Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Virtual Cockpit

Muskel1

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie dla A4 Avant 1.4 TFSI powinieneś mieć w bajcie 02 wartość HEX 68, a nie tak jak teraz masz 69.

8 minut temu, Muskel1 napisał(a):

W takim razie dla A4 Avant 1.4 TFSI powinieneś mieć w bajcie 02 wartość HEX 68, a nie tak jak teraz masz 69.

Ok 👍 Czyli HEX 68 i wartość 01101xxx będzie prawidłowa? A co jest w miejscu xxx ma znaczenie? Czy po tym kodowaniu muszę zamknąć auto pilotem i odczekać 10-15 min czy to jest w tym przypadku niepotrzebne?

Wpisz wartość HEX 68. Miejsca z XXX nie zmieniamy, bo dotyczą one lini wariantu zbiornika paliwa i dla 1.4 bity 0-2 powinn być deaktywowane.

2 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Wpisz wartość HEX 68. Miejsca z XXX nie zmieniamy, bo dotyczą one lini wariantu zbiornika paliwa i dla 1.4 bity 0-2 powinn być deaktywowane.

Zmieniłem kodowanie według opisu i ekran powitalny zmienił się z S4 na A4 - także super👌 Ale ciągle mam 8 tyś obrotów😂 a powinno być już raczej 6 tyś🤷‍♂️ Podpowiesz jak to ustrojstwo zmienić?

IMG_2729.jpeg

Czy można osiągnąć ten efekt za pomocą OBDELEVEN? 

Jest tutaj takie coś jak na w screenie ale tego nie uruchamiałem bo nie się żeby czegoś nie uwalić 

10354596_PrzedPo.jpg.e8aa69e6bc341f3ea5eed326153b74ce.jpg

Screenshot_20240926_161322_OBDeleven.jpg

Zwykły VCDS mi to ogarnął w kilkja chwil :   https://forums.ross-tech.com/index.php?threads/27186/

Edytowane przez mcemsi

57 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Wszystko zależy od wersji softu VC. Jak soft jest za stary, to bez aktualizacji softu nie można.

Jak sprawdzić wersję softu? Czy ewentualnie mogę to kliknąć i nic się nie stanie nawet jak się nie uda?

Wersję softu sprawdzisz za pomocą obdeleven. 

Generalnie nie zalecam używania tzw. gotowców w celu uruchaniania/kodowania czegokolwiek.

Kodowania wykonuje się "na piechotę" zachowując calkowitą kontrolę nad tym co robisz.

Uruchomienie pośredniej skali to zmiana jednego kodowania i opisałem na pierwszej stronie który bit w jakim bajcie aktywować.

Screenshot_20240926_172231_OBDeleven.jpg

10 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Wersję softu sprawdzisz za pomocą obdeleven. 

Generalnie nie zalecam używania tzw. gotowców w celu uruchaniania/kodowania czegokolwiek.

Kodowania wykonuje się "na piechotę" zachowując calkowitą kontrolę nad tym co robisz.

Uruchomienie pośredniej skali to zmiana jednego kodowania i opisałem na pierwszej stronie który bit w jakim bajcie aktywować.

Screenshot_20240926_172231_OBDeleven.jpg

Nie posiadam wersji pro żeby mieć możliwość kodowania. Tak na prawdę to kupiłem obdeleven tylko po to żeby skasować informacje o serwisie, zaprogramować akumulator po wymianie i cofnąć tłoczki przy wymianie klocków.

Z gotowców zwiększyłem sobie zasieg otwierania szyb z pilota i myślałem właśnie o tym liczniku żeby zmienić 

3 minuty temu, Dżangobajana napisał(a):

Z gotowców zwiększyłem sobie zasieg otwierania szyb z pilot

🤦‍♂️ Jesteś kolejnym potencjalnym użytkownikiem z postem o tytule "Pomocy, to i tamto nie działa po kodowaniu"...

5 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

🤦‍♂️ Jesteś kolejnym potencjalnym użytkownikiem z postem o tytule "Pomocy, to i tamto nie działa po kodowaniu"...

Póki co wszystko działa. Jeśli masz vcds za 3500 zl to gratuluję, póki co nie zamierzam kupować takiego sprzętu na własne potrzeby. Kupiłem obdeleven za 370 zl na własne potrzeby. Jak wspomniałem wcześniej chodziło mi o skasowanie informacji o przeglądzie itd. W zestawie było 200 kredytów które można wykorzystać więc pomyślałem żeby zmienić ten licznik. Skoro twórca aplikacji przewidział takie coś to czemu z tego nie skorzystać. Zapytałem dla pewności...

Widzę, że w tym temacie najwidoczniej więcej wiesz niż ja, więc rób sobie co chcesz, w końcu to nie moje auto...

W dniu 15.09.2024 o 12:47, Muskel1 napisał(a):

Ekran startowy VC zmienia się w bajcie 9 wybierając z zakładki odpowiedni wariant dla danego modelu.

Mam  pytanie . Logo Audi na ekranie MMI ustawia się kodowaniem , czy to trzeba w inny sposób wgrać ?  

czy moge zaktualizowac vc h17 0309 według tego poradnika?

W dniu 19.07.2021 o 23:24, Muskel1 napisał(a):

Wyliczona wartość wprowadzamy w  "Kanał adaptacji IDE02502" (ze spacją między 2 a 3 cyfrą) (xx xx) Potwierdzamy i zapisujemy w VCDS.

20210719_191849.jpg

Jak zrobić ten punkt przy użyciu OBD11?