Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BAU] Problem z quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Od jakiegoś czasu mam problem układem napędowym, a mianowicie przy zmianie biegów i przy szybkim poszczeniu sprzędła słuchać stuki w tylnym moście - ma się wrażenie jak by tylny most nie był zsynchronizowany ze skrzynia biegów. Najbardziej jest to odczuwalne przy szybkim starcie i zmienie biegów 1,2 3, na wyższych biegach stukanie zanika.

A przy okazji następne pytanko - przy ruszaniu puszczając delikatnie pedał sprzęgło czuć szarpanie ... czyżby dwu mass??

Spotkał się ktoś już z takimi objawami??

Opublikowano

trzeba sprawdzic tylny most czy w ogóle jest tam olej, łozysko na wałku atakujacym może miec luz

i nie ma czegos takiego jak synchronizacja skrzyni biegów z tylnym mostem

szarpanie spowodowane jest nadwyrężonym już sprzęgłem

Opublikowano
  • Autor

devastation przeczytaj to co napisałeś... chyba sam nie wierzysz w to co piszesz.

Synchronizacja musi by w innym wypadku byla by sieczka ze skrzyni :gwizdanie:

Olej jest, pozostaje kwestia lozyska na wałku.

Opublikowano

devastation przeczytaj to co napisałeś... chyba sam nie wierzysz w to co piszesz.

Synchronizacja musi by w innym wypadku byla by sieczka ze skrzyni :gwizdanie:

A wiesz co to dyfer? :naughty:

Opublikowano
  • Autor

A wiesz co to dyfer?

Wiem co to jest ale nie rozumiem co to ma wspólnego z tematem.

Opublikowano

sprawdz luzy na pzregubach, sprawdz ich olsony, wystarczy ich zdjecie, przemycie i nasmarowanie raczej, chyba ze nak... okrutnie :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I jakie postępy z tym stukaniem mostu?

Mam takie same objawy w AEB B5 ale przyczyną jest zużyta poduszka przednia podtrzymująca most - taka łapa.Niby nie jest zerwana ale widać ślady uderzeń gumy o aluminium.Nowa ori 620 pln.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, mam podobny problem, pacjent to A4B6 1.9TDI quatro, kiedy ruszam energicznie , czuję stuknięcie/puknięcie z tyłu,możecie w okolicach Gdańska kogoś polecić, jakiś sensowny warsztat, myślę o tune up

Opublikowano

mialem podobne stukanie z tym ze zerwana byla prawa poduszka pod silnikiem :)

Opublikowano

Witam, z identycznym problem borykał się kolega norbi tylko w B5. Wyszły połoski do wymiany. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja akurat mialem tak w Becie identyczny problem jak Chudego i walnięte były oba przeguby z tyłu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Wracajac do tamatu ;) bylem w ASO na przegladzie z uwagi na to stukanie i spelnil sie czarny scenariusz... przeguby całe jedynie co mnie martwi to duzy luz na obrocie wału :/ sprawdzilem wszystkie poduszki i sa ok jedynie ten lussssss : :confused4:

Opublikowano
Wracajac do tamatu bylem w ASO na przegladzie z uwagi na to stukanie i spelnil sie czarny scenariusz... przeguby całe jedynie co mnie martwi to duzy luz na obrocie wału :/ sprawdzilem wszystkie poduszki i sa ok jedynie ten lussssss :

Nie rozumiem...

Też mam podobny problem.

Z tym luzem na wale to gdzie on występuje...

Ja ostatnio podniosłem prawą stronę auta i ruszając energicznie przednim kołem zauważyłem ze tylny most ( w miejscu gdzie wchodzi wał) podskakuje góra-dół.... Może kolega Krzysztof29it ma racje z tą poduszką dyfra...

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Krecac wałem -prawo-lewo-jest dostrzegalny luz na obrocie, dopiero po pewnym czasie napotyka opor.

Wnioskujac luz powinien byc minimalny a nie taki jak jest teraz czyli około 1/7 obrotu.

Opublikowano

A jak sprawdzane? Na biegu czy na luzie.

U mnie na luzie też jest taki "luz". Na biegu ten luz się "dzieli na pół", trochę luzu w przednim dyfie i trochę "luzu" w tylnym dyfie...

A tutaj moje "przygody" opisane na AKP:

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=72377&highlight=