Opublikowano 4 Czerwca 20251 r Witam, chcę spróbować wykonać sport layout za pomocą car scanner - czy też maska musi być otwarta? Mam też możliwość pożyczenia ori vcp, ale nie wiem czy tam będzie do pobrania skrypt, a na forum nie mogę znaleźć pliku - linki są już nieaktualne albo wyedytowane posty. Można prosić o niego? Skrypt vcp wykona też kopię epromu?
Opublikowano 4 Czerwca 20251 r Autor Nie używam car scanera i nie odpowiem na to pytanie. Skoro masz dostęp do oryginalnego VCP to tam jest skrypt do pobrania. Edytowane 4 Czerwca 20251 r przez Muskel1
Opublikowano 4 Czerwca 20251 r Nie robiłem nic w vcp, można zrobić w nim backup pamięci przed wgraniem?
Opublikowano 4 Czerwca 20251 r Autor Są różne wersje skryptów do VCP na sport layout. Jedna z nich sprawdza na początku kompatybilność VC ze skryptem, wykonuje Backup eepromu, zapisuje go, dopiero wykonuje skrypt i uruchamia sport layout.
Opublikowano 4 Czerwca 20251 r Autor Można na próbę zasymulować skrypt (bez podłączania pod auto) i wtedy pokazane jest jakie kroki wykonuje. Edytowane 4 Czerwca 20251 r przez Muskel1
Opublikowano 5 Czerwca 20251 r Myślę o car_scan, ponieważ nie mam jeszcze VCP. Mam nadzieję, że ostatnie pytanie: czy przerabiał ktoś MQB->Dashboard->Audi Sport Layout (FPK Gen.1 / VC Gen.1), z opisów wynika, że dokonanie zmian ogranicza się wyłącznie do wysłania specjalnych polecenie UDS w formie odpowiedniej sekwencji bajtów. Dla RS: 3D 14 03 00 3C 09 01 03 Dla S: 3D 14 03 00 3C 09 01 01 Aby wyłączyć - przywrócić 3D 14 03 00 3C 09 01 00 Nie ma mowy o backupie pamięci. Czy ktoś próbował uruchomić ten skrypt w car_scaner z pozytywnym rezultatem? Można też "ręcznie" utworzyć skrypt, gdzieś na sieci widziałem opis.
Opublikowano 5 Czerwca 20251 r Autor Skrypt to nic innego jak edycja EEPROMu. Z edycją EEPROMu "ręcznie" byłbym ostrożny.
Opublikowano 5 Czerwca 20251 r Ja robiłem za pomocą Car Scaner a. Kolega Dżangobajana również. U mnie działa. U niego podobno również. No ale to nigdy nie wiadomo.
Opublikowano 5 Czerwca 20251 r 45 minut temu, Kz1 napisał(a): MQB->Dashboard->Audi Sport Layout (FPK Gen.1 / VC Gen.1) dokładnie ten skrypt? z otwartą maską?
Opublikowano 8 Czerwca 20251 r Czy ten soft i skrypt działa bez problemu na licznikach USA czy lepiej nie próbować?
Opublikowano 8 Czerwca 20251 r Autor Soft tak, co do Car Scannera nie wypowiem się, bo czegoś takiego nie używam.
Opublikowano 11 Czerwca 20251 r Wszystko ruszyło bez problemu na licznikach USA, zarówno update jak i skrypt z forum VCP na S4 layout
Opublikowano 11 Czerwca 20251 r W dniu 5.06.2025 o 21:41, Kz1 napisał(a): dokładnie ten skrypt? z otwartą maską? Mogę tylko potwierdzić, że gotowy skrypt w car_sc w wersji pro zainstalowany na ios ip zadziałał „MQB->Dashboard->Audi Sport Layout (FPK Gen.1 / VC Gen.1)”. Stosowałem się do wskazówek jak w przypadku vcp - opis parę postów wyżej. Licznik miałem już wcześniej zaktualizowany do wersji z pierwszego postu. Licznik nie potrzebował dodatkowych kodowań. Ryzyko zawsze występuje.
Opublikowano 25 Czerwca 20251 r W dniu 27.09.2024 o 14:43, Muskel1 napisał(a): Kodowaniem w sterowniku 5F Podpowiesz w którym bajcie konkretnie?, nie mogę tego zlokalizować bo opis mało konkretny