Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Mapy MIB w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Rozwiązane przez Muskel1

Opublikowano

Tam nie potrzeba żadnych uprawnień.

Wchodzisz na stronę mibsolution.one

użytkownik: guest

hasło: guest

Wyszukujesz potrzebne pliki i ściągasz. Musisz kilka razy spróbować, bo czasem strona ma zawiechę, w zależności od tego jakie jest połączenie, ile osób jednocześnie próbuje ściągać etc. Możliwości serwera są po prostu ograniczone. W późnych godzinach wieczornych działa najlepiej.

Opublikowano

Mam soft jakis stary P0448,

Jak po kolei podnosić go ?

IMG_20260806_111956.jpg

Opublikowano

Są jakieś nowe POI do mapy 2026/2027? Jakie są ostatnie i co zawierają? Najbardziej interesują mnie nowe pojawiające sie radary ;)

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

walczę od dwóch tygodni z nawigacją i zanim oddam auto do ASO, chciałbym się poradzić kogoś, kto siedzi w MIB3 głębiej niż ja.

Auto: A4 B9 2020, MMI Navigation plus, MIB3

Wersje (Ustawienia → Informacje o wersji):

• Wersja oprogramowania: MHI3_ER_AU_P3385 (3385)

• Wersja MMI: release-33.11.2-MLB-AS-2025-SNAPSHOT-15.06.2020-16:35:05

• Sterownik mediów: CL33_MIB3H_AU_ER_G4x_2002403PROD-1

• Gracenote: Region=EUROPE, Version=6

• Sprzęt: H8W2035043

• Pozycji z bazą danych nawigacji BRAK — przewijałem listę do końca, po prostu jej nie ma

Co się dzieje

Nawigacja nie startuje. Zarówno w wirtualnym kokpicie, jak i na MMI wisi komunikat "Trwa inicjowanie systemu nawigacji. Proszę czekać…" i tak zostaje — czekałem i 40 minut, nic się nie zmienia. Mapy nie wyświetlają się w ogóle.

Jak do tego doszło

1. Licencja Audi connect wygasła mi jakiś rok temu. Przez ten czas mapy działały normalnie, nie działały tylko funkcje online — natężenie ruchu, wyszukiwanie celów online itp. Czyli brak abonamentu sam w sobie nawigacji nie blokował.

2. Jakieś dwa tygodnie temu nawigacja padła z dnia na dzień i pojawił się powyższy komunikat.

3. Dzwoniłem na infolinię Audi — powiedzieli, że to przez wygasłe usługi i że wykupienie licencji powinno pomóc.

4. Kupiłem licencję "Audi connect Nawigacja i rozrywka". W Audi Functions Store widnieje jako aktywna do 31.08.2026.

5. Auto po zakupie próbuje się skonfigurować — wyskakuje "Instalacja Audi connect — trwa instalowanie usług sieciowych. Proszę czekać…" — i kończy się błędem. Nawigacja dalej wisi na tym samym komunikacie.

Co już sprawdziłem / zrobiłem

• Twardy reset MMI (przytrzymanie ~20 s) — wielokrotnie, zero efektu

• Odczyt błędów (OBDeleven) — w module multimediów: B126CF0 — "Nieprawidłowa baza danych systemu nawigacji", status sporadyczna

• Portal myAudi, sekcja aktualizacji map — dla mojego VIN-u zwraca błąd nmu.vinInput.noMapMaterialError, czyli brak materiału mapowego. Strona przy okazji wyświetla nieprzetłumaczone klucze zamiast tekstu. Sprawdzane na dwóch kompach, dwóch przeglądarkach, bez adblocka i w incognito — zawsze to samo

• Mail do Audi Digital Support — wysłany, odpowiedź: jechać do serwisu

Moje pytania

1. Czy ktoś miał B126CF0 na MIB3 i udało się to naprawić bez ASO?

2. Czy Audi MIB3 w B9 w ogóle przyjmuje offline'ową aktualizację map z USB? Czytałem, że w części europejskich egzemplarzy jest to zablokowane i działa tylko OTA. Ktoś to potwierdzi lub zaprzeczy z własnego auta?

3. Jeżeli USB działa — czy do mojego softu (MHI3_ER_AU_P3385) pasuje P1420_MIB3_EU (MOI3/MHI3/MPR3, EU 2025/2026, 28,66 GB), czy przy tak starym oprogramowaniu lepiej wziąć starszy pakiet? Boję się, że nowa baza nie wejdzie na soft z czerwca 2020.

4. Czy pełny pakiet offline nadpisuje całą bazę map, czy tylko aktualizuje istniejącą? Pytam, bo u mnie bazy w ogóle nie widać, więc "aktualizacja" może nie mieć czego aktualizować.

5. Czy warto najpierw wymusić w ASO aktualizację oprogramowania MIB3 (mam fabryczne, nigdy nieruszane), a dopiero potem mapy? Przy okazji dorzucę, że CarPlay też regularnie nie wstaje albo się zawiesza — podejrzewam, że to ten sam wątek.

6. Jeśli jednak ASO — jaki jest realny zakres i koszt reinstalacji danych nawigacyjnych przez ODIS/SVM? Chcę wiedzieć, o co prosić, żeby nie wrócić z adnotacją "nie stwierdzono usterki, wymagany abonament".

Opublikowano
14 godzin temu, donbolass napisał(a):

Czy Audi MIB3 w B9 w ogóle przyjmuje offline'ową aktualizację map z USB? Czytałem, że w części europejskich egzemplarzy jest to zablokowane i działa tylko OTA. Ktoś to potwierdzi lub zaprzeczy z własnego auta?

Mam egzemplarz krajowy, również 2020 i zawsze działały update'y online i offline. Tutaj najnowsza mapa offline do MIB3 (stan na grudzień 2025), czy próbowałeś zainstalować?: https://navigation-maps.volkswagen.com/vw-maps/Update_25_26/P1620_MIB3_EU.7z

BTW: jak najbardziej warto zrobić aktualizację MIB3, co najmniej do wersji 4398, powinno pomóc na zawieszający się Carplay / Android Auto - masz do wyboru ASO albo niezależne warsztaty, nie rekomenduję wykonywania tego samodzielnie

Edytowane przez antioedipus

Opublikowano

Witam naprawie zdalnie potrzebnie jedynie kabelek enet priv