Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana rozrządu w Audi A4 B8 2.0 TDI DEUA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, mam w swojej A4 aktualnie przebieg 180tys (kupiłem auto przy 175), zgodnie z zaleceniami audi wymiana rozrządu powinna być na 210tys. Auto jeździło w leasingu wiec wszystko robione tylko w ramach aso i rozrząd wciąż oryginalny. I teraz mam kilka pytań:

1. czy wymieniać teraz rozrząd czy spokojnie można poczekać jeszcze pewnie do grudnia 22roku - zgodnie z wyliczeniami audi (będzie 6lat paska)
2. myślę o wymianie teraz głównie ze względu że chcę zrobić program te 150Km to mi trochę mało (przejmować się tym w tym kontekście?) - na ten moment nie słyszę nic niepokojącego z okolic rozrządu aczkolwiek mam wrażenie że auto bardzo długo się chłodzi po jeździe 9co nie wiem czy nie ma czegoś wspólnego z pompą wody?)
3. przy okazji jak już przód zdemontowany będzie zakładam też wymianę paska wielorowkowego z napinaczem 
3. zakres robót przy takim rozrządzie (+pasku wielorowkowym) - wyceniałem sobie u kilku różnych mechaników i w ASO - rozrzut cenowy jest dość spory miedzy 1900 a 2800 (nie ASO), oraz 2600-3500 (ASO). ZS tym zę jedne z mechaników (nie ASO) z tym ze jeden z mechaników (nie ASO) stwierdził ze oni tu rozrząd wymieniają zawsze razem z olejem (a zasadniczo z uszczelnieniem wałka rozrządu i wynikowo z olejem i filtrem) - i pytanie czy to faktycznie ma sens/znaczenie czy to raczej naciąganie. (olej wymieniłem w sumie jakieś 3 tys. temu.)

Będę wdzięczny za jakieś rady - ew. polecenie mechanika z Śląska.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

podbijam, mam u mnie ten sam dylemat. Silnik 2.0 tdi 190km quattro

Opublikowano

Wymieniałem nie dawno rozrząd w 11 letnim caha z przebiegiem 192 tyś. ,był jeszcze orginał ,stan paska b.dobry, rolki ,pompa ,napinacz też jedynie wskaźnik napinacza był dobre pół centymetra przed znacznikiem. 

Opublikowano

Po zakupie byłem w ASO w BB po historie samochodu. Popytałem o to i owo. Po pytaniu o rozrząd i rekomendowane 210kkm, pracownik stwierdził, żeby raczej nie czekać tak długo i realnie sugeruje max 190kkm.
Aktualnie mam 182kkm, także dla świętego spokoju zrobię to za parę miesięcy, może przed wyjazdem na wakacje. Póki co, jutro czeka mnie wydatek za wymianę oleju z filtrami w 0CK :)

Opublikowano

UPDATE
Dziś u mechanika wymieniłem olej w skrzyni. Zapytałem o rozrząd i nastąpiło wielkie zdziwienie, że o to pytam przy moim przebiegu. Wg tego mechanika max to 150kkm i moja sytuacja jest KRYTYCZNA :P 
Koszt to około 2300-2400 na oryginalnych częściach.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 3.02.2022 o 20:04, dodo_1234 napisał:

podbijam, mam u mnie ten sam dylemat. Silnik 2.0 tdi 190km quattro

Byłem jeszcze w grudniu w Rudzie Śląskiej z polecenia znajomego www.autovagserwis.pl - mały serwis - ale mechanik/właściciel konkretny  także polecam. Zapłaciłem łącznie 1950zł za komplet zestaw paska+pompa z Conti do tego pasek wielorowkowy również z Conti i (mechanik stwierdził zę na wyrost) ale wymieniłem też napinacz paska wielorowkowego z INA.

Pasek rozrządu był taki se - mechanik pokazywał że już zaczynał sie lekko "rozwarstwiać" po wewnętrznej stornie poza tym nie był idealnie równo na kole tylko lekko przesunięty ( co jest objawem niedomagania napinacza), pompa była OK. 

wszystko przy przebiegu 185 tys. i to już też stwierdził, że taki ostatni bezpieczny moment.

W quattro 190km nie wiem czy jakaś inna pompa nie jest i wtedy jest chyba drożej - to tak z głowy jak szukałem/pytałem.

Opublikowano

Nieźle Was tam liczą za 3 godziny roboty

Opublikowano
5 godzin temu, Dev napisał:

Nieźle Was tam liczą za 3 godziny roboty

Tak z czystej ciekawości to ile mniej więcej same części kosztują.

Opublikowano
11 minut temu, pelonek1 napisał:

Tak z czystej ciekawości to ile mniej więcej same części kosztują.

Ok 800zl z pompą

Opublikowano

Rozrząd wymieniony, przebieg 182kkm. Koszt u znajomych mechaników to 1650 zł.
Nie udało się bez zdejmowania ryja, choć ma to swoje pozytywne strony. Wyczyścili przy okazji chłodnice. :P
Niestety potwierdzili również, że mam się szykować na dwumas :unsure:

IMG-20220215-WA0002.jpg.bb2e2d49c8e8721f73724a3264a46236.jpgIMG-20220215-WA0001.jpg.6f220a217efe6b507b83d488023b1742.jpg

Edytowane przez M4R1O

Opublikowano
4 minuty temu, M4R1O napisał:

Nie udało się bez zdejmowania ryja.

a jak chciałes inaczej ?

przez wydech  ? :decayed:

Opublikowano
15 minut temu, Dev napisał:

a jak chciałes inaczej ?

przez wydech  ? :decayed:

Nie, na YT znajdziesz gostka, który zdjął wentylatory chłodnicy i jakoś przemęczył zmianę bez ściągania ryja :P

Opublikowano

tam jest cała masa druciarzy

• 1 rok później...
Opublikowano

Dokładnie...męczą się tak bo się boją o ponowny montaż lamp led, czy kalibracji radarów...ja u siebie zmieniłem przy 185 T ys.km łącznie z napędem pompy olejowej...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie jakiej firmy zestaw polecacie do silnika DETA ? Pompa wody z elektryką czy lepiej bez ?

Opublikowano
3 minuty temu, MiruK napisał(a):

Panowie jakiej firmy zestaw polecacie do silnika DETA ? Pompa wody z elektryką czy lepiej bez ?

Dayco, jak jest kabel to ma byc

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem zestaw HEPU PK06690 + INA ZESTAW PASKA WIELOROWKOWEGO 529 0167 10. W HEPU siedzą rolki INA + pasek Conti + napinacz Litens. Mam nadzieje że będzie OK:)  Troche mnie martwi pompa bo jak nią kręcę to coś w niej jakby tarło, nie wiem czy to się ma dotrzeć i czy to normalne ?

Edytowane przez MiruK

Opublikowano

Ostatnio na necie było trochę o awariach napinacza litens mede romania, Sam zakładałem do 3 aut rozrządy z tym napinaczem i wszystkie jeżdrzą ,ale wtedy nie wiedziałem o tych przypadkach. A wogule to jesteś trochę

dziwny ,zadajesz pytanie na forum - dostajesz odpowiedź od człowieka który przy tym pracuje na codzień , a

i tak wybierasz inaczej.

Opublikowano

zawsze tak jest :decayed:

Opublikowano

Spokojnie Dayco zakładam do Skody ;)  , poczytałem też w innych miejscach i większość bardzo poleca pompę Hepu, a to chyba najbardziej awaryjna część z tego zestawu, cene znalazłem dobrą więc tak wyszło.