Krisooo Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Witam od paru dni mam dziwną przypadłość odnośnie klimatyzacji raz mi chodzi raz nie chodzi po podpięciu taki błąd czy ktoś może pomóc co to może być *Pierwsze to należy się przywitać w odpowiednim dziale, a potem szukać pomocy.->Nowicjusz Zapraszam również tu ->Regulamin Trzeba czytać do czego dany dział jest: "Manuale - DIY - zrób to sam - W tym dziale znajdziesz poradniki, dzięki którym sam dokonasz napraw lub modyfikacji w swoim aucie." - temat przeniesiony Proszę prawidłowo uzupełnić profil, bo wstawienie aby było nie ułatwia pomocy.
Krisooo Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2022 Chyba jest skoro trzy dni chodzi później nie chodzi jeden dzień czy dwa hmm
pelonek1 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 (edytowane) 9 minut temu, Krisooo napisał: Chyba jest skoro trzy dni chodzi później nie chodzi jeden dzień czy dwa hmm Ciśnienie w układzie może być na granicy i wtedy klima się raz załącza a raz nie. Sprawdź to, żebyś nie zatarł sprężarki bo wtedy koszt naprawy to około 3-4 k zł. Edytowane 24 Stycznia 2022 przez pelonek1
Krisooo Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2022 Czyli najlepiej nie włączać jej aż do sprawdzenia tak ?
Krisooo Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2022 Szybko gazu ubyło 2018 rok auta i już trzeba dobijać
pelonek1 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 5 minut temu, Krisooo napisał: Czyli najlepiej nie włączać jej aż do sprawdzenia tak ? Najlepiej to sprawdzić jak najszybciej bo sprężarka w Twoim aucie obraca się cały czas.
pelonek1 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Teraz, Krisooo napisał: Szybko gazu ubyło 2018 rok auta i już trzeba dobijać Masz to auto od nowości?
pelonek1 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Opublikowano 24 Stycznia 2022 Jak pisałem wcześniej, sprawdź czynnik czy jest odpowiednia ilość w układzie, jak czynnik jest to możliwe że czujnik padł.
Krisooo Opublikowano 24 Stycznia 2022 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2022 Ten przy chłodnicy? Bo zaczęło się w dzień jak śnieg miałem do wycieraczek odśnieżyłem i wtedy nie chodziła 1 raz
Muskel1 Opublikowano 6 Lutego 2022 Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) Założyłeś kolego temat w niewłaściwym dziale. Tu jest dział DIY a nie dział techniczny klimatyzacja. Poproś moderatorów o przeniesienie do odpowiedniego działu. Edytowane 6 Lutego 2022 przez Muskel1
WOLFENSTEIN Opublikowano 26 Lutego 2022 Opublikowano 26 Lutego 2022 (edytowane) pelonek1 co ty za brednie opowiadasz sprężarka chodzi cały czas od kiedy!!!????? chłopie sprężarka chodzi wtedy jak ją włączymy i zasprzęgla ją elektro włącznik który siedzi na obracającym się kole sprężarki,a co do niechodzącej sprężarki to aby na pewno ją włączałeś przy plus 5 stopniach??? bo poniżej niezałaczysz bo zaszronisz układ!! ma ona zabezpieczenie termiczne ,widzę ze próbowałeś w styczniu wiec na bank ponizej 5stopni prubowałes! sprawdź... Edytowane 26 Lutego 2022 przez WOLFENSTEIN
Muskel1 Opublikowano 26 Lutego 2022 Opublikowano 26 Lutego 2022 (edytowane) To nie brednie tylko sprężarka tłokowa o zmiennej wydajności chłodniczej, która reguluje wydajność przez zmianę pojemności skokowej sprężarki. Sprężarki o zmiennej pojemności skokowej pracują non stop nawet przy wyłączonej klimatyzacji. Przepływ czynnika chłodniczego jest regulowany przez zmianę pojemności skokowej sprężarki i dostosowywany jest do warunków pracy układu klimatyzacji. Kąt nachylenia krzywki zamocowanej na wałku sprężarki jest regulowany przez zawór sterujący umieszczony w sprężarce. Zmiana kąta nachylenia krzywki pozwala zmieniać ilość czynnika chłodniczego wpływającego do sprężarki. Zawór sterujący, zwany też regulacyjnym, mierzy ciśnienie ssania, które zmienia się w zależności od temperatury parownika i prędkości sprężarki Edytowane 26 Lutego 2022 przez Muskel1
WOLFENSTEIN Opublikowano 26 Lutego 2022 Opublikowano 26 Lutego 2022 On posiada zwykła sprężarkę załączaną elektro sprzęgłem ,a jeśli chce to niech otworzy maskę i przy pracującym silniku włączy klimę tylko przy plus ponad 5 stopni i usłyszy klikniecie elektrosprzęgła i jak spojzy na sprężarkę to w środku drugie koło sprężarki zacznie się obracać ,są one tańsze niż te co opisałeś powyżej,ale najczęściej stosowane ze zwykłym elektrosprzegłem,i nie wydziwiajmy niech sprawdzi jak będzie cieplej czy się włączy albo w ogrzewanym garażu,a potem dobijajmy czynnika bo wtedy z kieszeni ubędzie...
Muskel1 Opublikowano 26 Lutego 2022 Opublikowano 26 Lutego 2022 W B9 jest sprężarka tłokowa o zmiennej wydajności chłodniczej.
pelonek1 Opublikowano 26 Lutego 2022 Opublikowano 26 Lutego 2022 (edytowane) 7 godzin temu, WOLFENSTEIN napisał: pelonek1 co ty za brednie opowiadasz sprężarka chodzi cały czas od kiedy!!!????? Jeśli dla Ciebie "chodzi" znaczy chłodzi to ok, nie chłodzi cały czas, natomiast ja pisałem o tym, że obraca się cały czas. Jak kolega @Muskel1Cię jeszcze nie przekonał to proponuję wziąć taka sprawną sprężarkę do ręki i osobiście zobaczyć jak działa Edytowane 26 Lutego 2022 przez pelonek1
WOLFENSTEIN Opublikowano 26 Lutego 2022 Opublikowano 26 Lutego 2022 Może wy latacie spodkami a nie audi,dziś podszedłem do a4b9 2017r i włączyłem klimę bo było ponad 5 stopni koło zamachowe sprężarki zasprzegliło i zaczęło sie obracać ,oczywiście po wyłączeniu obracała sie tylko zewnętrzna część więc ja posiadam zwykła sprężarkę z elektrosprzęgłem,odemnie to było by na tyle...
M4R1O Opublikowano 26 Lutego 2022 Opublikowano 26 Lutego 2022 Mi się wydaje że jedno, drugiego nie wyklucza. Skoro potrafili zrobić system rekuperacji, aby zmniejszyć opory i spalanie podczas jazdy(chyba że źle rozumiem rekuperacje i odczyty zmiennego napięcia, gdy jest włączona i wyłączona :P)
Rekomendowane odpowiedzi