Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[email protected] Quattro/Pulsar g25 550 493KM/630NM Hampel 390/356mm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli chcesz wyciszyć tłumiki a dźwięk na zewnątrz Ci odpowiada, podoba się to ja polecam od siebie wyklejenie wnętrza pojazdu matami bitumicznymi. Córka narzekała jadąc z tyłu, że głośno. Robiłem podsufitkę i jedna rolka wykleiłem cały dach, klapę bagażnika na dwa razy i bagażnik, wnękę koła zapasowego i do okola. Różnica kolosalna, jest o wiele ciszej na tylnej kanapie ?

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, BartoszSoldier napisał(a):

Jeżeli chcesz wyciszyć tłumiki a dźwięk na zewnątrz Ci odpowiada, podoba się to ja polecam od siebie wyklejenie wnętrza pojazdu matami bitumicznymi. Córka narzekała jadąc z tyłu, że głośno. Robiłem podsufitkę i jedna rolka wykleiłem cały dach, klapę bagażnika na dwa razy i bagażnik, wnękę koła zapasowego i do okola. Różnica kolosalna, jest o wiele ciszej na tylnej kanapie ?

To juz mam zrobione i to dość grubo ?

Opublikowano
6 godzin temu, przemolll napisał(a):

To juz mam zrobione i to dość grubo ?

To już zostają tylko zatyczki do uszu ?

A tak serio to może jednak zmiana tłumików, od siebie polecam tłumiki rm motors. 

Opublikowano
  • Autor
19 godzin temu, BartoszSoldier napisał(a):

To już zostają tylko zatyczki do uszu ?

A tak serio to może jednak zmiana tłumików, od siebie polecam tłumiki rm motors. 

Zapadła decyzja włożenia końcowych z s4 zobaczymy co będzie ?

Opublikowano
2 godziny temu, przemolll napisał(a):

Zapadła decyzja włożenia końcowych z s4 zobaczymy co będzie ?

Używane wysłużone już przez jakiś czas tłumiki to może pójdź krok dalej i coś nowego ale na przepustnicy. Auto konkretne a z tyłu takie stare garnki będą wisieć ?

Opublikowano

A problem z głośnością to masz pod dużym obciążeniem czy przy mniejszych obciążeniach? Bo jak przy mniejszych i jest to bardziej buczenie to raz średnice za Y masz spore, a dwa przepustnica/przepustnice, bo przy takich różnicach w przepływie spalin przy małych obciążeniach i pod pełnym butem coś czuje, że ciężko to będzie pogodzić inaczej. A i trzy, że masz długie i takie same obie strony układu na Y.

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, MichauKR napisał(a):

A problem z głośnością to masz pod dużym obciążeniem czy przy mniejszych obciążeniach? Bo jak przy mniejszych i jest to bardziej buczenie to raz średnice za Y masz spore, a dwa przepustnica/przepustnice, bo przy takich różnicach w przepływie spalin przy małych obciążeniach i pod pełnym butem coś czuje, że ciężko to będzie pogodzić inaczej. A i trzy, że masz długie i takie same obie strony układu na Y.

Właśnie powyżej 4 tys jest cicho więc też tak myślę że za duże średnicę mam za Y

bo mam 3 i potem 2x60.

tez myślę właśnie że te 2 długie rury od Y do środkowych za za długie.

plan jest taki  by z 3 przejść na 2x50 lub 54, rozgałęzienie zrobić odrazu przed środkowymi tłumikami.

Ogólnie wrzucam wydech z s4 od środkowego 

Opublikowano

Problem z głośnością nie leży po stronie silnika tylko tłumików, jeżeli ktoś prawidlowo obliczył komory rezonansowe (interferencja fal) to nie powinno być z tym problemow. 

Lata temu wstecz sam robiłem tłumiki ze stali nierdzewnej i często wychodziły ciekawe setupy. 

Najfajniejszy  wydech który zrobiłem był w citroenie Xantii 2 3.0 V6, do 3000 obr/min był zaye....ty i wyrazny gulgot a powyżej tych obrotów nastepowała kompletna cisza, komfort podróży był niesamowity plus hydroaktywne zawieszenie.

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, Dev napisał(a):

Problem z głośnością nie leży po stronie silnika tylko tłumików, jeżeli ktoś prawidlowo obliczył komory rezonansowe (interferencja fal) to nie powinno być z tym problemow. 

Lata temu wstecz sam robiłem tłumiki ze stali nierdzewnej i często wychodziły ciekawe setupy. 

Najfajniejszy  wydech który zrobiłem był w citroenie Xantii 2 3.0 V6, do 3000 obr/min był zaye....ty i wyrazny gulgot a powyżej tych obrotów nastepowała kompletna cisza, komfort podróży był niesamowity plus hydroaktywne zawieszenie.

U mnie liczenie wyglądało tak. 
hmm 60 starczy ? 

zgadzam się że silnik nie powoduje hałasu 

Opublikowano

to dla zobrazowania w 1,9 mam dp 55mm i zejście do 2" aż do y i dalej do tyłu 2" i jest cholernie głośno w środku jak i na zewnątrz, pełny przelot, do miasta spoko ale na trasie powyżej 3000 obrotów to jest już męka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

I jak burka już wóz na tych końcowych z S4?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 12.02.2025 o 18:08, MichauKR napisał(a):

I jak burka już wóz na tych końcowych z S4?

Tak układ zrobiony.

tak jak pisałem przerobiłem w następny sposób 

3 całe do środkowych. Środkowe zostały 2x60mm i tu się zastanawiam czy by nie włożyć 2x54 tak jak reszta wydechu.

Od środkowych rury 54mm na łączniczkach na sówkę. Rury z s4 mają 50mm ale na szczęcie tuż przed samymi puchami jest 54mm.

po samej modyfikacji zrobiło się dużo ciszej a po zamknięciu przepustnic w trasie przy 130km/h  jest ciszej niż w serii ?

klapy sobie zrobiłem na przycisk 0-1  z zaworka n249

jedynie jeszcze myślę dać jakiś długi tłumnik przy skrzyni gdyż w mieście buczy spod tunelu ale w trasie tego nie słychać 

IMG_6080.jpeg

IMG_6058.jpeg

IMG_6079.jpeg

Opublikowano

Na wiosnę przyda się tigowiec więc trenuj trenuj :D

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, PiterA4 napisał(a):

Na wiosnę przyda się tigowiec więc trenuj trenuj :D

Damy radę ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Trup żyje tzn naprawiany cały czas.

Miał iść do malowania całościowego ale  za dużo rzeczy do zrobienia na już.

aktualnie zmienione napędy za te z 3.2fsi z przełożeniem 35:8

zmiana dokonana wyłącznie dlatego że przeguby wewnętrzne z przodu są normalne na 6 kulek a nie planetarne.

planetarne nie wytrzymywały długo+ do tego liczę na lepsze czasy 0-100-200 w porównaniu do skrzyni gjw z przełożeniem 37:9

przy kokazji wpadło kpl inne sprzęgło dwutarczowe niestety nie było możliwości sprawdzenia gdyż tylny dyfer okazał się kiblem i muszę zmieniać na inny używany:/

w dodatku po wyciągnięciu półosie z przodu okazało się że roczne łożyska meyle puszczają smar 

w dodatku 2 letnia pompa Meyle wspomagania zaczęła piszczeć i trzeba było wymienić.

teraz włożyłem używkę z tfsi + nowy zbiorniczek ASO + płukanie układu + płyn prestone + wrzucenie chłodnicy na przód auta. 
oczywiście nie obyło się bez przygód:/

przy wymianie pompy złamałem króciec od wężyka przy chłodnicy od odpowietrzania ?

ogolnie uruchomiłem przepustnice na wydechu. Jest ciszej do ok 3500tys obrotów a powyżej nie ma różnicy czy otwarte czy zamknięte. Ogólnie bardzo wyciszyło się auto i o to chodziło.

Plan jest taki by przepustnice otwierały się po obrotach gdyż dusza silnik.

do budowy układu podciśnienia użyłem stary zawór n249 + mała tuba z nierdzewki jako pojemnik podciśnienia. Aktualnie sterowanie jest na przycisk?

No i w końcu po 2 latach zamontowałem nowe mocowania zderzak na belce ?

Działamy dalej 

IMG_6204.jpeg

IMG_6413.jpeg

IMG_6418.jpeg

IMG_6415.jpeg

IMG_6428.jpeg

IMG_6429.jpeg

IMG_6434.jpeg

CF2A7043-B664-4626-A008-59069E973CC4.jpeg

IMG_6587.jpeg

IMG_6589.jpeg

IMG_6590.jpeg

att.mzug2oOyrmOq-xTAQFObkirhj_lljRGlcVs9cx8w534.jpeg

IMG_6591.jpeg

IMG_6592.jpeg

IMG_6625.jpeg

IMG_6634.jpeg

IMG_6635.jpeg

att.l0fOB0jDjMHC7qdFOJniCgx6kNMuhfivYsifn2brsIc.jpeg

Opublikowano

Masz jakieś numery tych mocowań zderzaka na belce? Zamiennik czy ori? 

Opublikowano
  • Autor
10 godzin temu, BartoszSoldier napisał(a):

Masz jakieś numery tych mocowań zderzaka na belce? Zamiennik czy ori? 

Ori chyba 30zl szt

8E0807381C

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Cały czas dłubanie przy złomku,

z racji że trochę biły tarcze z przodu poszły na toczenie + nowe klocki Brembo i lekkie odświeżenie układu hamulcowego. Niestety nadal czekam na adaptery na tył:/

przy okazji przejrzałem zawieszenie przód i luzy już miały drążki kierownicze więc wpadły nowe z końcówkami.

wahacze ori i tylko bardzo luźne już były sworznie na wahaczach prostych więc postanowiłem że kupię budżetowe master sporty a przy następnej wymianie wpadnie kpl od regum.

co do wahaczy mastersport to dramat.  Praktycznie brak smaru w sworzniach i dlatego pewnie  tak szybko wszystkim się wybijają gdyż nikt tam nie zagląda, do porównania górny wahacz z 2007r.

myślałem że to koniec napraw na ten rok ale po zimie okazało się że sprężarka klimatyzacji stoi czyli się zatarła. Do wymiany poszła sprężarka , chłodnica osuszacz dławik i przewód między kompresorem a chłodnicą.

Parownik oraz pozostałe przewody przepłukałem.

z jedynych modyfikacji a nie napraw to wpadł vfiz 

IMG_6790.jpeg

IMG_6816.jpeg

IMG_6817.jpeg

IMG_6818.jpeg

IMG_6872.jpeg

IMG_6795.jpeg

IMG_6797.jpeg

IMG_6798.jpeg

IMG_6941.jpeg

IMG_6940.jpeg

IMG_6944.jpeg

IMG_6943.jpeg

IMG_6945.jpeg

IMG_6907.jpeg

Edytowane przez przemolll

Opublikowano

Potężna inwestycja z vfiz :D

Ciśnienie rozerwało okucie przewodu czy jakieś naprężenie?

Opublikowano
8 godzin temu, przemolll napisał(a):

z jedynych modyfikacji a nie napraw to wpadł vfiz

Ile teraz trzeba zapłacić za niego?