Muskel1 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca No niestety w PL zazwyczaj jest to tylko mycie/płukanie, bez uprzedniego wypalania w piecu. 1
A4B9 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca 19 minut temu, Muskel1 napisał(a): No niestety w PL zazwyczaj jest to tylko mycie/płukanie, bez uprzedniego wypalania w piecu. orientujesz się ile kosztuje w DE taka usługa?
Muskel1 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca W firmie którą mogę śmiało polecić 375€ https://russfilterreinigung.de/auftrag/ 1
A4B9 Opublikowano 27 Czerwca Opublikowano 27 Czerwca (edytowane) Pooglądałem ofertę tej firmy, wydaje się że jest to ich opracowana technologia. Jest to chyba mniej inwazyjna metoda niż mycie. Jeśli zajdzie konieczność wyślę filtr do nich. @Muskel1 mam jeszcze pytania 1.Czy czujnik różnicy ciśnień można w jakiś sposób zweryfikować czy tylko wymiana na nowy wchodzi w grę? ? Offset mam „0” 2. Czy odczyt różnicy ciśnień powinno robić się zaraz po wypaleniu DPF ? bo rozumiem że wraz z zapełniałem sadzą różnica ciśnień będzie rosnąć. Edytowane 27 Czerwca przez A4B9
Muskel1 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca Oni najpierw wypalają a później też myją. Chodzi tu o to, aby wypalić najpierw sadzę, która nie jest w stanie wypalić się w czasie normalnej eksploatacji. Ja zalecam po wymianie/czyszczeniu dpfa zawsze wymianę czujnika na nowy oryginalny, bez względu na to czy działa. Wartość offset jest wartością kalibracyjną czujnika i nie daje obrazu na to, czy czujnik ma usterkę. Warość 0 nie jest podejrzana. Wartość różnicy ciśnień przed i po regeneracji różnią się od siebie, ale jest to niewielka różnica 2-3 hPa. Po regeneracji jest oczywiście bardziej wiarygodna. 1
A4B9 Opublikowano 28 Czerwca Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) U mnie różnica ciśnień na wolnych obrotach zmienia się dosyć sporo wraz z przebiegiem .Po wypaleniu okazało się że spadło do poziomu 8-9 , ale już przejechaniu 160km (miasto) przy ilości sadzy 13gr cisnienie na wolnych obrotach wynosi 18. . Edytowane 30 Czerwca przez A4B9
Rekomendowane odpowiedzi