Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Parametry Dpf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, DamianQ97 napisał:

Zamknieta, nie wiem czy to cos pomoze ale musze podjechac znowu i zobaczyc. W zasadzie jesli wypalanie bedzie co te 300-400 km to powinienem sie tym przejmowac ? Jesli wypalac bedzie co okreslona ilosc km ale wartosc cisnienia bedzie niewlasciwa ?

Dzis jade w dluzsza trase to bede obserwowal na vag dpf co sie dzieje .

Dopuki się regeneruje raczej nie. Ale dobrze by było znać przyczynę, czy to tylko jakiś błąd, czy rzeczywiście jest jakaś usterka, która może doprowadzić w przyszłości do przedwczesnego zapełnienia. 

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, Muskel1 napisał:

Alternatywnie w niektórych modelach można zaadoptować czujnik RC bez użycia programu diagnostycznego. Nie wiem czy w Twoim to też zadziała.

1. Włącz zapłon

2. Odczekaj 5 sekund.

3. Wyłącz zapłon.

4. Odczekaj 40 sekund.

Całą czynność powtórz 5 razy. 

Nie pomogło 

Opublikowano
  • Autor
52 minuty temu, Muskel1 napisał:

Dopuki się regeneruje raczej nie. Ale dobrze by było znać przyczynę, czy to tylko jakiś błąd, czy rzeczywiście jest jakaś usterka, która może doprowadzić w przyszłości do przedwczesnego zapełnienia. 

Zobaczę kiedy się będzie wypalał, póki co zrobione 100km i jest spokój, jeśli zrobię kolejne 200 bez wypalania to uznam to za ok wynik. Ale mimo to siebie jak mówiłes z tym Vcds jeszcze 

Opublikowano
  • Autor
19 godzin temu, Muskel1 napisał:

Pojechalem jeszcze raz do kolegi z tym vcds ale nie dawalo sie dalej.
Natomiast, grzebiemy, szukamy i wpadlem na pomysl zeby odpiac ten czujnik co w zalaczniku.
Odpielismy go i cisnienie pokazywalo rowne 3hpa na  biegu jalowym na rozgrzanym silniku, podczas dodawania gazu roslo rownomierni bez jakichs przeskokow znacznych.

Po ponownym podpieciu cisnienie znowu wrocilo na -6 hpa, pojzedzilem chwile bez podlaczanego czujnika i masa zmierzona rosla o jakies 0.03 ale doszla do ok 25.20g i dalej nie wzrastala ( przejechalem maly dystans, moze dlatego).
Wczesniej podczas postoju masa zmierzona spadala znacznie i to o jakies 0,30g/s, teraz bez podpietego czujnika spadala stopniowo o 0.03g/s wiec wszystko wskauje ze
uszkodzony/zacina sie czujnik temp spalin , mimo ze na vag dpf temp pokazuje normalna tak na vcds podczas wolnych obrotow i dodawania gazu stala na 109 C, momentami wzrosla do 112 i to wszystko.

Edit: Odpialem drugi czujnik temp spalin , ten odpowiedzialny za temp wlotowa do dpf, po jego odpieciu cisnienie bylo rowne 2hpa (silnik odpalony,wolne obroty) z tym ze na vag dpf pokazywala jakby wypalanie dpf ale pewnie przez to ze na aplikacji wtedy temp wlotowa osiaga 1000 C, nie wiem czy mam wymienic dwa czujniki , czy tylko jeden, a moze to nie to ?

czujnik.jpg

Edytowane przez DamianQ97
zmiana

Opublikowano
  • Autor

Aktualnie masa obliczona ok 13,5g a zmierzona kolo 25,5g.
Zrobilem 280km i nie wypalil sie jeszcze wiec to dobry znak teoretycznie, wczesniej by sie wypalal juz pewnie 2 albo 3 raz.

Opublikowano

A sprawdzałeś czy wężyk z dpf do czujnika różnicy ciśnień jest drożny i szczelny? (czy nie jest gdzieś pęknięty?)

Możesz wypiąć z czujnika i dmuchnąć delikatnie powietrzem w niego. Następnie wypiąć kompletnie i sprawdzić czy jest szczelny, zatykając jeden koniec a na drugi podając powietrze/ciśnienie.

Opublikowano
  • Autor
8 minut temu, Muskel1 napisał:

A sprawdzałeś czy wężyk z dpf do czujnika różnicy ciśnień jest drożny i szczelny? (czy nie jest gdzieś pęknięty?)

Możesz wypiąć z czujnika i dmuchnąć delikatnie powietrzem w niego. Następnie wypiąć kompletnie i sprawdzić czy jest szczelny, zatykając jeden koniec a na drugi podając powietrze/ciśnienie.

Sprawdzalem przed montazem nowego czujnika i nie widzialem nic niepokojacego. Powietrzem rowniez psikalem bezposrednio w waz/czujnik. Sprobuje jeszcze jutro kontakt sprayem i powietrzem obleciec czujnik rc/temp spalin itd, wszystko co zwiazane z dpf. Ciekawi mnie rowniez czy cos sie zmieni po wypaleniu dpf i kiedy nastapi, moze wtedy cos sie zmieni.

Opublikowano

Do czujnika różnicy ciśnień nic nie wpsikuj lub nie dmuchaj bo go uwalisz. Jest tam membrama i element piezoelektryczny. 

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Muskel1 napisał:

Do czujnika różnicy ciśnień nic nie wpsikuj lub nie dmuchaj bo go uwalisz. Jest tam membrama i element piezoelektryczny. 

Ok, a moze nowy czujnik nie jest sprawny ? Podczas jazdy cisnienie pokazuje w normie, co myslisz o tym co pisalem wyzej z tym czujnikiem temp spalin?
Troche ten caly temat mnie zaczyna juz irytowac i nie bardzo wiem co zrobic

Opublikowano

Nowy czujnik może też być uszkodzony, zdarzają się takie przypadki ale skoro pokazuje w miarę wiarygodne wartości to raczej nie jest. Czy te czujniki temp. pokazują w miarę wiarygodne temp?. W normalnych warunkach jazdy, gdy dpf nie wypala, temp spalin to ok. 200-300 °C, czasem nawet nieco więcej. Wszystko zależne od obciążenia silnika, ale powiedzmy tak przy jeździe 100-120 km/h na tempomacie tyle mniej więcej wynosi.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, Muskel1 napisał:

Nowy czujnik może też byç uszkodzony, zdarzają się takie przypadki ale skoro pokazuje w miarę wiarygodne wartości to raczej nie jest. Czy te czujniki polazują w miarę wiarygodne temp?. W normalnych warunkach jazdy, gdy dpf nie wypala, temp spalin to ok. 200-300 °C, czasem nawet nieco więcej. Wszystko zależne od obciążenia silnika, ale powiedzmy tak przy jeździe 100-120 km/h na tempomacie tyle mniej więcej wynosi.

Podczas jazdy obwodnica ok 90km/h, temp wlotowa 201C wylotowa 206 przy szybszej jezdzie ok 260. Robie zrzuty z tej aplikacji co jakis czas wiec jakis podglad mniej wiecej mam.
Wychodzi, ze temperatury sa wiarygodne

Opublikowano

Tak, jest ok.

Opublikowano
  • Autor

W takim razie sam juz nie wiem

Opublikowano

Pozostaje na razie tyko obserwować czy coś się zmieni, lub czy wystąpią jakieś anomalia.

Opublikowano

A próbowałeś zaadoptować ten czujnik tak jak pisałem, bez programu diagnostycznego, poprzez włączanie i wyłączanie zapłonu?

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, Muskel1 napisał:

A próbowałeś zaadoptować ten czujnik tak jak pisałem, bez programu diagnostycznego, poprzez włączanie i wyłączanie zapłonu?

Tak, probowalem. Zadnej zmiany

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, Muskel1 napisał:

Mam też inne pytanie które mnie nurtuje. Skoro wiem że Dpf się nie wypalał bo cały czas jeżdżą z podpięta apka, masa obliczona rośnie i regeneracji nie było. To dlaczego opcja w Vcds czy vag Dpf "km od ostatniego wypalania" oraz "czas w min od ostatniego wypalania" co kilkadziesiąt km się zeruje? Zrobię powiedzmy 40km i to faktycznie widnieje w apce czy Vcds, gasze odpalę czy gdzieś do sklepu i poakzuje 0 tu i tam 

Opublikowano
23 minuty temu, DamianQ97 napisał:

Mam też inne pytanie które mnie nurtuje. Skoro wiem że Dpf się nie wypalał bo cały czas jeżdżą z podpięta apka, masa obliczona rośnie i regeneracji nie było. To dlaczego opcja w Vcds czy vag Dpf "km od ostatniego wypalania" oraz "czas w min od ostatniego wypalania" co kilkadziesiąt km się zeruje? Zrobię powiedzmy 40km i to faktycznie widnieje w apce czy Vcds, gasze odpalę czy gdzieś do sklepu i poakzuje 0 tu i tam 

Może grzebane w sofcie było przez jakiegoś domorosłego

"tjunera" ?

Opublikowano
  • Autor
32 minuty temu, Rabbi napisał:

Może grzebane w sofcie było przez jakiegoś domorosłego

"tjunera" ?

Nic nie było robione raczej możliwe że ogranicznik prędkości bo jechałem około 260/265 a chyba jest ograniczenie na 250

Edytowane przez DamianQ97

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 Skoro granica dla 3.0 tdi oli ash to 375ml, a u mnie z tego co widać bylo 510 nie bylo jakies obejscie robione? Po przekroczeniu tych 375ml auto nie powinno przejsc w tryb awaryjny badz cookolwiek innego?