Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Reflektor żarówka 21W

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Langista jak się kłóci?

Już kiedyś na forum był tego typu wątek. Po prostu Xenony manualnie włączasz, nie ma czujnika deszczu/zmierzchu. W momencie włączenia świateł, dzienne się wyłączają. O ile pokrętło DRL jest na 1. Jak masz porkętło od świateł na 0 a DRL na 1 to masz dzienne.  0 i 0 to ciemnośc.

Mam nadzieje, że w miarę sensownie to opisałem.

Ale jeśli kolega nie ma przełącznika od DRL to jest coś rzeźbione. Powyższa konfiguracja co opisałem jest prawidłowa.

Edytowane przez Aleq

Opublikowano
  • Autor

No jest sensownie. Tylko ja nie mam pokrętła DRL. 

Opublikowano
31 minut temu, Aleq napisał:

@Langista jak się kłóci?

Już kiedyś na forum był tego typu wątek. Po prostu Xenony manualnie włączasz, nie ma czujnika deszczu/zmierzchu. W momencie włączenia świateł, dzienne się wyłączają. O ile pokrętło DRL jest na 1. Jak masz porkętło od świateł na 0 a DRL na 1 to masz dzienne.  0 i 0 to ciemnośc.

Mam nadzieje, że w miarę sensownie to opisałem.

Ale jeśli kolega nie ma przełącznika od DRL to jest coś rzeźbione. Powyższa konfiguracja co opisałem jest prawidłowa.

Ja Cię całkowicie rozumiem ale właśnie o to tu chodzi, kolega nie ma pokrętła dla drl, a lampy już żarówkę mają.

Opublikowano
  • Autor

Jutro zobaczę czy jest jakaś kostka, jeśli jest to znalazłem  pokrętło za 40 zł Ori. Najwyżej kupię i zobaczę

Opublikowano

To chyba nie do końca działa jak myślicie, odpowiednie kodowanie i drl będzie działał po zapłonie z przełącznikiem na 0 i wyłączał się po przekręceniu włącznika na postój/mijania. Samo pokrętło DRL nie służy do aktywacji DRL a jest do dezaktywacji po podaniu masy kiedy przełączamy z 1 na 0...

Dla mnie to tylko kwestia kodowania mce.

Opublikowano

Dziwi mnie tylko, że u kolegi nie świecą się. Przynajmniej tak wnioskuje z tego co napisał, bo na moje pytanie czy świecą, nie odpowiedział.

Opublikowano
3 godziny temu, kamil-vag napisał:

To chyba nie do końca działa jak myślicie, odpowiednie kodowanie i drl będzie działał po zapłonie z przełącznikiem na 0 i wyłączał się po przekręceniu włącznika na postój/mijania. Samo pokrętło DRL nie służy do aktywacji DRL a jest do dezaktywacji po podaniu masy kiedy przełączamy z 1 na 0...

Dla mnie to tylko kwestia kodowania mce.

Dla mnie to nieprawidłowe działanie, bo jak masz na 0, to powinno być ciemno według mojej logiki ?

Jednak zgadzało by się to, bo brat w A6 C6 z 2005 roku tak właśnie ma, przełącznik na 0 a po włączeniu zapłonu już światła do jazdy dziennej się włączają, wyłączyć je można tylko w pozycji świateł pozycyjnych. Do dzisiaj myślałem że to jakiś błąd z MCE a widać Audi tak zrobiło ? 

Jest jednak jedna różnica, on na pokrętle ma "Auto", które działa tak, że kiedy robi się ciemno to podaje większe napięcie na żarówki i mocniej świecą, co nie do końca chyba jest prawidłowe ?

Edytowane przez Langista

Opublikowano

Domyślam się, że Kamil miał na myśli to, że jak zakodujesz w MCE DRL to nawet bez przełącznika będą one działać. Innymi słowy przełącznik DRL na poz. 1 nie wprowadza żadnych zmian (podaje + na pin MCE, który i tak ma potencjał dodatni), a dopiero po przekręceniu na 0 zwiera do masy co daje sygnał do MCE aby wyłączyć DRL :) 

BTW u siebie zrobiłem małego moda bo denerwowało mnie to, że DRL włączają się od razu po zapłonie a nie po odpaleniu auta więc pin DRL z MCE podpiąlem pod 'sygnał' ładowania z alternatora i teraz po przekręceniu zapłonu pin DLR jest zwarty do masy przez alternator i światła mam wyłączone a po odpaleniu dostaje napięcie i włącza mi DRL :D 

Edytowane przez Skowrix

Opublikowano

Sensowne rozwiązanie ?

Opublikowano

@Skowrix dokładnie o to mi chodziło, że przełącznik drl służy nie do aktywacji a dezaktywacji funkcji DRL ?

Opublikowano
  • Autor

Koledzy. Ściągnąłem tą zaślepkę i nie ma tam żadnej kostki ani kabli