Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Ile bezpiecznie można wyciągnąć z tego silnika w automacie i jak ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam 1.9 TDI 110 (chyba bo nie jest pierwszej młodości ) jak podejść do auta by go troszkę podkręcić ale nie zajechać po 5 tyś. jest to automat więc mam małe obawy, że może być gorzej. jakieś porady, sugestie :hi:

Opublikowano

Najlepiej będzie użyć :szukaj:

Potem spokojnie sobie poczytać i będziesz wiedział WSZYSTKO.

Proszę bardzo :hi:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mam też 1,TDI 110km w automacie ,nie wiem po co chcesz podkręcać ?słabo ciągnie? moja niunia ma 355 tys km nalatane i ciągnie bez żadnych problemów ,moc też zależy trochę od paliwa ,na autobanie w niemczech z ich paliwem wyciągnę do 199 kilometrów ale robie to tylko na bardzo krótki moment ,natomiast na naszym krajowym paliwie daję radę do ok 185km i rozpędza się wolniej .Możesz u tunera zmienić chip i moc wzrośnie ci do jakiś ok130 kucy ,ale czy warto ? silnikowi raczej nic nie zrobisz wytrzyma to .

Opublikowano

Posiadam 1.9 TDI 110 (chyba bo nie jest pierwszej młodości ) jak podejść do auta by go troszkę podkręcić ale nie zajechać po 5 tyś. jest to automat więc mam małe obawy, że może być gorzej. jakieś porady, sugestie :hi:

Witam,

Też mam automat tylko, że 90KM i także zastanawiałem się nad chipem. Doszedłem do wniosku, że jeśli taka sama skrzynia jest montowana w TDI 110KM i 1.8T 150KM to musi mieć jakąś rezerwę mocy. Zaryzykowałem i jak narazie jest ok. Auto ma na liczniku 298kkm ,silnik ładnie pracuje, oleju dużo nie wciąga. Wywalony katalizator i zamontowany sportowy wkład powietrza. Skrzynia po wymianie oleju i filtra pracuje płynnie. Po tuningu nie gubi biegów - na mokrym trzeba delikatnie obchodzić się z gazem bo są problemy z trakcją :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

też rozważam ten temat. Skrzynia oczywiście ma rezerwę mocy, natomiast ważniejszy jest tu "niuton" i koło 280Nm można robić spokojnie, a co do mocy, to tak pod 135-140ps i powinno się jeździć fajniej;) Niech się wypowiedzą Ci, którzy są już "po";)

Opublikowano

Witam. Rowniez poruszam sie Audi a silniczkiem 1.9 TDI 110KM w automacie. Długo się zastanawiałem nad podniesieniem mocy silnika. Zdecydowałem sie na montarz chipa. Jutro odstawiam auto do chlopakow z Wejherowa i zobaczymy co bedzie.

Opublikowano

No to i ja się tu podłączę :) 1,9 TDI 110 KM Auyomat i też chcę iść do góry ;) potrzebuję tylko namiary na porządną firmę w okolicach poznania , może ktoś już gdzieś tam robił i ma sprawdzone adresiki , będę wdzięczny :)

Opublikowano

z AFNa, okolo 135 kucy da sie zrobic po samym programie, jak zmienicie turbo na AWX wersja 130 konna +wtryski 216 i wiekszy intercooler da sie zrobic 160/165 koni bez krzywdy dla silnika, znam ludzi co po takich przerobkach nalatali ponad 50 tys km i wszystko gitara,.

pozdrawiam,

Opublikowano

Ja jestem już po montażu chipa. Program odpowiedni pod skrzynię automatyczną i jest gitara. Nie wiem ile mam kucy ale odczuwalnie jest to ok. 135. Ciągnie super, czuć większą moc jak się depnie. Nie żałuję tego wydatku.

Opublikowano

Jak teraz się zbiera z dołu? Co się zmieniło przy wyprzedzaniu? Jeśli możesz, to opisz dość dokładnie, jakie są teraz Twoje wrażenia;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Wrażenia bardzo pozytywne. Przy drastycznym ruszaniu auto rwie do przodu jak szalone. Przy wiekszej prędkości (np. przy 100-120km/h) gdy zbieram się do wyprzedzania to przy wciśnięciu mocniej pedału gazu skrzynia redukujue biegi. Wygląda to tak, że najpierw depniesz gazu, słyszysz jak silnik zawyje i jak zredukuje to zap....la do przodu. Oczywiście całość wiąże się z tym, że z tyłu auto pozostawia nieco więcej czarnej chmurki no ale coś za coś. PS-komputer pokazuje mniejsze spalanie. :>

Opublikowano
Nie wiem ile mam kucy ale odczuwalnie jest to ok. 135.

:polew:

Opublikowano

jedni mają suwmiarkę w oku, a inni hamownie w łapie :kox:

Opublikowano

albo klucz dynamometryczny :decayed:

Opublikowano

często sie mówi o "dupochamowni" czyli muszą mieć w ..... :decayed:

Opublikowano

Ja po spocie w Zielonej Górze zawsze odczuwam 149 KM i 275 Nm, jak jest sucho to nawet QUATTRO czuje... :tongue4: (sorki za żart), a już poważnie:

Moim skromnym zdaniem trzeba było poczytać nieco wiecej forum. Jeśli już chipować :audi: to tylko profesjonalnie. A każdy profesjonalny tuner ma hamownie. Dostał byś wydruk przed i po tuningu z wykresem KM i Nm mając obraz tego na co wydałeś forse.

Moc także miałbyś dostosowaną do kondycji silnika aby go nie zajechać.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zapewniam Cię, żę mam moc odpowiednia dla tego silnika i to nawet z pewna rezerwą. Skoro jestes taki mądry to powinienneś wiedzieć, że zwykłego automata nie sprawdzisz na hamowni (co innego ze skrzynią tiptronic). A jesli chodzi o wypowiedz poprzedników to pozostawię to bez komentarza - widocznie nie maja do czego porównywać swoje autka.

• 1 rok później...
Opublikowano

witam

mam 110 ps w automacie i tez zastanawiam sie nad chipem

koledzy mozecie polecic jakis warsztat w bydgoszczy lub okolicach

bede wdzieczny :hi: