Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Znaczne zużycie oleju w fabrycznie nowym Audi A4 B9 40 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 24.07.2023 o 10:30, Fatal1ty napisał(a):

Witam,

Mam pewien problem (...)

Mam podobnie, mówią w serwisie że problem znika po 30k km, ale widzę tu że tak się nie dzieje.

A jak z wypalaniem DPF? U mnie co 60km... To jest jakaś kpina. Miałem a4 przed lift 2017 2.0 tdi żadnych problemów...

Opublikowano

Problem znika po 30k km bo gwarancja mija, i w tedy to ich problem nie jest, w pewnym sensie mają rację 😂

Jaki masz tryb jazdy? 100% miasto w korkach, czy na trasę wjeżdżasz? Jaki masz pobór oleju?

Opublikowano

U mnie przy oleju 0w30 od wymiany do wymiany stan spada do połowy w mmi. Wymiana co 10 tysięcy kilometrów.  Przy ostatniej wymianie mechanik stwierdził że odma przepuszcza olej i to może być przyczyna spadku stanu. Wymieniał ktoś może odmę w polifcie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć wam. 

Widzę że temat jest szeroko dyskutowany. Kupiłem a4 w dieslu w Niemczech. Rok 2023 z przebiegiem 38tys. Wróciłem nim na kołach. Zrobiłem jakieś 1300km i następnego dnia kręcąc się po mieście wyskoczył mi komunikat dolej litr oleju. Obecnie zalany jest 0w30. Przyznam się bez bicia że przy wyjeździe nie sprawdzałem poziomu, ale wynika z tego że bierze olej. W poniedziałek mam wymianę olejów i filtrów i mam dylemat. Faktycznie polecacie zmianę na 5w30? 

Ostatnich 12 lat jeździłem dieslami (25-30tys km rocznie) i nigdy do żadnego nie dolałem ani grama oleju. A tu taka historia...

Opublikowano

Zmień na 5w30 albo i 40 jeżeli jeździsz dynamicznie. Próbować dodatków uszlachetniających do oleju + płukanka przy wymianie oleju a może pobór się zmniejszy.

Opublikowano
21 godzin temu, tadek38 napisał(a):

Faktycznie polecacie zmianę na 5w30? 

moim zdaniem zmieniaj i sie nie zastanawiaj.

Opublikowano
2 godziny temu, Koalakm napisał(a):
W dniu 30.03.2025 o 10:18, tadek38 napisał(a):

Faktycznie polecacie zmianę na 5w30? 

moim zdaniem zmieniaj i sie nie zastanawiaj.

i daj znać czy pomogło :)

Opublikowano

Zmiana z 0 na 5 wiele nie pomoże, niektóre oleje 0W30 charakteryzują się wyższą lepkością w temperaturze 100 stopni niż wybrane oleje 5W30. Te wartości przed W w danym oleju oznaczają jak olej się zachowuje w niskich temperaturach. 

U mnie czy leje 0W30 czy 5W30 to nie ma różnicy w zużyciu oleju.