Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[BPW] Bardzo mocna seria

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Miał być bezkosztowy tuning tylko a juz 350zl na hamownie... ?

Opublikowano

Podeślij tą swoją serię wiele się wyjaśni. 

Opublikowano
  • Autor

a4_dpf_off.bin

Moge Ci jeszcze podrzucić fulla z bdma z ze zdjęciem numeru vin jak nie wierzysz...

Opublikowano

Dobra soft jest total seria tylko switch od dpf dotknięty. Bardzo dziwny przyrost jak na seryjny soft. 

Opublikowano

zmienili wage auta 

Opublikowano
  • Autor
13 godzin temu, Dev napisał:

zmienili wage auta 

No tak... Dorzuciłem koło zapasowe... ?

Przed chwila posprawdzalem afr w mapach dla różnych dawek i obrotów i wychodzą wartości nawet 40 wiec bez maksymalnego obciążenia ma jak przepalić dodatkowe paliwo. Dopiero powyzej 50mg afr schodzi w okolice 23. To by wyjaśniało dlaczego tylko na pelnym obciążeniu leci z wydechu szary dymek. Przy dawce 70( przy takiej dawce powinny wyjsc takie kreski na hamowni) afr schodzi do 16,65 (2,5krpm, 70mg, 2380mbar).

Wykres z tej 2 hamowni dokładnie odwzorowuje wykres z mojego loga doładowania. Mozna z tego wywniaskowac, ze przy pełnej dawce jeszcze brakuje mu powietrza. 

Kompletnie nie chce mi sie juz zmieniać map duration. Musiałbym równomiernie przeskalować np -3% przy niskich obrotach i -10% przy wysokich obrotach. Bipy tez pewnie trzeba poprawić...

Moze kiedys... Teraz chyba tylko dmuchnę do 2550mbar od 2krpm do 2400mbar przy 4krpm i wyreguluje mapy n75 bo nie moge sie overboosta pozbyć, a jak wpadnie jakas nowa większa turbinka to sie pobawię

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.12.2021 o 14:19, nadybek napisał:

Siema! 

Jako że zacząłem sobie powoli robić program do mojego BPW to wczoraj wpadłem na pomysł, ze trzeba zobaczyć co jest w serii. Tak wiec zlikwidowałem overboosta ktorego mialem zlikwidować od miesiąca (aby turbo miało jak zbić ciśnienie musialem wydłużyć sztangę o 2 obroty) i wio na rolki.

No i tu zdziwienie...

1639573334119..thumb.jpg.2525d9b810c0c402a273c2cdb5bbabe5.jpg

Auto softowo seria. Zmieniony w mapach tylko 1 bit- dpf off. Nie ma żadnego chipboxa itp.

Co jest kurna grane?

Tjuuuner nie chciał ze mną rozmawiać bo nie bedzie rozmawiać z plebsem, stwierdził ze mapa jest zmieniona lub jakis box.

Na zaczepki o sofcie odpowiadał np. ze w silnikach z PD nie ma map duration, torque limiter nie ma nic wspólnego z podawana dawka itp... Jak powiedziałem, że przecież czas otwarcia PD wyrażany jest w stopniach wału a nie w czasie i nie ma tam regulacji cisnienia jak w CR to usłyszałem ze nie i nie znam sie i nic nie rozumiem... 150zl przytulić i nara.

Co do wykresu. Źle skalibrowana hamownia?

Ktos hamował serię BPW i miał choćby zbliżony wynik? 

Ktoś hamował serię bez dpfa i moze powiedzieć jak to wyglądało z tyłu? U mnie szary ale rzadki dym.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to ten szary dym. Dzieje sie tak przy niskim afr ale i tak powyzej np 15. Turbo ładuje mi ładnie więc powodem niskiego afr jest zwiększona ilość paliwa. Soft jest ori, nr-y PD zgadzają sie z etką wiec stawiam na zmienione rozpylacze. 

Co wy na to?

Sorry za offtop z góry :)

robiłem tam soft w avf, po 2h podłączania się (nie udało się, sterownik na stół) potem hamowaniach w końcu poszedł robić mape. Po kolejnej godzinie przyszedł i stwierdził, że turbo ładuje w kosmos, a że to jest przy wysokich partiach obrotów to nie ma jak tego zbić, więc auto jest niesprawne i mam do wywalenia kata lub wyczyszczenia geometrie. wzięli chyba 700pln i powiedzieli, że jeśli w ciągu 2tyg usunę usterke to mam przyjechać i wtedy dopłace 400, w innym wypadku kasa przepadnie. No to trudno... powrót serią, na drugi dzień turbo na stół, geometria idealna, odmuchałem ją tylko pistoletem, kat idealnie czysty, ale i tak go wybebeszyłem. Zrobiłem logi, parametry w normie. Przesłałem logi- stwierdził, że jest ok, umówiłem się i pojechałem w końcu na chipa. Po kilkugodzinnej walce stwierdził, że dalej jest coś nie tak i w sumie nie wie co to może być, może n75, ale zrobił 160km i 340nm, więcej nie, bo turbo mi wyleci w powietrze...

Takie samo wrażenie odniosłem co do tunera będąc tam, jestem plebsem ze starym kapciem i wymagam nie wiadomo czego :D 1100pln za softa w starym tdipd w "renomowanej" firmie o długoletnim stażu to trochę kasy jest, więc jakieś pytania chyba mogę mieć tym bardziej, że fura jego zdaniem niedomaga.. 1msc po sofcie dmuchnęło uszczelke pod łbem, zrobie to i przy kolejnych planach na mody wybiore inną firme co mi ogarnie mapę, tylko jaką.... :/  

Co do hamowni, mi hamował na 4biegu

Opublikowano

Kalibracja hamowni pod klienta i wychodzą wyższe wyniki.

Zdrowy AVF może mieć do 10 KM bonusu, jeżeli wyjdzie więcej to raczej błąd pomiaru.

Akurat trafiłem na tunera nie spychacza i na tyle odpowiedzialnego, że zanim zdecydował się na zostawienie nowego softu to przyjrzał się cofkom zapłonu i czy mimo wszystko będą mieściły się w graniach bezpieczeństwa, choć wiadomo, że im bliżej 0 typ lepiej. Niemniej dostałem wskazówkę dot. wymiany cewek (jedna była wymieniona, reszta oryginalne). Zmieniłem cewki jakoś w 3-4 miesiace po strojeniu, ale nie logowałem i weryfikacji stanu kata - nie był stopiony. Po prostu zostałem z góry poinformowany, że na dzień dobry usługa hamowania i diagnostyki. Jeżeli wóz będzie zdatny, to lecimy dalej i wtedy dochodzi usługa zmiany poszczególnych parametrów.

Edytowane przez george

Opublikowano
14 godzin temu, Chuck Norris napisał:

Sorry za offtop z góry :)

robiłem tam soft w avf, po 2h podłączania się (nie udało się, sterownik na stół) potem hamowaniach w końcu poszedł robić mape. Po kolejnej godzinie przyszedł i stwierdził, że turbo ładuje w kosmos, a że to jest przy wysokich partiach obrotów to nie ma jak tego zbić, więc auto jest niesprawne i mam do wywalenia kata lub wyczyszczenia geometrie. wzięli chyba 700pln i powiedzieli, że jeśli w ciągu 2tyg usunę usterke to mam przyjechać i wtedy dopłace 400, w innym wypadku kasa przepadnie. No to trudno... powrót serią, na drugi dzień turbo na stół, geometria idealna, odmuchałem ją tylko pistoletem, kat idealnie czysty, ale i tak go wybebeszyłem. Zrobiłem logi, parametry w normie. Przesłałem logi- stwierdził, że jest ok, umówiłem się i pojechałem w końcu na chipa. Po kilkugodzinnej walce stwierdził, że dalej jest coś nie tak i w sumie nie wie co to może być, może n75, ale zrobił 160km i 340nm, więcej nie, bo turbo mi wyleci w powietrze...

Takie samo wrażenie odniosłem co do tunera będąc tam, jestem plebsem ze starym kapciem i wymagam nie wiadomo czego :D 1100pln za softa w starym tdipd w "renomowanej" firmie o długoletnim stażu to trochę kasy jest, więc jakieś pytania chyba mogę mieć tym bardziej, że fura jego zdaniem niedomaga.. 1msc po sofcie dmuchnęło uszczelke pod łbem, zrobie to i przy kolejnych planach na mody wybiore inną firme co mi ogarnie mapę, tylko jaką.... :/  

Co do hamowni, mi hamował na 4biegu

Krótko pisząc : zostałeś wyruchany

Opublikowano

Ja sądzę, że przy tych standardowych softach 165-175 KM to większość z nas została wyruchana ??

Opublikowano
3 minuty temu, kamil-vag napisał:

Ja sądzę, że przy tych standardowych softach 165-175 KM to większość z nas została wyruchana ??

Z jednej strony nawiązując do Twoich odkryć to trochę mnie dziwi, że większość nie robi takich rzeczy, nie rusza pewnych map, gdzie Ty to znalazłeś na przestrzeni kilku/kilkunastu spędzonych godzin w programie? Lenistwo? Może po prostu nie wiedzą o tym :D ?

Opublikowano
  • Autor

Tjunerzy a nie potrafia sztangi turbo wydluzyc. Jak dokoksuja i n75 nie ma juz regulacji to nalezy wydluzyc sztange lub obrocic pierscien geometrii tak jak powinien być ;) 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.01.2022 o 14:21, Ivanek napisał:

Z jednej strony nawiązując do Twoich odkryć to trochę mnie dziwi, że większość nie robi takich rzeczy, nie rusza pewnych map, gdzie Ty to znalazłeś na przestrzeni kilku/kilkunastu spędzonych godzin w programie? Lenistwo? Może po prostu nie wiedzą o tym :D ?

Ivanek chodzi o czas. Robie kumplowi mape pod BLB. Wyszukanie map w winolsie, przekopiowanie do excela, interpolacja, ekstrapolacja, zgranie wszystkiego do kupy to jakies 15h zajmuje. Potem jeszcze logi i korekta dawki, doladowania i N75...

A co do softa 160KM i 340Nm to nawet map nie rozszerzyli. Wystarczy podniesc dawke w wyzszych partiach obrotow/ podniesc troche obroty i mamy 160KM przy seryjnym momencie obrotowym...

Opublikowano
19 godzin temu, nadybek napisał:

Ivanek chodzi o czas. Robie kumplowi mape pod BLB. Wyszukanie map w winolsie, przekopiowanie do excela, interpolacja, ekstrapolacja, zgranie wszystkiego do kupy to jakies 15h zajmuje. Potem jeszcze logi i korekta dawki, doladowania i N75...

A co do softa 160KM i 340Nm to nawet map nie rozszerzyli. Wystarczy podniesc dawke w wyzszych partiach obrotow/ podniesc troche obroty i mamy 160KM przy seryjnym momencie obrotowym...

co masz na myśli przez podniesienie obrotów? Po sofcie zauważyłem, że jałowe mi podskoczyły troche, nie wiem czy to ma wpływ czy co- nie jestem obeznany w tym temacie za bardzo

wkleje wykres, może to coś rozjaśni

a4b6bezpiecxznik.jpg

Opublikowano

Jak chcesz żeby coś sensownego Ci powiedzieć to komplet logów...

Opublikowano
  • Autor

Co do obrotow:

Maksymalne obroty ogranicza limiter i torque limiter. W TL powyzej 4000obr dawka gwaltownie spada. Powoduje to ze auto dalej nie przyspiesza bo im wyzsze obroty tym mniejsza dawka i w pewnym momencie dawka jest tak mala ze silnik juz nie ma sily. Podniesienie tej dawki powoduje wzrost maksymalnych obrotow, a ze moc jest funkcja momentu obrotowego i predkosci obrotowej silnika to wzrasta moc maksymalna. Moment maksymalny pozostaje bez zmian bo wystepuje przy nizszych obrotach.

Co do obrotow jalowego- nie powinno sie nic zmienic. Nie ma potrzeby zmiany obrotow. 

Co do wykresu:

Wykres wyglada jakby tylko podniesli dawke w torque limiter. Dlatego nie poszlo wiecej bo mapa duration pozwala na wtrysniecie tylko 60mg paliwa (oryginalnie najwiecej jest wtryskiwane 56mg).

Oprocz tego na wykresie widac ze jest jakis problem z doladowaniem. 

Zrob loga 008+011

Edytowane przez nadybek