Manfred_86 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Kupiłem nowy ksenon D1S firmy osram i po 5 miesiącach padła przetwornica. Teraz się zastanawiam czy to wina nowej żarówki? Zakup dokonany na allegro, wygląda na oryginał. Zastanawiam się czy wymieniać sama przetwornice czy żarnik też? Jak do wygląda z waszego doświadczenia?
Langista Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Nie do końca, bardzo często oryginalne przetwornice padają przy wymianie żarników, ja też tak miałem. Możesz oddać do regeneracji ale to loteria. Ja wiedząc o przypadłościach przetwornic wysłałem do sprawdzenia i ewentualnej regeneracji przed założeniem nowych żarników, serwis niby sprawdził i stwierdził, że działają i nie trzeba regenerować. Dwa miesiące po założeniu nowych żarników padła jedna przetwornica, przez co wolałem od razu obie wymienić.
pila24 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 31 minut temu, Muskel1 napisał: Żarnik nie popsuje przetwornicy. Jeżeli chodzi o ori przetwornice valeo to niestety nowe palniki potrafią uwalić ich układ regulacji napięcia. Nowsze wersje tej przetwornicy,lub też chińskie klony lepiej sobie radzą z tym problemem. 54 minuty temu, Manfred_86 napisał: Zastanawiam się czy wymieniać sama przetwornice c Zróbm małego moda który wyleczy te problemy,daj inną przetwornice niż valeo. Może być hella 5dv 009 000,mała,tania. W porównaniu do ori valeo to jest niezniszczalna. Dajesz zaślepkę w miejscu ori przetwornicy i mocujesz do niej przetwornicę hella.
Manfred_86 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2021 (edytowane) Tak wygląda przetwornica od środka, wyraźnie przepalone przy gniezdzie. Wcale nie taka tania ta hella, około 400 zł. Oryginał Edytowane 29 Sierpnia 2021 przez Manfred_86
pila24 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 3 godziny temu, Manfred_86 napisał: Wcale nie taka tania ta hella, około 400 zł. Oryginał A po co Ci nowa? Trzeba w niej uszka mocujące obciąć by weszłam. Komplet używek można wyrwać za nieco ponad 100 zł.
Manfred_86 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2021 A co z wtyczka? W starej przetwornicy jest 12 pin, a tu jaka? Ewentualnie jakiś poradnik jak to przerobić?
pila24 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Opublikowano 29 Sierpnia 2021 Wtyczkę wywalasz i zaciskasz 2 wsuwki na przewodach-jak na foto powyżej. Przerobiłem tak kilka kpl lamp na te przetwornice,sam mam je u siebie i jest bezproblemowo.
Manfred_86 Opublikowano 1 Września 2021 Autor Opublikowano 1 Września 2021 (edytowane) U mnie to nieco inaczej wygląda niż na foto. Obcięcie uszek nie wystarcza żeby weszła przetwornica, trzeba jeszcze kawałek obudowy obciąć. Inny typ lampy Zaślepkę zrobiłeś z dekla starej przetwornicy? Czym przykleiłeś nowa? Edytowane 1 Września 2021 przez Manfred_86
pila24 Opublikowano 1 Września 2021 Opublikowano 1 Września 2021 (edytowane) Możesz zrobić zaślepkę z blachy zewnętrznej od przetwornicy i uszczelkę ori dać ,lub dociąć na kształt blachę i uszczelnić klejem poliuretanowym. Ładne zaślepki też miał @kamil-vag na sprzedaż,może ma jeszcze jakieś. Zaślepka od Kamila Zaślepka docięta z blachy Uszczelnienie klejem od środka Edytowane 1 Września 2021 przez pila24
Rekomendowane odpowiedzi