Skocz do zawartości
IGNOROWANY

1.9 tdi AVF jakie swiece

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jeżeli temat był poruszany to przepraszam.

Mianowicie chodzi mi o świecę żarowe, teraz juz wiem ze do silnika avf ida dwa rodzaje świec ( krótsze i dłuższe). Ostatnio wymieniłem wszystkie cztery bo jedna była niesprawna. Zamówiłem przez neta niestety te krótsze i je wymieniłem. Stare świece wykręciłem na oko o pół cm dłuższe. Przyszły lekkie mrozy i auto no odpala ale dość ciężko. Czy dlugość świec ma znaczenie w moim przypadku? Bylo zaledwie -7 stopni a silnik zaskoczył dość ciężko. 

Poprzednio mialem audi a3 1.9tdi ALH z przebiegiem na blacie ponad 490tys i w najgorsze mrozy silnik odpalal od strzala. Nawet kiedyś przy -18 stopni Odlączyłem kable od świec i odpalał tamten silnik lepiej jak ten teraz....

Proszę o pomoc

Opublikowano

Stara świeca ma element grzejny dłuższy a korpus taki sam jak nowa ?? jeśli tak to krótsza może ni dogrzewać bezpośrednio komory spalania i dlatego ciężko pali ,sprawdziłbym też na jakie napięcie kupiłeś świece a na jakie były stare .

Opublikowano

Tak. Roznia sie tylko elementem grzejnym. Obie sa na 12v. 

IMG_20211129_091622.jpg

Opublikowano

Nowa krótsza a stara dłuższa

Opublikowano

Mnie tez dopadł ten problem i zastanawiam się nad wymiana świec. Pytanie jakiej firmy brac? 96mm NGK, czy 96mm BERU? A moze bosh?

Przy minusowych temperaturach chwile pokręci, ale odpala

Opublikowano
21 minut temu, keq napisał:

Mnie tez dopadł ten problem i zastanawiam się nad wymiana świec. Pytanie jakiej firmy brac? 96mm NGK, czy 96mm BERU? A moze bosh?

Przy minusowych temperaturach chwile pokręci, ale odpala

Do każdego diesla brałem Beru, bez uwag.

Opublikowano
ALLEGRO.PL

te maja 97mm. Czy nie bedzie problemu z długością?

Opublikowano

Ogólnie widziałem ze są dwie długości. 97mm albo 92mm.

Jesteś pewien ze u Ciebie są 96mm ?? 

Ja w sobotę będę wymieniał jeszcze raz świecę o długości 97mm takie jak miałem, bo na tych 92mm to żadnej różnicy w odpaleniu nie ma, czy je grzeje czy nie to rano przy -5 odpala mi tak samo ?. Ostatnio nawet odłączyłem zasilanie do świec i tak samo odpala, żadnej różnicy nie ma. Pewnie dlatego ze w tej chwili sa za krótkie. 

Opublikowano
46 minut temu, paweeel822 napisał:

Ogólnie widziałem ze są dwie długości. 97mm albo 92mm.

Jesteś pewien ze u Ciebie są 96mm ?? 

Ja w sobotę będę wymieniał jeszcze raz świecę o długości 97mm takie jak miałem, bo na tych 92mm to żadnej różnicy w odpaleniu nie ma, czy je grzeje czy nie to rano przy -5 odpala mi tak samo ?. Ostatnio nawet odłączyłem zasilanie do świec i tak samo odpala, żadnej różnicy nie ma. Pewnie dlatego ze w tej chwili sa za krótkie. 

pomylka. ja nawet nie wiem jakie mam, ale znajac zycie pewnie fabryczne i nie wymienieane od nowosci. Gdzies czytalem na forum,ze przy 97mm jest lepsze odpalanie,  podobno

U mnie nawet na -5 ciezko odpala. po paru sek dopiero lapie

Opublikowano

Ogólnie do silnika AVF szly dwa rodzaje świec, te krótsze i dłuższe. Można je dobrać ponoć po nr vin auta. 

Popatrz jakie świece masz w tej chwili, z tego co się orientuję można to poznać bez wykręcania po ich kolorze. Zielona izolacja na świecy świadczy o tym że są zakręcone te dłuższe, a czarna izolacja to krótsze. 

Tylko teraz pytanie czy ktoś przed tobą nie wymieniał już świec i np wsadził krótsze zamiast dłuższych. 

Nie wiem tylko czy te świecę są zamienne, tzn czy jak fabryka przewidziała świecę krótsze czy można wtedy zamontować świecę o te pol cm dłuższe. 

Opublikowano
8 godzin temu, paweeel822 napisał:

Nie wiem tylko czy te świecę są zamienne, tzn czy jak fabryka przewidziała świecę krótsze czy można wtedy zamontować świecę o te pol cm dłuższe. 

Z tego co wiem, to wchodzily 94mm i 97mm, a to raptem 3mm roznicy. Z reszta sa zdjecia w zbiorowym temacie, ze wyglada to normalnie

Opublikowano (edytowane)

Da sie jakos sciagnac te cewki zasilajace ze swiec? Nie chcialbym niczego urwac, a zalezy mi na sprawdzeniu koloru uszczelek

IMG_20211213_140820.jpg

Edytowane przez keq
  • Pomoc techniczna 1
Opublikowano

U mnie normalnie szło ręką zdjąć, probuj na lekko ciepłym silniku, jest wtedy szansa ze nie pęknie

Opublikowano

Witam

Mój problem rozwiązany. 

Długość świeć ma znaczenie. W moim przypadku ori świece były te dłuższe a zalożyłem krótsze i efekt był taki że auto na tych lekkich mrozach paliło ale nie od tzw strzała. 

Po ponownej wymianie świec na te co powinny być pali dużo lepiej. 

Opublikowano

Ja zamówiłem te BERU dłuższe. Zobaczymy, czy tez coś pomoże

Opublikowano
2 godziny temu, keq napisał:

Ja zamówiłem te BERU dłuższe. Zobaczymy, czy tez coś pomoże

A jakie ori swiece powinny być u Ciebie? 

Bo nie wiem, jak fabryka dala np krótkie to czy nic sie nie stanie jak założysz te 5mm dłuższe. 

Daj znać jak założysz

Opublikowano

Czytałem zbiorczy post i tam jest zaznaczone, że mogą być taki i takie. Były nawet zdjęcia wstawulione, że te dłuższe nie przeszkadzają w użytkowaniu