Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Nie otwiera się bagażnik w Audi A4 B6 sedan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Jakiś czas temu przestał mi działać przycisk na klapie bagażnika a4 b6 sedan, do tej pory otwierałem z pilota jednak wczoraj nawet i ten już przestał działać, rozebrałem bagażnik od środka otworzyłem go, jednak to nie rozwiązuje problemu bo można go tylko od środka otworzyć awaryjnie. Sprawdzalem silniczek z silowniczka do otwierania z pilota wymieniłem płytkę metalowa z myślą że to pomoże ale nic z tego, przemierzyłem wtyczkę co dochodzi do niego i w chwili naciskania nie dochodzi żadne napięcie, sprawdziłem czy dochodzi do przycisku bagażnika i tam dochodzi cały czas więc możliwe że jakiś styl tam jeszcze jest czy przekaźnik schowany? 

Ma ktoś może jakieś schematy elektryczne gdzie co mniej więcej się znajduje ? Da się może wymienić ten przycisk lub modem sterowania do niego bo widzę że jest na nim jakiś nalot z wilgoci ? 

IMG20221122163547.jpg

IMG20221122163530.jpg

IMG20221122163541.jpg

Opublikowano (edytowane)

Piszesz że dziala a nie ma napięcia, a mierzyłeś z podpiętym silniczkiem czy bez?

W b6 avancie miałem tak że silniczek bez obciążenia działał ale nie był w stanie odciągnąć regla.

Edytowane przez Pieterb
Opublikowano

Ten moduł pada, mnie to dopadło dwa lata temu i musiałem wymienić na nowy, poprawiony.

Opublikowano
3 godziny temu, Langista napisał(a):

Ten moduł pada, mnie to dopadło dwa lata temu i musiałem wymienić na nowy, poprawiony.

O którym module piszesz?

3 godziny temu, Pieterb napisał(a):

Piszesz że dziala a nie ma napięcia, a mierzyłeś z podpiętym silniczkiem czy bez?

W b6 avancie miałem tak że silniczek bez obciążenia działał ale nie był w stanie odciągnąć regla.

Bez silniczka mierzyłem, nie wiem czy nie przechodzi to przez jakiś przekaźnik, bądź może coś prędzej się uszkodziło, na jakie napięcie jest ten silniczek?

Opublikowano
39 minut temu, akro023 napisał(a):

Bez silniczka mierzyłem, nie wiem czy nie przechodzi to przez jakiś przekaźnik, bądź może coś prędzej się uszkodziło, na jakie napięcie jest ten silniczek?

Chodziło mi o to że bez obciążenia tam napięcia może nie być. Ale może być tak jak kolega pisze.

U mnie on na początku działał jak chciał a po jakimś czasie już coraz częściej nie chciał. Używkę za 50 zł kupiłem i działała.

Opublikowano
2 godziny temu, akro023 napisał(a):

O którym module piszesz?

O tym, do którego idzie cięgno zamka. To on jest odpowiedzialny za takie problemy.

Opublikowano

Czy brązowe przewody w przelotce klapa- bagażnik to same masy,bo wszystkie mi się pourywały i nw czy mogę te brązowe obojętnie podłączyć 

Opublikowano

Ustaw miernik na przejście, jednâ końcówką do karoserii/masy a drugą do każdego z tych brązowych to sié dowiesz.

Opublikowano (edytowane)

Tak też zrobiłem i są to masy,ale nic kompletnie nie działa,reszta kabli kolor do koloru podłączone tylko 5brązowych nie, podłączyłem je losowo do siebie i nie działa, myślałem że coś gdzieś może jest sterowane masą i ma znaczenie który brązowy do którego 

Dodam jeszcze że zasilanie lampki bagażnika to tylko 5v

Edytowane przez doman96b6