Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Witam Panowie, Ostatnio zakupiłem Audi a4 b8 1.8TFSI, 2009. Trochę pochopnie podszedłem do tematu, nie poczytałem i teraz mam dylemat. Jak to jest z tymi silnikami z turbo, czy turbo zawsze się psuje, czy to kwestia użytkowania auta? TFSI to na prawdę taka porażka? Byłem u mechanika no i trochę rzeczy do naprawy się zebrało. Wszystko wyniesie około 10k - doradźcie czy robić go na cacy czy lepiej pogonić? Oto lista rzeczy, gdyby to kogoś interesowało:
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l A olej bierze czy jeszcze nie stwierdziłeś ubytków, bo za krótko jezdzisz? Bo moze dojsc kolejne 10 koła zq remont silnika.
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Autor na budziku jest 277k, przejechałem z 1k i sprawdzałem na monitorku to wskaźnik się nie zmienił - więc chyba nie bierze - poprzedni właściciel twierdził, że nic nie dolewał.
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l 6 minut temu, Hajt napisał: na budziku jest 277k, przejechałem z 1k i sprawdzałem na monitorku to wskaźnik się nie zmienił - więc chyba nie bierze - poprzedni właściciel twierdził, że nic nie dolewał. To chyba cud jakiś skoro na pierwszych tłokach i pierścieniach 277 kkm zrobił i nic nie bierze
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Pojeździj obserwuj i kontroluj stan oleju. Jak będzie nadmiernie brał będziesz wtedy mógł zadecydować czy dołożyć do auta czy sprzedać z wadą. Edytowane 18 Kwietnia 20224 l przez Muskel1
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Jedyne co bym zrobił, to zleciłbym tylko wymianę oleju i filtra aby mieć pewność, że jest sam olej zalany a nie jakieś specyfiki by zataić branie oleju, bo tak też może być, że poprzedni właściciel dolał czegoś aby nie wyszło po kilkuset km, że żre olej.
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Autor No tylko mam dylemat bo na 20-ego jestem umówiony z mechanikiem na te naprawy co wysłałem wyżej. Na razie będzie robił rozrząd - bo tu nie wiadomo kiedy było wymieniane i czy było. I te rzeczy związane z silnikiem. Zawieszenie, klocki, tarcze przód sobie zostawię na razie. No ale tak czy siak 6k trzeba będzie dać. Może nie bawić się i go wystawić po prostu. Nie łudzić się, że nigdy nie będzie brał oleju. A jak to jest z tymi turbosprężarkami w autach? Też unikać jak ognia?
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l 25 minut temu, Hajt napisał: Olej był wymieniany w lutym jest plakietka zawieszona. Przeczytałeś co napisałem odnośnie oleju? Chyba nie.
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Autor Sorka, mój błąd. No tak ale nawet gdyby to zatail to podpisywałem umowę że znam stan auta itd. z umowy.
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Co innego jest nie powiedzieć prawdy a co innego jest dolewanie specyfiku aby zamaskować wadę.
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Autor No racja, a to wyjdzie przy wymianie oleju? Jakiś inny kolor olej będzie miał, czy po prostu wyjdzie przy dłuższym użytkowaniu? I jeżeli by to było prawdą to jak wtedy postępować? Policja?
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Jedynie analiza oleju dałaby obraz. Miałem raczej na myśli, że po wymianie będziesz miał świeżutki olej bez eventualnych dodatków i jeżeli rzeczywiście miałby nadmiernie brać olej to wyjdze to na pewno. Jak oddasz auto do mechanika i zrobisz to wszystko co opisałeś, to bedziesz musiał auto zatrzymać bo szkoda sprzedać po tym jak wsadzisz w niego 10 k.
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Autor No i właśnie tutaj mam dylemat. Czy go opchnąć czy włożyć kasę i jeździć. Tylko boli mnie to że te silniki lubią brać olej. Za gapowe teraz się płaci...
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l 12 minut temu, Hajt napisał: No i właśnie tutaj mam dylemat. Czy go opchnąć czy włożyć kasę i jeździć. Tylko boli mnie to że te silniki lubią brać olej. Za gapowe teraz się płaci... Przed naprawą tych wszystkich rzeczy zalej świeży olej i sprawdź, majątku nie kosztuje a będziesz pewny czy pobór jest dla Ciebie do zaakceptowania. Jak teraz wydasz 10 k zł na naprawy z tej kartki i później okaże się, że silnik złom to sam wiesz.
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Autor A o samym turbo jesteście w stanie coś napisać? Trochę słabe jest te czekanie aż turbo się schlodzi. I jak z awaryjnością? Czy to już zależy od użytkowania?
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Swoją drogą.. tyle napraw i zaskoczył Cię koszt pakietu startowego auta w takim stanie? Przed kupnem sprawdzałeś tylko datę na szybach czy jak, że tego nie widziałeś? Silnik z tego co wiem ogarnia jeden gościu za +/- 7k wraz z usunięciem wady brania oleju, na częściach OEM (jest w nagraniach Coobcio z YouTube), także za 10k miałbyś już ogarnięte wszystko.
Opublikowano 18 Kwietnia 20224 l Teraz, Hajt napisał: A o samym turbo jesteście w stanie coś napisać? Trochę słabe jest te czekanie aż turbo się schlodzi. I jak z awaryjnością? Czy to już zależy od użytkowania? Skoro nikt Ci nic nie pisze to nie ma się czym przejmować na zapas. Co tam chłodzić, podczas normalnej jazdy gasisz silnik i tyle, no chyba że upalasz non stop to chwilę trzeba schłodzić. Na zimnym oleju nie upalać, po upalaniu nie gasić od razu, zmieniać na czas dobry olej i tyle z przedłużeniem żywotności. Jak będzie miało paść, to padnie, będzie pretekst do zmiany na większe.