Opublikowano 20 Lutego 20251 r Godzinę temu, MaTeo85 napisał(a): Tylko hot air, grzejesz płytkę od drugiej strony. Diody nie lubią gorąca i łatwo je stopić... okej, do tego jakiś topnik czy specjalne środki?
Opublikowano 20 Lutego 20251 r Jak najbardziej topnik trzeba mieć, dobrze zmienić cynę na ołowiową, ale do tego trzeba mieć dobry sprzęt bo płytka bardzo mocno absorbuje i rozprasza ciepło. Jak nie masz mocnej kolby to zostaw to co jest i też da radę. Pilnuj żeby nie pozostawały zimne luty. Warto mieć zasilacz warsztatowy żeby po lutowaniu sprawdzić czy wszystko świeci, bo zrobisz zimny lut i całość przestanie swiecić. (Tak przynajmniej miałem w lampach z A5, ale one są inne w budowie od A4.)
Opublikowano 21 Lutego 20251 r Okej, czyli podgrzewam od tyłu hotairem, ściągam diodę, używam topnika, przykładam diodę i następnie znowu od tyłu hotairem?
Opublikowano 21 Lutego 20251 r Jak nie miałeś do czynienia wcześniej z lutowanie a tym bardziej z hotem, to może być kiepsko. Topnika używa się już na etapie wylutu starej diody, obniża temp topnienia lutu itp... Pooglądaj jakieś filmiki na yt jak się za to zabrać i najlepiej potestuj na czymś zanim zepsujesz lampę. Pamiętaj o polaryzacji diody i zaopatrz się w dobry uchwyt tzw. 3 rękę do trzymania płytki w poziomie abyś miał miejsce od spodu grzać, a od góry spokojnie podmieniać diody. PS. Ogólnie grzebanie w tych lampach to masochizm ale jak masz zacięcie i chcesz spróbować to wszystko jest dla ludzi ja zrobiłem komplet do A5 i już więcej nie ruszę, bo ich rozklejanie/rozcinanie, aby wyszła estetycznie to jest kosmos. Rozcinałem dokładnie na łączeniu klosza z obudową a nie jak wszyscy gdzieś w środku obudowy. jak coś to mam diody takie jak do A4 pomarańczowe bo niestety w A5 są innego typu. Edytowane 21 Lutego 20251 r przez MaTeo85
Opublikowano 27 Lutego 20251 r Witam, podłączę się bo mam jedno szybkie pytanie. Sprowadzam A4 B9 z 2017r sedan z kanady, z tyłu ma ledowe lampy. Przeciwmgielne już ma bo na przełączniku widać ale pytanie mam odnośnie kierunkowskazów. Widziałem wpis, z którego wynika, że przy ledowych lampach często bywa tak, że mogą już być fabrycznie pomarańczowe kierunkowskazy. Może ktoś bardziej zaznajomiony z tematem to potwierdzić lub zdementować?
Opublikowano 27 Lutego 20251 r 3 godziny temu, konradb9 napisał(a): Witam, podłączę się bo mam jedno szybkie pytanie. Sprowadzam A4 B9 z 2017r sedan z kanady, z tyłu ma ledowe lampy. Przeciwmgielne już ma bo na przełączniku widać ale pytanie mam odnośnie kierunkowskazów. Widziałem wpis, z którego wynika, że przy ledowych lampach często bywa tak, że mogą już być fabrycznie pomarańczowe kierunkowskazy. Może ktoś bardziej zaznajomiony z tematem to potwierdzić lub zdementować? Witaj wydaje mi sie że na 99% będą niestety czerwone kierunki ale na 1% zawsze może byc jakiś wyjątek
Opublikowano 28 Lutego 20251 r 13 godzin temu, konradb9 napisał(a): Witam, podłączę się bo mam jedno szybkie pytanie. Sprowadzam A4 B9 z 2017r sedan z kanady, z tyłu ma ledowe lampy. Przeciwmgielne już ma bo na przełączniku widać ale pytanie mam odnośnie kierunkowskazów. Widziałem wpis, z którego wynika, że przy ledowych lampach często bywa tak, że mogą już być fabrycznie pomarańczowe kierunkowskazy. Może ktoś bardziej zaznajomiony z tematem to potwierdzić lub zdementować? na pewno masz 2 przyciski do przeciwmgielnych na przełączniku?
Opublikowano 28 Lutego 20251 r Z kanady miałem auto A5 z 2018 roku i były kierunki pomarańczowe. Kanada to tzw Europa w Stanach. Więc na 99% masz tam auto w pełni przystosowane pod tym względem do naszych dróg. Licznik również będzie w km/h. Aczkolwiek jeśli masz tam VC to już nie problem przekodować. Natomiast jeśli chodzi o przyciski od przeciwmgłowych świateł to nawet poza kanadą np w Audi A6/A7/A8 występują fabrycznie światła przeciwmgłowe i zmienia się tylko kierunkowskazy. Edytowane 28 Lutego 20251 r przez minimum93
Opublikowano 28 Lutego 20251 r Ale mówimy o Audi czy o ''autach'' ? Typowo Amerykańskie jak Dodge osobiście widziałem dwie sztuki kierunki czerwone , jeden z pomarańczowymi natomiast nie wiem czy nie było dłubane*. Z audi się nie spotkałem . Mowa o rocznikach po 18 roku gdyż starszych nie ciągałem . Oczywiście nie neguję że w audi będzie na 100% dlatego napisałem 99 To wynik moich doświadczeń z tamtych regionów. Być może jak kolega twierdzi że ma włącznik przeciwmgłowego to wskazywać by mogło że jednak ma wersję ''Europejską'' z Kanady Edytowane 28 Lutego 20251 r przez minimum93
Opublikowano 28 Lutego 20251 r Tylko i wyłącznie AUDI, raz Golfa GTI i też trzeba było wszystko ogarniać Teraz mam S4 2019 z Kanady i zmiana lamp była tylnych na EU i dołożenie włącznika z przeciwmgielnymi na tył Edytowane 28 Lutego 20251 r przez marcin_o23
Opublikowano 28 Lutego 20251 r No to osobiście mam inne doświadczenie, a z którego roku auta? Może tu będzie jakaś wskazówka. Licznik był tez w milach ? Edytowane 28 Lutego 20251 r przez minimum93
Opublikowano 28 Lutego 20251 r Nie gdybałbym tylko sprawdził co siedzi w aucie po kodach PR. Będzie czarno na białym.
Opublikowano 28 Lutego 20251 r Będzie wszystko jasne. Pytam bardziej pod kątem zaciekawienia gdyż byłem przekonany że marki ''europejskie'' mają tam pomarańczowe kierunki i z takmi sam się spotykałem . Jak widać człowiek uczy się całe życie I dzięki za informacje @marcin_o23
Opublikowano 28 Lutego 20251 r jak wspomniałem S4 2019, VC licznik ustawiony na km bo to w sumie tam standard, miałem 2 A3 8V z 2019 roku, liczniki w km ale lampy czerwone kierunki, Golf 7 2015 licznik w km a lampy z czerwonymi kierunkami dawno temu słyszałem, że w Kandzie mają pomarańczowe kierunki ale nie spotkałem się osobiście, mam znajomych co ciągną sporo z Kandy i każdy zgłasza się do mnie po lampy Edytowane 28 Lutego 20251 r przez marcin_o23
Opublikowano 28 Lutego 20251 r 4-5 sztuk jedynie z Kanady mieliśmy i to tylko Audi. Tym bardziej jestem zaskoczony Natomiast nie jest to jakaś duża ilość aut którą miałem okazje ''dotykać'' Kolega się dowie jak przypłynie już auto No i już wie do kogo się zgłosić z lampami
Opublikowano 28 Lutego 20251 r tu bardziej jest tendencja do cięcia i lutowania co dla mnie jest nie do przyjęcia
Opublikowano 28 Lutego 20251 r audi q5 2018 - kierunki mialo czerwone, ale przycisk od przeciwmgielnych byl.
Opublikowano 28 Lutego 20251 r bo w Q5 przeciwmgielne masz w dolnych lampkach i ogólnie występują tam normalnie seryjnie
Opublikowano 28 Lutego 20251 r 8 godzin temu, marcin_o23 napisał(a): na pewno masz 2 przyciski do przeciwmgielnych na przełączniku? Przesyłam zdjęcie przełącznika