Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzynia automatyczna Co zrobić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry

Nie wiedziałem gdzie zamieścić taki temat więc wrzuciłem tutaj.

A4b8 allord 3.0 automat 4x4

Mam problem kupiłem auto końcem listopada z komisu. Do dziś nie przyjechałem nawet 2 tysiące kilometrów a padła skrzynia zrobienie kosztowało mnie 11 tysięcy. Moje pytanie czy mogę coś z tym zrobić żądać jakiś pieniędzy od niego? Ogólnie auto wydawało się idealne przy kupnie z czasem jest coraz gorzej.

Opublikowano

Jak już naprawiłeś to chyba nie masz podstaw do jakichkolwiek roszczeń.

Opublikowano
  • Autor

Trochę zawalilem myślałem że po naprawie też można się zgłosić ech 

Opublikowano

Może ktoś jeszcze się wypowie bo mogę się mylić, ale z tego co wiem to żeby cokolwiek wywalczyć trzeba mieć opinie rzeczoznawcy a skoro nie ma awarii to chyba nie ma szans na taką opinie. Z resztą tak na mój rozum to gdybyś przyjechał do mnie i powiedział, że coś nie działa to poprosił bym o pokazanie w czym problem. 

Opublikowano

Jak masz rachunek za naprawę, to chyba możesz żądać zwrotu części kosztów..

@hak64 co myślisz?

Opublikowano

Tylko dobra wola sprzedającego.

Opublikowano
19 godzin temu, Jasiu555 napisał:

Trochę zawalilem myślałem że po naprawie też można się zgłosić ech 

Aby powoływać się na rękojmie należy wadę zgłosić u sprzedawcy a nie samemu naprawiać i żądać zwrotu kosztów. Należy sprzedawcy dać szansę naprawy usterki/usunięcia wady fizycznej. 

Opublikowano

W zasadzie można by uruchomić zapisy o rękojmi. Problem w tym, że najpierw należało by zgłosić usterkę i konieczność naprawy z żądaniem rekompensaty jej kosztu (w całości lub części), a dopiero potem zlecać naprawę. Niemniej i tak warto spróbować. Doręczyć sprzedawcy (komisowi) pismo z żądaniem zwrotu połowy kosztu naprawy. W piśmie powołać się na przepis  kodeksu cywilnego

Art. 556. 2. Domniemanie o chwili powstania lub istnienia wady rzeczy

Jeżeli kupującym jest konsument, a wada fizyczna została stwierdzona przed upływem roku od dnia wydania rzeczy sprzedanej, domniemywa się, że wada lub jej przyczyna istniała w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego.

Można także nadmienić, że w razie odmowy zaspokojenia roszczenia, dysponuje się dużą ilością wolnego czasu, który można poświęcić stojąc pod bramą komisu z "reklamą" o treści "Ten komis nie przyjmuje odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wady ukryte sprzedanych pojazdów".

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Kontaktowałem się z sprzedawcą informowałem go ale się rozłączył i auto poszło do napraw. Rachunek mam z naprawy skrzyni

Opublikowano

Moim skromnym zdaniem gościu wiedział o usterce. Raczej nie zdarza się aby 2 miechy po zakupie skrzynia padła choć podczas zakupu była ok. Choć nie sorry, jak kupisz z nieuczciwego komisu to wszystko może ci paść nawet po tygodniu.

Co zrobił aby to ukryć przed kupującym to nie wiem, ale zapewne są sposoby.

Edytowane przez axel52

Opublikowano

Jasiu zrobiłeś i masz problem z głowy ,jakbyś nie zrobił to może byś się zastanawiał przy każdej dłuższej trasie

czy jeszcze wytrzyma. Bo przecież wiadomo że te skrzynie się psują, a autko przecież swoje lata już ma.

Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem ,masz fajne autko i na pewno cieszy.