Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z kamerą cofania w A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Z autoskanu odczytałem sterownik układu kamery cofania  brak komunikacji kod błędu U104C00.Priorytet 4. Licznik częstotliwości występowania usterki 1. Liczba cykli wyuczania 24. Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego komunikatu a zwłaszcza kodu błędu

Opublikowano

Wrzuć pełny auto-scan, trzecia i ostatnia moja prośba. Oczekujesz pomocy to współpracuj.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Po pełnym skanowaniu mam komunikat sterownik układu kamery cofania brak komunikacji. Kod błędu U104C00.  Prorytet 4. Licznik częstotliwości występowania 1. Licznik cykli wyuczania 24. Prośba o rozszyfrowanie tych kodów.. Co ono oznaczają

Opublikowano

Dobra kolego, to szukaj przyczyny. Dla Twojej informacji, pełny auto-scan to nie tylko kod błędu. Zawartych jest tam wiele innych informacji, ale widzę, że wiesz lepiej, więc ja tutaj wysiadam:hi:

Opublikowano

Dodam jeszcze (tak dla porządku) i nie jest to informacja dla kol. Muskel (bo doskonale o tym wie), że błędy odczytane porządnym urządzeniem, zawierają tzw. ramki zamrożone, umieszczone są w nich dodatkowe informacje.

A dla kol. Majewski ten kod błędu mówi o braku komunikacji, co jest umieszczone w zacytowanym przez Ciebie tekście, będącym wyjaśnieniem tegoż błędu.

A "upartość" godna podziwu... 

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam ale nie wiem co to oznacza pełny skan. Mam tylko obdeleven i tam nic więcej nie znalazłem. Jutro podjadę do znajomego warsztatu aby urządzenoem profesjonalnym zrobilili tak jak Kolega sugeruje pełny skan. Ostatnio jak byłem u nich to mówili że mają taki interfejs za 10 tysięcy złptych więc chyba nie najgorszy.Na pewno będą wiedzieć co to oznacza pełny skan i jak to się robi. Mogę jedynie przeprosić  Kolegę Muskel1 za swoją amatorszczyznę. Będę starał poprawić się i dziękuję za dotychczasową pomoc. Kolega że swoją wiedzą na tym forum jest jego skarbem

Opublikowano

Najważniejsze aby zapisali go w pliku albo w wydruku, chociaż wydruk może zająć kilka kartek a4.

Opublikowano
  • Autor

Przepraszam że kilka razy powtórzyłem informację o skanowaniu. Po prostu telefon nie odświeżył mi forum i myślałem że mój wpis nie ukazał się. Więc to nie mój upór a złośliwość sprzętu

Opublikowano

Obdeleven jest także w stanie wykonać pełny auto-scan i go zapisać. 

Opublikowano

@Majewski61 ciężko ci pomóc nie wyrażasz się jasno . Piszesz że po włączeniu R nie ma reakcji a potem dodajesz że pojawia się pojawia się z boku okienko z sygnalizacją czujników.

Nie wiadomo o co komon . Jeżeli chodzi o błąd to nie wiem co tam chcesz rozszyfrowywać jak byk napisano że nie ma komunikacji z modułem . 

No więc jeśli nic nie kodowałeś i samo z siebie przestało działać, to pewnie przetarły się przewody kamery linii canbus lub zasilania przy zawiasach klapy  i masz brak komunikacji 

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano
Godzinę temu, Majewski61 napisał(a):

Przepraszam ale nie wiem co to oznacza pełny skan

https://a4-klub.pl/topic/492946-obdeleven-autoscan-i-adaptacje-sterownika-jak-zgrać/?do=findComment&comment=5730480

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję za dzisiejszą dyskusję. Także za cenną informcje jaki robi się pełny skan i jak go można zapisać i wysłać. Jutro soróbuję to zrobić a dodatkowo Jutro lub pojutrze spróbuję dostać się do dobrego warsztatu który coś więcej podpowie.Liczę że to tylko usterka mechaniczna np. przetarty przewód albo coś z kodowaniem. Na wszelki wypadek wyłączyłem zakodowany wcześniej test zegarów oraz ponownie włączyłem sygnalizację niezapiętych pasów. Oczywiście to nic nie pomogło. Przypomniałem jeszcze sobie że korzystajàc z gotowca obdeleven zwiększyłem z 3 do 4 ilość mrugnięć w dynamicznych kierunkowskazach oraz włączyłem też gotowcem wizualizację i możliwość w systemie wyłączenia i włączenia automatycznego ryglowania drzwi po uzyskaniu okreßlinego progu prędkości samochodu. Te dwa ostatnie kodowania były kilka miesięcy temu i na pewno po tych kodowaniach ķamera dzialała. Ale i te dwa kodowania przywrócę do stanu pierwotnego też gotowcem z obdeleven. Jak tylko warsztat coś ustali to poinformuję o diagnozie z warsztatu na forum jeśli taką diagnozę w tym warsztacie da się pozyskać. W przeciwnym razie pozostanie mi autoryzowany serwis. Jeszcze raz dziękuję wszystkim za rady i zaangażowanie i oczywiście będę informował o mojej walce z tą usterką. Pozdrawiam

Opublikowano
2 minuty temu, Majewski61 napisał(a):

włączyłem też gotowcem wizualizację

Co masz na myśli? 

Czujników PDC? 

Opublikowano
  • Autor

Nie.Chodzi o to by normalnie w MMI w menu samochodu była w pozycji bodajże ustawienia pojazdu widoczna funkcja ryglowania drzwi po ruszeniu pojazdu i by można z poziomu menu tę  funkcję włączyć lub wyłączyć bo normalnie samochód takiej opcji w menu nie mial

Opublikowano
  • Autor

Dodam że w gotowych aplikacjach w obdeleven nazywa się to menu automatycznej blokady drzwi w multimediach

Opublikowano

Ok. kodowania te nie mają wpływu na obraz kamery.

Prawdopodobnie, któryś z przewodów CAN pękł, przynajmniej tak przypuszczam. Jeżeli kodowania są takie jak powinny być (co można częściowo na auto-scanie sprawdzić), to pozostaje usterka kamery lub wiązki.

Opublikowano
  • Autor

Udało mi się wyciągnąć z historii z obdeleven wczorajsze skanowanie na którym w pozycji nr 19 - interfejs danych diagnostycznych-  widnieje błąd układu kamery - brak komunikacji. Numer błędu U104C00. Przesyłam plik skanu. Dla ułatwienia w formacie Word.

Dziennik historii pojazdu OBDeleven.doc

Opublikowano

W sterowniku Gateway masz także błąd :

U140600 - Prạd spoczynkowy Za duże
Statycznie

Nie ma on nic wspólnego z błędem kamery, ale może doprowadzić do wyszerpania akumulatora jeżeli pozostawisz auto na kilka dni. 

podłączałeś jakieś urządzenia np.: Dashcam ?

Masz cichego "pożeracza" prądu.

PS. Nie konwertuj dokumentu na Word  pozostaw jako plik tekstowy, to wystarczy:wink:

Opublikowano
  • Autor

Rzeczywiście cos jest z tym prądem. Będę to sprawdzał, ale najpierw chcę uporać się z tą kamerą. Pozdrawiam i będę informował o dalszych moich działaniach i mam nadzieję sukcesach w walce z tą usterką.

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie

Znowu kolega Muskel miał rację. To nie sprawa kodowania a braku komunikacji na jednym z przewodów sygnalizacyjnych idących do sterownika pod siedziskiem tylnej kanapy. Trochę się narobiłem. Trzeba było sporo demontować ale udało się. Kamera działa. Najprawdopodobniej przewód był uszkodzony na odcinku w którym poprowadzono go wewnątrz jednego z dwóch pałąków trzymających klapę bagażnika. Ale wymieniłem prawie całość tego kabla. A już myślałem że nie dam sobie rady i na poniedziałek umówiłem się w autoryzowanym serwisie. Jeszcze raz dziękuję  Kolegom za pomoc zwłaszcza Koledzie Muskel który mnie nie oszczędzał i miał rację.Pozdtawiam wszystkich.