Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana dynamiczna czy statyczna w skrzyni biegów S-tronic Audi A4 B8?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Moja Audiczka wymaga wymiany uszczelki miski olejowej automatycznej skrzybu biegów (na serwisie stwierdzili, że się gdzieś tam lekko poci). Chcę to wymienić a pezy okazji olej w skrzyni. Posiadam skrzynie STronic 7 biegowa. Czy wymiana oleju powinna być dynamiczna czy statyczna?

Audi a4 b9, 2017 rok, 2.0 diesel TDI

Podrzucam VIN :

WAUZZZF45HA099634

Może ktoś podpowiedzieć?

Nie znam się na tym więc proszę o radę gdyż mechanik u którego miałem to robić właśnie powiedział, że niestety nie zrobi dlatego, że osiada maszyny do dynamicznej wyniany

Opublikowano

Statyczna.

Opublikowano

Dynamiczna wymiana w tej skrzyni to bujanie ślepych.

Opublikowano
2 godziny temu, Dev napisał(a):

Dynamiczna wymiana w tej skrzyni to bujanie ślepych.

Dlaczego? Mi wymieniali dynamicznie

Opublikowano

W s-tronic?:facepalm:

Wymianę dynamiczną przeprowadza się w przekładniach hydrokinetycznych takich jak tiptronic.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
34 minuty temu, jony 2 napisał(a):

Dlaczego?

Żeby wyebac Cie na kasę :polew:

Opublikowano
37 minut temu, Dev napisał(a):

Żeby wyebac Cie na kasę :polew:

?

Opublikowano

Ok.Czyli w silniku też można wymienić tylko 50% oleju.,skoro w skrzyni można?

Opublikowano
11 minut temu, jony 2 napisał(a):

do czego zmierzasz Kolego ?

bo nie bardzo rozumiem....

Opublikowano
34 minuty temu, jony 2 napisał(a):

Nie kumasz to wytłumaczę, w tej skrzyni statyczna wymiana wystarcza bo jesteś w stanie prawie cały olej zlać i zalać nowy. Wciskają Ci kit że jest inaczej.

Opublikowano
28 minut temu, Langista napisał(a):

Nie kumasz to wytłumaczę, w tej skrzyni statyczna wymiana wystarcza bo jesteś w stanie prawie cały olej zlać i zalać nowy. Wciskają Ci kit że jest inaczej.

Dajmy wypowiedzieć się Koledze, może zaskoczy nas czym nowym ...

Opublikowano
16 minut temu, Dev napisał(a):

Dajmy wypowiedzieć się Koledze, może zaskoczy nas czym nowym ...

Nie zaskocze tylko powiem że mechanik który mi wymieniał olej(specjalizuje się tylko w skrzyniach)powiedział mi że staycznie wymiana oleju to ok.50% a dynamicznie ok.95% więc wymieniłem dynamicznie

Opublikowano
37 minut temu, jony 2 napisał(a):

Nie zaskocze tylko powiem że mechanik który mi wymieniał olej(specjalizuje się tylko w skrzyniach)powiedział mi że staycznie wymiana oleju to ok.50% a dynamicznie ok.95% więc wymieniłem dynamicznie

Czyli się nie myliłem, wyebal Cie na kasę 

Opublikowano

Statyczna wymiana oleju

Warto wiedzieć, że w przypadku tradycyjnego sposobu, czyli metody statycznej, olej jest spuszczany w sposób grawitacyjny w niewielkiej ilości, a w jego miejsce dolewana jest nowa formulacja. W praktyce oznacza to tyle, że nawet 60% zużytego płynu zalega w sprzęgłach, pompie, chłodnicy, przewodach czy przekładni. Można więc śmiało powiedzieć, że  statyczna wymiana oleju to tak naprawdę odświeżenie formulacji – zmieszanie starego, zużytego płynu z nowym.

Dynamiczna wymiana oleju

Dynamiczna wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegów pozwala w 100% pozbyć się starego płynu i zastąpienie go w takiej samej ilości za pomocą świeżej formulacji.

Dynamiczna wymiana oleju najczęściej stosowana jest w skrzyniach biegów z przekładnią hydrokinetyczną. Warto jednak wiedzieć, że metoda ta jest uniwersalna, stąd też z powodzeniem może być stosowana również do innych typów jednostek. Dynamiczną wymianę można przeprowadzić w automatycznych skrzyniach bezstopniowych (CVT) i dwu sprzęgłowych ze sprzęgłami mokrymi.

Opublikowano

Musisz się pogodzić z tym, że Cię wydymali, a nie wrzucać skopiowanych tekstów. 

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
7 minut temu, Muskel1 napisał(a):

Musisz się pogodzić z tym, że Cię wydymali, a nie wrzucać skopiowanych tekstów. 

To że teksty skopiowane to się zgadza.Ale czy mnie wydymali to nie jestem taki pewny.Sam jestem mechanikiem (nie samochodowym)w przemyśle ciężkim,mam do czynienia z przekładniami,reduktorami, pompami vacum,prasami itp.Oczywiście serwisuję je ,naprawiam itd.Wiem np.ile oleju zalewam do nowej jednostki a ile zalewam oleju na wymianę do jednostki która już pracowała.Ot takie porównanie

Opublikowano

Do stronika wchodzi 7.5l oleju, spuszczasz 6.8-7 l. Wiec....

Poza tym nie rozumiesz jednej ważnej rzeczy, olej w stroniku nie jest elementem ukladu przeniesienia napedu, służy tylko i wyłącznie  do smarowania i chlodzenia sprzegiel oraz mechatroniki , to samo tyczy się przekładni CVT.

Co innego jest w TIPie, tam olej stanowi jeden z elementów przeniesienia napedu i można pokusić się o dynamikę ale ogarnięty w temacie mechanik wie jak zrobić to bez dynamiki i z takim samym skutkiem.