Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kradzieże Audi A4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
34 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Zależy u kogo zamontujesz, urządzenie to ma wymiary ok 2x4 cm i może być wszędzie w aucie zamontowane. Jak robił to ktoś z głową i zgodnie ze sztuką, to pół auta musisz rozebrać aby się tam dostać, pod warunkiem, że wiesz gdzie zostało zamontowane. Magistrale CAN masz w całym aucie i kilka punktów/węzłów.

Montowałem już takie, więc wiem o czym mówię.

Dokładnie tak. Tutaj liczą się sekundy i minuty. Nikt nie będzie rozbierał samochodu i szukał tego urządzenia. Są filmiki na necie. Złodziejaszek wchodzi, chce odjechać i ładnie wychodzi ? 

Opublikowano

Statystycznie pierwsze 2 min. Po tym czasie zaprzestaja bo ryzyko jest zbyt wielkie.

Opublikowano

W gnieździe OBD przepinasz przewód od stałego zasilania pod przewód k-line.

Gotowe ;)

Opublikowano
W dniu 2.08.2024 o 21:02, P.Wiśnia napisał(a):

W gnieździe OBD przepinasz przewód od stałego zasilania pod przewód k-line.

Gotowe ;)

Chcesz uwalić komuś interfejsy? Znam przypadek takiego działania i z samochodu za wiele nie zostało.. Więc nie wiem czy to dobre rozwiązanie. 

Opublikowano

W samochodzie interfejsu nie uwalisz.

Co innego laptop złodzieja.

+12v przepinasz pod k-line. A kline w puste miejsce.

Edytowane przez P.Wiśnia

Opublikowano
21 godzin temu, P.Wiśnia napisał(a):

W samochodzie interfejsu nie uwalisz.

Co innego laptop złodzieja.

Super pomysł, jakbym przez takie praktyki uwalił mojego oryginalnego HEX-NET za 800€ z pewnością dostałbyś rachunek do zapłacenia.

Opublikowano

wystarczy dobry pakiet AC i niech sobie kradną 

Opublikowano
4 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Super pomysł, jakbym przez takie praktyki uwalił mojego oryginalnego HEX-NET za 800€ z pewnością dostałbyś rachunek do zapłacenia.

Złodziej raczej rachunku nie wystawi.

A zawsze można zrobić przejściówkę i obowiązkowo poinformować usługobiorcę.

A zamiana pinów to kwestia 2 minut.

Edytowane przez P.Wiśnia

Opublikowano

Nie jestem złodziejem, ale wyobraź sobie sytuację, w której podstawiasz takie auto diagnoście do sprawdzenia błędów i wtedy masz problem.

Opublikowano
19 godzin temu, Archiwum napisał(a):

wystarczy dobry pakiet AC i niech sobie kradną 

Tak tylko dobre AC kosztuje krocie, często ma zaniżoną wartość pojazdu i statystycznie czekasz na pieniądze kilka miesięcy. Do pracy chodzisz z buta więc mało praktyczne ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.08.2024 o 14:43, P.Wiśnia napisał(a):

Złodziej raczej rachunku nie wystawi.

A zawsze można zrobić przejściówkę i obowiązkowo poinformować usługobiorcę.

A zamiana pinów to kwestia 2 minut.

Nie chodzi mi o uszkodzenie pojazdu przez zmianę pinów tylko o interfejs złodzieja. Znam przypadek, gdzie coś takiego miało miejsce... Ze środka mało co zostało. Wszystko pocięte, powybijane szyby itp itd.. Po co stawiać na większe ryzyko? Dobra blokada jest wystarczająca +  oczywiście dobre AC. 

Edytowane przez Monti

Opublikowano

A ja znam przypadek niestety z autopsji gdzie tez firma poplynela. W skrocie. Iveco Daily 2014 czy 15 rok. Kiedys to kradli na potege podpinajac swoje ECU silnika na szybko i jazda. Wiec gosc zamienil piny we wtyce ECU (stale zasilanie i masa) i przelutowal sciezki w ECU odwrotnie. Kilka lat pozniej sprzedal auto mojej znajomej firmie. Oni uzytkowali go przez rok i gdzies mniej wiecej po roku zaczely sie schody z silnikiem. Walilo bledy czujnikow, swirowal EGR i przepustnica itd... Auto do serwisu, diagnoza - walniete ECU do wymiany. I tu zonk bo serwis podpial nowe czyste ECU i spalilo je od razu :( Latwo sie domyslec kto zaplacil za dwa nowe ECU w serwisie Iveco :( Oczywiscie sprzedajacy auto twierdzil do konca, ze o niczym nie wiedzial... Takie patenty to mozna sobie o dupe potluc bo zawsze predzej czy pozniej ktos sie na tym przejedzie i to kosztownie :(

Opublikowano
W dniu 30.08.2024 o 13:50, Petroholic napisał(a):

Latwo sie domyslec kto zaplacil za dwa nowe ECU w serwisie Iveco :(

No na bank Serwis .  Nie rozumiem czemu miało by być inaczej .

Wsobie sytuacji kiedy serwis diagnozuje uwalone ecu wymienia na nowe i to się pali a serwis mówi nie naprawiliśmy ale musi pan za ecu zapłacić bo się spaliło . hehee

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano
3 godziny temu, Lukaa5 napisał(a):

No na bank Serwis

No na bank się mylisz :( Naprawa została wykonana tylko klient na fakturze zamiast 1 ECU miał 2. Również 2 dostał do ręki przy wyjeździe. Stare uszkodzone i nowe spalone...

Opublikowano

ok , ja osobiście bym nie zapłacił jeżeli to autoryzowany serwis .

To ich wina że na wstępie całych prac nie spradzili poprawnego napięcuia i polaryzacji .

2ga sprawa że 100% elektroniki ma zabezpieczenia przeciw złej polaryzacji (w pierwszej fazie pali się warystor lub bezpiecznik)

Dla mnie to urban legen , wina obsługi serwisu 

Takia zmiana pinów w porcie obd to jasne , typowa płapka . Ale nie ogarnięcie polaryzacji w napięciu ecu gdzie jest podejrzenie uszkodzenia to śmiech na sali .

Edytowane przez Lukaa5

Opublikowano
37 minut temu, Lukaa5 napisał(a):

w pierwszej fazie pali się warystor lub bezpiecznik

Tutaj masz rację. Niestety w 99% przypadków aktualnie w serwisach autoryzowanych nie ma porządnych elektromechaników/elektroników. Mają swoje procedury i koniec. Coś się spaliło w środku - kaseta do wymiany :( A Daily 2012 to Bosch EDC17 także wbrew pozorom bardzo zacny system :)

Co do zabezpieczeń to niestety nie wszędzie występują... Ostatnio robiłem MAN TGX kaseta ZDR po odwróceniu polaryzacji :( Padły baterie zupełnie do zera bo długo stał i debile odwrotnie podłączyli Boostera... Z płytki węgiel został niestety...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 2.08.2024 o 19:04, Muskel1 napisał(a):

Zależy u kogo zamontujesz, urządzenie to ma wymiary ok 2x4 cm i może być wszędzie w aucie zamontowane. Jak robił to ktoś z głową i zgodnie ze sztuką, to pół auta musisz rozebrać aby się tam dostać, pod warunkiem, że wiesz gdzie zostało zamontowane. Magistrale CAN masz w całym aucie i kilka punktów/węzłów.

Montowałem już takie, więc wiem o czym mówię.

Czy da się zamontować to zabezpieczenie do auta z manualną skrzynią ?

Opublikowano
38 minut temu, dawid195a napisał(a):

Pewnie, automat czy manual bez różnicy.

Opublikowano
40 minut temu, dawid195a napisał(a):

Da się ale w manualach sposób działania jest inny. W manualach silnik gaśnie zaraz po odpaleniu. W automatach po odpaleniu silnik pracuję ale nie da się zmienić biegu i skrzynia pozostaje w pozycji P.

Opublikowano
2 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Da się ale w manualach sposób działania jest inny. W manualach silnik gaśnie zaraz po odpaleniu. W automatach po odpaleniu silnik pracuję ale nie da się zmienić biegu i skrzynia pozostaje w pozycji P.

Nikt nie chce się podjąć w manualu zamontowania ..