Opublikowano 3 Września 20223 l Witam, wczoraj w nocy próbowali ukraść mój samochód. Rano kiedy chciałem jechać do pracy, wszystkie szyby otwarte na maxa w dół, szyberdach rozszczelniony, wkładka w drzwiach zniknęła, samochód otwarty. Samochód nie reaguję na pilota,nie chce odpalić, może ktoś mi wyjaśnić o co chodzi? Czekam na rzeczoznawce z ubezpieczalni.
Opublikowano 3 Września 20223 l Podepnij kompa, coś na pewno wyjdzie. Brak zasilania, uszkodzone ECU itd itp TFSI wbrew pozorom bardzo ciężko "skroić"
Opublikowano 3 Września 20223 l To prawda,u nas na osiedlu jednej nocy w sierpniu pociągnęli dwie A4ki B8 2.0tdi
Opublikowano 3 Września 20223 l Panowie, trzeba zakładać dodatkowe zabezpieczenie przeciwkradzieży, a dodatkowo trochę edukacji na filmikach z Elvisem i Fryzjerem..
Opublikowano 4 Września 20223 l Dzisiaj nie ma dobrych zabezpieczeń dla aut, nawet z prywatnej posesji Ci auto zniknie jak będzie na jego 'klient'.
Opublikowano 4 Września 20223 l Autor Próbowałem dziś zresetować moduł komfortu poprzez wyjęcie klemy - nie pomogło,dioda alarmu ciągle świecie, nie reaguje na pilota
Opublikowano 4 Września 20223 l Musisz podpiąć program diagnostyczny i wykonać pełen Autoscan, najlepiej do tego sprawdza się VCDS, VAG-COM
Opublikowano 4 Września 20223 l 17 minut temu, Tensam napisał: Można to zrobić bez zasilania w samochodzie? Bez napięcia i włączonego zapłonu nic nie odczytasz.
Opublikowano 4 Września 20223 l 3 godziny temu, Langista napisał: Dzisiaj nie ma dobrych zabezpieczeń dla aut, nawet z prywatnej posesji Ci auto zniknie jak będzie na jego 'klient'. A śledzisz rynek zabezpieczeń cz tylko powtarzasz frazesy?
Opublikowano 4 Września 20223 l Teraz, Bodo33 napisał: A śledzisz rynek zabezpieczeń cz tylko powtarzasz frazesy? Wiem jakie są teraz przyrządy do kradzieży aut i jak ktoś się zna (a wierz mi, to nie jest trudne) to skradnie każde auto, niezależnie od zabezpieczeń. Niestety B8 są wysoko porządne i ostatnio naprawdę dużo się ich kradnie.
Opublikowano 4 Września 20223 l Ok, a możesz przybliżyć trochę jakie są teraz narzędzia? Akurat niedawno sporo rozmawiałem z panami z Essa z Rzeszowa na te tematy. Może cos nowego pojawilo sie na tym obszarze.
Opublikowano 4 Września 20223 l 'Na gameboya' lub 'na walizkę'. Kosztuje to tyle, że idioci tego nie kupują i w większości te urządzenia są później modyfikowane przez ich właścicieli aby obejść te 'nie do obejścia ' systemy antykradzieżowe. Ktoś pomyśli : no dobra, a co z blokadą skrzyni? To jeszcze prostsza forma zabezpieczenia, wystarczy odbezpieczyć zamek i wszystko działa. Prawda jest niestety taka, że jak ktoś spróbuje ukraść samochód, to mamy dwa scenariusze : 1. Ktoś jest debilem i myśli, że wystarczy połączyć przewody ze stacyjki, narobi jedynie szkód i nic więcej, ewentualnie zatarga auto na lawetę, żeby sprzedawać je w częściach. 2. Gościu wchodzi do auta w przeciągu kilku sekund a odpala je po maks minucie i odjeżdża, jakby był jego.
Opublikowano 4 Września 20223 l Walizka czy gameboy to juz żadna nowość. Sa juz skuteczne modułowe zabezpieczenia wyprzedzajace. Montowałem teraz jeden z nich. Kosztowal niemalo. Jednak najprostsze będą proste blokady mechanicze, którą główną funkcją jest spowolnienie procedu kradzieży. Łysy juz zrobil odcinek na ten temat. Najskuteczniejszą formą kradzieży jest wywabienie kierowcy na chwilę z pracujacego samochodu, a niestety zabezpieczenie typu antynapad jest zakazane w UE. Elwis i Fryzjer bardzo dobrze to przedstawili.
Opublikowano 4 Września 20223 l Godzinę temu, Langista napisał: Ktoś pomyśli : no dobra, a co z blokadą skrzyni? To jeszcze prostsza forma zabezpieczenia, wystarczy odbezpieczyć zamek i wszystko działa. Ja bym nie kpił z tych "prostych" form. Zakładając, że rozmawiamy o złodziejach "fachowcach" to oni raczej nie biegają po samochodach z dłutami, młotkami itd prawda? Oni są nastawieni na prostą i czystą robotę i taka mechaniczna/fizyczna blokada na pewno może ich zaskoczyć... przynajmniej za pierwszym podejściem lol. No i na końcu stary jak świat temat ukrytej odcinki pompy paliwa - tego to chyba nie przeskakują?