barry1969 Opublikowano 4 Listopada 2022 Opublikowano 4 Listopada 2022 Witam, zakupiłem właśnie a4 b8 z Kanady. Auto oczywiście z tyłu ma do przerobienia migacze z czerwonego na pomarańczowe (poza tym wszystko zgodne z wersją EU). Natomiast mam problem z przednimi światłami. Z przodu światła pozycyjne (te zewnętrzne) świecą na pomarańczowo. Nie są to kierunki, te światła świecą cały czas niezależenie od migaczy (te mają osobne światło). Wersja EU ma tutaj lampy w barwie białej. Czy orientuje się ktoś czy te lampy będą zgodne z polskimi przepisami ruchu drogowego? Może jest tu na forum ktoś kto już przerabiał temat auta z USA i dostosowaniem go do polskich przepisów? Z tego co już wyczytałem w sieci, pozycyjne światła powinny mieć barwę białą, ale zauważyłem też, że sporo aut sprowadzonych zza oceanu, jeździ legalnie na polskich blachach z takimi światłami
Muskel1 Opublikowano 4 Listopada 2022 Opublikowano 4 Listopada 2022 To nie są światła pozycyjne tylko obrysowe. Wersje EU ich nie mają. Lampy te nie są zgodne z przepisami na terenie EU i musisz je wymienić na wersję EU lub oddać do przerobienia.
barry1969 Opublikowano 4 Listopada 2022 Autor Opublikowano 4 Listopada 2022 Może to są obrysówki, nie znam się i w sumie nie wiem jaka jest różnica. A jeżeli tak, to auta powyżej 1,8 m a mniej niż 2,5 szer mogą mieć światła obrysowe zgodnie z przepisami. Wersje EU też mają te światła w tym modelu, tylko one są w wersji EU w barwie białej, a tu są pomarańczowe. Zastanawia mnie tylko to, jak w takim razie przechodzą przegląd auta z takimi światłami, bo widzę że po ulicach jeżdżą amerykańskie auta sprowadzone do PL i tu zarejestrowane a świecą na pomarańczowo z przodu
Rob@k Opublikowano 4 Listopada 2022 Opublikowano 4 Listopada 2022 Światła obrysowe są nielegalne u nas?
Muskel1 Opublikowano 4 Listopada 2022 Opublikowano 4 Listopada 2022 Wersje EU nie mają w tamtym miejscu led i w wersji EU nic tam nie świeci na biało. Wersje EU mają tylko pasek led w przedlifcie i obramówkę led w polifcie, służące jako światło pozycyjne oraz światło do jazdy dziennej (drl), w zależności od potrzeby.
Muskel1 Opublikowano 4 Listopada 2022 Opublikowano 4 Listopada 2022 22 minuty temu, Rob@k napisał(a): Światła obrysowe są nielegalne u nas? Są legalne ale te, które są w lampach w pojazdach sprowadzonych z Ameryki nie mają homologacji na EU.
barry1969 Opublikowano 4 Listopada 2022 Autor Opublikowano 4 Listopada 2022 Na tych moich jest homologacja E1
Muskel1 Opublikowano 4 Listopada 2022 Opublikowano 4 Listopada 2022 Lampy do przeróbki lub wymiany. Poczytaj o symetrycznych i asymetrycznych lampach.
Góral65 Opublikowano 4 Listopada 2022 Opublikowano 4 Listopada 2022 Można też wykodować obrysówki aby nie świeciły i będzie po problemie.
Muskel1 Opublikowano 4 Listopada 2022 Opublikowano 4 Listopada 2022 11 minut temu, Góral65 napisał(a): Można też wykodować obrysówki aby nie świeciły i będzie po problemie. Ale z soczewkami problem nadal pozostanie
Góral65 Opublikowano 4 Listopada 2022 Opublikowano 4 Listopada 2022 19 minut temu, Muskel1 napisał(a): Ale z soczewkami problem nadal pozostanie Tak, ale jak do tej pory nie miałem z tym problemu na przeglądzie, a robiłem ich kilka. ?
barry1969 Opublikowano 4 Listopada 2022 Autor Opublikowano 4 Listopada 2022 55 minut temu, Góral65 napisał(a): Można też wykodować obrysówki aby nie świeciły i będzie po problemie. Rozumiem, że to mogę zrobić tylko przez kabel i odpowiednie oprogramowanie? Wydaje mi się, że to by załatwiło sprawę legalność lamp. Bo przepisy jeśli coś mówią to mówią o używaniu takich świateł a chyba nie o fizycznym ich posiadaniu. Chyba że się mylę...
Góral65 Opublikowano 4 Listopada 2022 Opublikowano 4 Listopada 2022 18 minut temu, barry1969 napisał(a): Rozumiem, że to mogę zrobić tylko przez kabel i odpowiednie oprogramowanie? Wydaje mi się, że to by załatwiło sprawę legalność lamp. Bo przepisy jeśli coś mówią to mówią o używaniu takich świateł a chyba nie o fizycznym ich posiadaniu. Chyba że się mylę... Tak kodowaniem w sterowniku 09, VCDS lub VCP
tass Opublikowano 4 Listopada 2022 Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgonie z polskimi przepisami samochód bez przerobionych lamp z USA na EU nie powinien przejść przeglądu, chyba że diagnosta nawet nie sprawdza świateł lub ... pozostawię to bez komentarza. Jak kolega wyżej wspomniał polecam się doinformować o światłach symetrycznych i asymetrycznych, od siebie dodam że lamy ze światłami z USA gorzej oślepiają po zmroku(trochę pojeździłem po USA). Wymiana soczewek w światłach mijania i problem rozwiązany.
barry1969 Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Opublikowano 6 Listopada 2022 W dniu 4.11.2022 o 17:43, tass napisał(a): Zgonie z polskimi przepisami samochód bez przerobionych lamp z USA na EU nie powinien przejść przeglądu, chyba że diagnosta nawet nie sprawdza świateł lub ... pozostawię to bez komentarza. Jak kolega wyżej wspomniał polecam się doinformować o światłach symetrycznych i asymetrycznych, od siebie dodam że lamy ze światłami z USA gorzej oślepiają po zmroku(trochę pojeździłem po USA). Wymiana soczewek w światłach mijania i problem rozwiązany. Koszt używanych lamp to ok 1000 zł jedna, więc jest to spory wydatek. Jeżeli można za pomocą kodowania wyłączyć te pomarańczowe obrysówki (co rozumiem rozwiązuje problem legalności i zgodność z polskimi przepisami), to rozumiem że wystarczy tylko wymienić samą soczewkę w lewej lampie czy jeszcze trzeba wymienić jakieś mocowania, regulacje lamp?
tass Opublikowano 6 Listopada 2022 Opublikowano 6 Listopada 2022 Obstawiam, że wnętrze lamy jest takie samo jak w wersji EU, nie widziałem lamp przeznaczonych na Kanadę. Mogę się mylić ale wystarczyło by zmienić tylko przesłonę na soczewkę na wersję europejską. Poszukaj kogoś kto przerabia lampy, koszt przerobienia nie będzie jakiś straszny.
barry1969 Opublikowano 7 Listopada 2022 Autor Opublikowano 7 Listopada 2022 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Aby nie zakładać osobnego tematu, mam jeszcze pytanie odnośnie kodowania. Potrzebuję przekodować tylne lampy, aby rozdzielić kierunek od stop-u i przy okazji wyłączyć z przodu obrysówki. Może jest tu na forum ktoś kto ogarnąłby taki temat zdalnie albo polecił kogoś kto się zna w temacie i pomógłby z kodowaniem? Oczywiście odpłatnie
woochuck Opublikowano 17 Kwietnia Opublikowano 17 Kwietnia W dniu 7.11.2022 o 09:35, barry1969 napisał(a): Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Aby nie zakładać osobnego tematu, mam jeszcze pytanie odnośnie kodowania. Potrzebuję przekodować tylne lampy, aby rozdzielić kierunek od stop-u i przy okazji wyłączyć z przodu obrysówki. Może jest tu na forum ktoś kto ogarnąłby taki temat zdalnie albo polecił kogoś kto się zna w temacie i pomógłby z kodowaniem? Oczywiście odpłatnie Barry daj znać proszę jak sobie poradziłeś z tematem. Ostatecznie wystarczyło w przednich lampach rzeczywiście wykodować obrysówki i wymienić soczewkę w lewej? Jaki to był koszt?
Rekomendowane odpowiedzi