Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Działanie subwoofera, podłączenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam nagłośnienie z przodu i z tyłu i poprzedni właściciel wstawił do bagażnika sub i wzmacniacz. Zasilanie wzmacniacza jest na pozycyjne swiatla :kox: - po przekręceniu pokrętła od świateł dopiero się włącza, a sub działa kiedy jest włączone główne oswietlenie w samochodzie - otwarte dowolne drzwi lub ręcznie włączony główny przełącznik, tylko przy w takiej sytuacji subwoofer gra jak powinien. Bez świecących się świateł w samochodzie tak jakby bardzo cichutko gra. Dodam że kabel zasilający idzie z bagażnika pod tylną kanapą i później tak jakby wchodzi w słupek b ale nie chciałem za dużo rozbierać więc dokładnego połączenia nie znam.

Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać żeby grał cały czas? Wiem, że informacje szczątkowe ale mam nadzieję na waszą pomoc.

Opublikowano
28 minut temu, 4ndr13j napisał:

Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać żeby grał cały czas? Wiem, że informacje szczątkowe ale mam nadzieję na waszą pomoc.

Daj elektrykowi by puścił zasilanie z głównej listwy napięciowej (za pedałami)  poprzez przekaznik,który będzie uruchamiany z bezpiecznika nr 36 (zacisk 15 - czyli napięcie po włączeniu stacyjki).

Opublikowano

Ja już rożna cuda widziałem, włącznie z zasilaniem suba z tylnej lampy itd.
Musisz zapodać zasilanie z akumulatora, przejście z komory solnika masz zza schowkiem.

Jeśli to sub aktywny małej mocy to tak jak kolega pisał wyżej, może być z listwy.
To że się włącza po oświetleniu to możliwe że remote zrobili ze światał, kij go wie.
Ale generalnie remote powinno być odpalane z radia lub z bezpiecznika startującego ze stacyjki. 
Jeśli Lublin lub okolice to ogarnął bym Ci to, ale jak nie to daj znać gdzie się kręcisz to może Ci kogoś znajdę.

Opublikowano

Ciechanowiec, czasami Białystok, Bielsk Podlaski. 

Sugerujecie że zachowuje się jakby lampka odpalała remote? Bo wychodzi on do radia, więc raczej tutaj powinno być w porządku. Do elektryka i tak się wybieram zrobić centralkę bo prawdopodobnie ktoś grzebał w kostce drzwi a sobie aż tak bardzo nie ufam :grin:

Opublikowano (edytowane)

Odłączenie remote wzmacniacza przy radiu sprawia, że się nie włącza, więc chyba nie jest jakoś podpięty pod lampkę. Co może powodować to że sub gra cicho a normalnie dopiero po jej włączeniu? 

Opłaca się podłączyć remote jakoś na krótko np. Do zapalniczki z tyłu żeby sprawdzić jak sie zachowa?

Wzmacniacz włącza się nawet bez kluczyka, na same przekręcenie świateł jeśli jest podłączony do remote, a tak chyba nie powinno być. Radio działa tylko jeśli przekręcę ba zapłon.

Edytowane przez 4ndr13j
Opublikowano

Znalazłem kabel zasilający, odłączyłem go i teraz chce przepuścićza  schowkiem do akumulatora. Mam problem ze znalezieniem przejścia. Czy na zdjęciu zdjąłem odpowiednią zaślepkę? Jeśli tak to mam próbować przebić się do dołu czy mogę jakoś próbować ze środka?

20220207_164408.jpg

Opublikowano

Żeby przejść przez przegrodę musisz użyć jakiegoś sztywnego ostrego drutu bo za zaślepkami masz wyciszenie na grubej gumie i trzeba je przebić albo zdjąć je z drugiej strony od strony wentylatora...

Opublikowano

Tych zaślepek lepiej nie ruszaj. Pofatyguje sie I'd strony kierowcy, jest tam jedno przejście w grodzi, które nie ma zaślepki, ja przynajmniej nie miałem :decayed: no i jest na takiej wysokości, że woda się tam nigdy nie dostanie a prowadzi nad nogi kierowcy.

Opublikowano

Kabel przeprowadziłem ale musiałem odciąć końcówkę z bezpiecznikiem. Teraz mam problem bo wzmacniacz nie działa, co prawda kable spowrotem łącze tylko je skręcając razem bo nie mam złączki, ale to chyba powinno wystarczyć żeby zadziałało? Może mieć znaczenie że z jednej strony kabel jest złoty a z drugiej srebrny? Wcześniej były chyba połączone złączka i zabezpieczone termokurczką, tą część odciąłem. Bezpieczniki sprawdzałem i są ok. 

Opublikowano

Wzmacniacz potrzebuje także napięcie wzbudzenia oprócz zasilania aby się załączył.

Opublikowano

@Muskel1 wcześniej chyba pisałem że podłączyłem. Też wcześniej w ogóle się włączał niezależnie czy grał prawidłowo czy nie (chyba w zależności od tego czy miał podawane odpowiednie napięcie). Teraz jest zero reakcji. Spróbuję podłączyć go do odzielnego akumulatora i zobaczę co się stanie 

Opublikowano

Już nie wiem. Podłączyłem pod akumulator i działa ale tak sam jak wcześniej, to znaczy gra normalnie tylko przy włączonej lampce w środku. To znaczy że coś z remotem? Kabel je poprowadzony z bagaznika i prosto do radia więc to chyba coś z oryginalnym wyjściem remote? Mogę go podłączyć pod jakiś inny przewód dla sprawdzenia? Jakieś pomysły bo ja już nie mam siły.

Opublikowano

Masz coś namieszane w instalacji skoro napięcie na remote pojawia się dopiero przy załączonej lampce. Jakie masz radio?

Opublikowano

Dobra bo już głową mi pęka xD. Sub dalej się włącza przy włączeniu świateł. Remote jest podłączony do tego w radiu. Radio to blaupunkt bologna 170 i działa normalnie tj. Tylko na zapłonie.

Opublikowano
7 godzin temu, Langista napisał:

@pila24 się zna w temacie, może pomoże.

Taki rozpierdziel jaki ma autor w instalacji to mogę co najwyżej sekatorem potraktować ?

Opublikowano

Już wiem, biało-niebieski kabel, który ma być jako remote, fabrycznie jest od podświetlenia oryginalnego radia - tak jak większość oświetlenia wnętrza zasilanie idzie dopiero po przekręceniu na pozycyjne. Czy w takim razie mogę pobudzenie wzmacniacza podłączyć pod np. Zasilanie po przekręceniu na zapłon? Jeśli tak może mi ktoś wskazać który to będzie przewód?

Opublikowano

Zacznij od poprawnego uzupełnienia profilu bo nawet nie wiadomo o jakim aucie mowa.

Opublikowano
1 minutę temu, 4ndr13j napisał:

Jesteśmy w dziale b6/b7 więc trochę spostrzegawczości i wiadomo o czym mowa 

Kolego nie mądrkuj się tylko uzupełnij profil. Na forum są osoby mające najróżniejsze marki i modele. Poza tym to, że jesteśmy w dziale B6/B7 możesz sobie jako informację gdzieś wcisnąć, bo między B6 a B7 jest różnica jeżeli chodzi właśnie o instalację elektryczną ale skoro jesteś taki bystry i zjadłeś wszystkie rozumy świata, to z pewnością sobie poradzisz. Mam to gdzieś jaki masz model i nie zamierzam snuć domysłów jakie masz auto.. To Ty tu szukasz pomocy a nie my.