Muskel1 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Opublikowano 9 Sierpnia 2021 To rzeczywiście brakuje trochę, że rolki nie ma.
sowiq Opublikowano 9 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2021 (edytowane) Kolejna ciekawostka - internet. W tym modelu Q7, w odróżnieniu do A4 B9, nie ma miejsca na włożenie swojej karty SIM. System ma wbudowaną kartę eSIM, której nie da się przekonfigurować. Przez to jesteśmy skazani na osobną licencję na Audi Connect oraz pakiet danych (np. do słuchania radia online). Pakiet danych trzeba sobie kupić na stronie cubictelecom.com (po upierdliwej rejestracji i potwierdzaniu konta zdjęciem paszportu) i zaliczają się raczej do tych droższych. Jak dla mnie to kolejne niepotrzebne utrudnienie i potencjalny koszt, bo wolałbym użyć swojej karty SIM, na której mam nielimitowany internet. Zresztą miejsca na karty SD również nie ma. Muzykę można słuchać albo bezpośrednio z telefonu, albo podłączyć pendrive (dostępne tylko gniazda USB-C). Edytowane 9 Sierpnia 2021 przez sowiq
sowiq Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Jeszcze jedna ciekawostka. Na przedniej szybie, patrząc pod światło, można zobaczyć takie wyróżniające się miejsce. Czy ktoś wie co to może być? Myślałem, że to może jakaś antena GSM/GPS, ale to pole nie jest do niczego podłączone.
Muskel1 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Być może jest to ogrzewanie by widoczność kamery została zachowana w każdych warunkach i szyba w tamtym miejscu nie parowała oraz śnieg topniał. VAG stosuje od kilku lat bezprzewodowe ogrzewane szyby dzięki cieniutkiej warstwie srebrnej folii.
sowiq Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Ale przecież kamera jest w zupełnie innym miejscu. A na zdjęciu od środka widać, że nie jest to folia, tylko drobna siatka.
Muskel1 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 (edytowane) 27 minut temu, sowiq napisał: Ale przecież kamera jest w zupełnie innym miejscu. A na zdjęciu od środka widać, że nie jest to folia, tylko drobna siatka. Widzę, a raczej nie widzę, że nadszedł czas udać się do okulisty Edytowane 10 Sierpnia 2021 przez Muskel1
Muskel1 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Taka drobna siatka w elektronice to filtr/ekran ale tylko w jednym takim małym miejscu?
granatowy Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 W dniu 6.08.2021 o 15:31, jedrekx napisał: P.S. ile to pali? mój brat ma przedlifta 50 tdi i jego spalanie jest wręcz śmieszne jak na takie auto.. Czyli ile ?
qujot Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Opublikowano 10 Sierpnia 2021 A ten zaznaczony obszar to nie jest miejsce na jakiegoś viatoll'a żeby zasięg był lepszy?
sowiq Opublikowano 10 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2021 49 minut temu, qujot napisał: A ten zaznaczony obszar to nie jest miejsce na jakiegoś viatoll'a żeby zasięg był lepszy? Cholera wie. Przekopałem instrukcję obsługi, ale nie ma w niej ani słowa na ten temat.
jedrekx Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 12 godzin temu, granatowy napisał: Czyli ile ? w trasie okolice 6,9, w mieście zależy.. zazwyczaj koło 10. jestem w szoku biorąc pod uwagę poprzednie Q7. 1
granatowy Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Bardzo dobry wynik jak na tak duży samochód.
sowiq Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Walczyłem trochę z systemem Homelink, żeby go ożenić z osiedlową bramą garażową. Chociaż samochód rozpoznawał sygnał pilota, a producent podaje, że system jest kompatybilny z tym radiem, to nie szło tego sparować. Jedynym rozwiązaniem było dokupienie osobnego radia i dołożenie go do "puszki" ze sterownikiem. Koszt 210 zł na Allegro + robocizna serwisanta. Na razie działa
Muskel1 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Czyli do auta podłączył i masz osobnego pilota? Czy używasz przycisków homelink w podsufitce?
sowiq Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Nie, ten odbiornik serwisant podłączył do sterownika bramy garażowej. A sam odbiornik bez problemu dało się sparować z samochodem (dzięki pilotowi z zestawu). Więc teraz mam w pełni działający system. No może do czasu aż ktoś z administracji osiedla zacznie się zastanawiać dlaczego w sterowniku bramy są dwa radia (jedno na piloty mieszkańców, drugie do mojego Homelink) Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez sowiq
Muskel1 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Tzn. nie pytałeś o zgodę na montaż i ingerencję w system bramy?
sowiq Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) Pytałem o zgodę na dokodowanie przez serwisanta. A że się nie dało dokodować, to założyłem, że mam zgodę "domniemaną" Ale my nie o tym. Ergo z całej historii jest następujące: Homelink do działania w Polsce wymaga kombinacji. Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez sowiq 1
mlody020 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Hmm dziwne ze nie chciało to pójść, u mnie jak narazie koduje bramy bez problemu jeszcze jedna muszę dokodowac. Ja mam Macana ale to to samo co audi.
sowiq Opublikowano 30 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2021 6 godzin temu, Muskel1 napisał: Jakiego producenta ta brama? To jakiś ulep (inny napęd, inny sterownik, inne radio, a wszystko w jakiejś obudowie bez nazwy producenta), ale najważniejsza informacja to chyba to, że piloty działają w systemie DTM (pilot Neo). Może kwestia tego, że system jest na 433.92 MHz, a na stronie Homelink piszą o 433 MHz. Z drugiej strony odbiornik, który kupiłem, też jest na 433.92 MHz @mlody020 no właśnie też się trochę zdziwiłem. Homelink bez problemu synchronizował się z pilotem, ale potem w żaden sposób nie dało się sprawić, żeby sterownik bramy zobaczył sygnał do przyuczenia. Serwisant, który takimi bramami zajmuje się na co dzień, załamał ręce i poradził osobny odbiornik.
Rekomendowane odpowiedzi