Ziomal1985 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Witam. Mam pewien problem którego nie mogę rozwiązać. Pacjent 1.8 bfb- silnik chodzi jakby wypadał zapłon.Swiece zmienione, cewki sprawdzone. Komputer pokazuje wypadanie zapłonu na 3 cylindrze. Kompresja sprawdzona jest po 11 11.5. Na benzynie jest moc na gazie trochę gorzej według mnie. Po niżej błędy z vcds, macie panowie jakieś pomysły co można jeszcze sprawdzić bo mechanicy oczywiście rozkładają ręce
zionx Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) Jak jesteś pewien że cewki dobre, sprawdź ciśnienie paliwa, podmień wtryskiwacze No i szczelność dolotu do sprawdzenia, głównie gniazda wtryskiwaczy Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez zionx
Ziomal1985 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Na obu paliwach tak auto chodzi. Gazownicy twierdzą że wszystko jest ok z instalacją. Gaz ma 2 lata. Pompa paliwa trochę wyje pod obciążeniem czasami ale auto dość dynamicznie przyspiesza.
zionx Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Żeby stwierdzić czy auto dobrze jedzie musiałbyś wykonać logi dynamiczne (opis jak je zrobić w dziale diagnostyka) no a jak chodzi o paliwo to tak jak pisałem, pomiar ciśnienia na jałowych i pod obciążeniem
Ziomal1985 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Rozumiem. Tylko jeżeli coś jest nie tak z ciśnieniem paliwa, wtryskami paliwa to na LPG nie powinno być ok?
zionx Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 (edytowane) Niby tak, ale nieszczelny dolot tyczy obu paliw Taka niepisana zasada, że najpierw się ogarnia auto żeby jeździło dobrze na pb, potem na lpg Jak wyglądało "sprawdzenie cewek" ? Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez zionx
przem8 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Wypada zapłon na wolnych obr czy pod obciążeniem, a może nie ma znaczenia? Do sprawdzenia szczelność na tym cylindrze, czyli gniazdo wtryskiwacza i wkretka gazowa, odma, a jak tu wsio ok to zostaje głowica.
Ziomal1985 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Najpierw oddałem do mechanika. Stwierdzili że nie trzeba wymieniać cewek. Żeby mieć pewność podjechałem do znajomego ma b6 cabrio z bex i podmienilismy cewki z jego auta, praca silnika nie uległa zmianie.
Ziomal1985 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2021 2 minuty temu, przem8 napisał: Wypada zapłon na wolnych obr czy pod obciążeniem, a może nie ma znaczenia? Do sprawdzenia szczelność na tym cylindrze, czyli gniazdo wtryskiwacza i wkretka gazowa, odma, a jak tu wsio ok to zostaje głowica. Zapłon wypada na wolnych obrotach na pewno a pod obciążeniem to nie jestem pewien.Przez zatkana odmę może dawać takie objawy?
przem8 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Może. Zobacz czy korek od wlewu oleju podskakuje.
Ziomal1985 Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 12 Sierpnia 2021 Podskakuje to już sprawdzałem na początku?
Ziomal1985 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Panowie. Pojeździłem trochę na samej benzynie i zapłon przestał wypadać. Błędy według mnie zniknęły(mam tylko vcds). Pojechałem więc dzisiaj do gazownikow u których zakładałem instalacje oczywiście na samej benzynie. Podpinają kompa ale nie pod złącze diagnostyczne w aucie tylko pod komputer od gazu i wyskakuje błąd 3 go cylindra. Gazownicy twierdzą że wina jest silnika a nie instalacji bo LPG ma inną temp. spalania. Co o tym sadzicie
Langista Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Że trzeba im kursu od instalacji gazowych. W takim razie przy zakładaniu gazu powinno się silnik wymienić, bo przecież benzyna działa inaczej dali ciała gdzieś i nie chcą się przyznać
Ziomal1985 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2021 No niby tak ale instalacją już ma 2 lata a wcześniej problemu nie bylo
przem8 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 (edytowane) 22 minuty temu, Ziomal1985 napisał: No niby tak ale instalacją już ma 2 lata a wcześniej problemu nie bylo Zamień wtryskiwacz gazowy miejscami, jak masz listwę to pozamieniaj wężyki i wtyczki miejscami. Jak na benie jest dobrze to ewidentnie coś z instalacją. MIałem kiedyś podobne przeboje i najlepszy warsztat lpg w Lublinie stwierdził, że głowica, a wtryski po roku nadawały się do kosza. Edytowane 13 Sierpnia 2021 przez przem8
Ziomal1985 Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 18 Sierpnia 2021 Panowie dzisiaj odebrałem auto od gazowników (wczoraj zawiozłem je tam ponownie). Pracuje na benzynie i LPG dobrze, zapłon już nie wypada. Nie wiem co zrobili bo nie mogłem się tego dowiedzieć. Jedyne co mi powiedzieli że mierzyli kompresję na zimnym i wyszło im na drugim cylindrze 9atmosfer, a na 4 koło 12. Mój pomiar był trochę inny. Nie wiem sam co myśleć, mierzyć jeszcze raz?. Można coś spaprac podczas mierzenia kompresji?
Tom3k007 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Opublikowano 19 Sierpnia 2021 Może weź i pognęb ich trochę co takiego zrobili że już nie wypadaja zapłony myśle że wiele osób jest też zainteresowanych rozwiązaniem
Ziomal1985 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Co zrobili gazownicy, odłączyli klemy od akumulatora i wymienili cewkę na drugim cylindrze czyli na tym na którym ciśnienie jest najsłabsze i to tyle.Tylko nie wiem co z tą słaba kompresja czy drążyć dalej temat czy nie
zionx Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Opublikowano 22 Sierpnia 2021 Jak nie masz miernika, popatrz czy ktoś z forumowiczy nie mieszka blisko cb i sprawdź sprężanie dla świętego spokoju
Rekomendowane odpowiedzi