam Kolegów....

Ostatnimi czasy, odstawiłem auto na warsztat celem wymiany drążków kierowniczych.

Mechanik stwierdził, że z osłon (harmonijek) maglownicy, wyleciało troszkę płynu, co prawda nie było tego dużo... ale było :) Oznajmił mi, że pasuje się tym kiedyś zająć.

Próbować dolać jakiegoś specyfiku ? Czy szukać warsztatu regenerującego maglownice ?

Jeśli tak, to jaki warsztat polecacie ?

Opublikowano
18 minut temu, cabanmat napisał:

Witam Kolegów....

Ostatnimi czasy, odstawiłem auto na warsztat celem wymiany drążków kierowniczych.

Mechanik stwierdził, że z osłon (harmonijek) maglownicy, wyleciało troszkę płynu, co prawda nie było tego dużo... ale było :) Oznajmił mi, że pasuje się tym kiedyś zająć.

Próbować dolać jakiegoś specyfiku ? Czy szukać warsztatu regenerującego maglownice ?

Lepiej ogarnij magiel bo w każdej chwili może puścić mocniej ,cały płyn zejdzie i przy okazji pompę zajedziesz

Opublikowano
18 minut temu, cabanmat napisał:

Witam Kolegów....

Lepiej ogarnij magiel bo w każdej chwili może puścić mocniej ,cały płyn zejdzie i przy okazji pompę zajedziesz

Opublikowano
23 minuty temu, cabanmat napisał:

Zobacz sobie regparts na youtubie i fajnie też koles tłumaczy jak to mechanicy psują magle podczas wymiany drążków.

Opublikowano
35 minut temu, cabanmat napisał:

Witam Kolegów....

WWW.AUTOUKLAD.PL

Naprawa maglownicy, zwanej też zębatkową przekładnią kierowniczą, to jedna z naszych usług. Regenerację maglownic prowadzimy sprawnie, fachowo oraz tanio.

Opublikowano

Panowie...

Rozmawiałem z mechanikiem, u którego zawsze odstawiam auto na warsztat.

Zasugerował mi, że mogę spróbować zalać jakiś "uszczelniacz" maglownicy.

Nie musi, ale może pomóc.

Można śmiało lać ? np. coś z Liqui Moly ?

LIQUIMOLY.SKLEP.PL

Dodatek eliminuje wycieki z układu wspomagania oraz wycisza pracę pompy wspomagania.