Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[A4 B7] polski czterołapny BKN *Quattro* *320/288*

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Ivanek napisał(a):

Klapy wyłączone, egr też ale chyba włączę z powrotem zobaczymy w zimę.

W AVF (mam w rodzinie) po wymianie szybciej dogrzewał się.

8 godzin temu, Ivanek napisał(a):

Ogólnie to było tyle wody na drodze że opory kosmiczne, stąd pewnie zaniżone wartości. 

Hamownia drogowa jest bardzo czuła na wszelkie nierówności czy podmuchy wiatru, a intensywnie opony wpływają na opory.

Opublikowano

Czy ktoś wie czy w B7 czujnik deszczu zamknie szyby samoczynnie? 

Druga sprawa, zlokalizowałem głuche pukanie z tyłu, łącznik stabilizatora po prawej, cały zestaw z gumami kupię i dam do wymiany. 

Opublikowano
W dniu 14.09.2024 o 13:44, Ivanek napisał(a):

zmiana ciśnień

Ryzykownie, ciekawe ile mechatronika pojeździ.

3 minuty temu, Ivanek napisał(a):

Czy ktoś wie czy w B7 czujnik deszczu zamknie szyby samoczynnie?

Nie, B7 nie ma jeszcze długiego kodowania niestety. Musisz sobie na pilocie przytrzymać, żeby zamknąć.

Opublikowano
Godzinę temu, afroo. napisał(a):

Ryzykownie, ciekawe ile mechatronika pojeździ.

Co tam jest do zepsucia przy zmianie ciśnienia? 

Opublikowano

Opony nasmalcowane, prezentuje się to jakoś lepiej niż na B6, czego się nie spodziewałem. 

IMG202409171719182.thumb.jpg.184f97d2711c576fdf9e35d5c211b38e.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziś w drodze do pracy przestała mi ładować ładowarka wpinana w gniazdo zapalniczki w tunelu. Wyciągnąłem bezpiecznik a tam taki kwiatek... 

IMG20241008075701.thumb.jpg.93f2ea54c6ffd84ebec73dceab436a18.jpg

Czekam na przesyłkę z łącznikami stabilizatora na tył, z Febi. Będzie wymiana w tym tygodniu, jutro pojadę po nowy akumulator, też ktoś kupił w 2022 za mały, 80Ah i 700A prądu a powinien mieć 900A. 

Wie ktoś jak jest z dostępem do alternatora w tych 3.0? Mam dorobiony przewód 16mm² żeby dołożyć między alternatorem a plusem akumulatora bo ładowanie mam w okolicy 13,8-13,9V

• wow 1
Opublikowano

Bezpiecznik ogarnięty, akumulator wymieniony - A-mega 100Ah 910A 450zł, wyczyszczone papierkiem klemy, dodatkowo ten krótki masowy również. 
Ładowanie w okolicy 14V, chyba będzie trzeba zejść pod auto i zerknąć w przewody na alternatorze, co myślicie dołożyć dodatkowy przewód plusowy?

IMG20241009110315.thumb.jpg.835c82385b069fe8cef53400711c2ca2.jpg

Opublikowano
W dniu 8.10.2024 o 11:06, Ivanek napisał(a):

Dziś w drodze do pracy przestała mi ładować ładowarka wpinana w gniazdo zapalniczki w tunelu. Wyciągnąłem bezpiecznik a tam taki kwiatek... 

IMG20241008075701.thumb.jpg.93f2ea54c6ffd84ebec73dceab436a18.jpg

Toż to czyta definicja druciarstwa :D Ktoś ewidentnie nie oparł się pokusie watowania bezpieczników :D

W dniu 9.10.2024 o 11:15, Ivanek napisał(a):

Ładowanie w okolicy 14V, chyba będzie trzeba zejść pod auto i zerknąć w przewody na alternatorze, co myślicie dołożyć dodatkowy przewód plusowy?

Nie znam się, ale na moje nie widzę sensu dokładania kolejnych przewodów. Książkowo określa się poprawne napięcie ładowania na 13.8 - 14.5 V, więc jeśli Twój pomiar mieści się w zakresie (bez obciążenia, na obrotach jałowych) powinno być w porządku. W przypadku wątpliwości powinieneś najpierw zmierzyć napięcie bezpośrednio na alternatorze i gdy to wygląda źle to tam szukać winy (zużyte szczotki, przytarty wirnik, awaria regulatora napięcia). Dopiero jeśli tam wygląda to okej, a prąd nie dostaje się do akumulatora należałoby sprawdzić przewód, ostatecznie w przypadku uszkodzenia go wymienić niż dokładać drugi.

Opublikowano
22 minuty temu, longer_xd napisał(a):

Nie znam się, ale na moje nie widzę sensu dokładania kolejnych przewodów. Książkowo określa się poprawne napięcie ładowania na 13.8 - 14.5 V, więc jeśli Twój pomiar mieści się w zakresie (bez obciążenia, na obrotach jałowych) powinno być w porządku. W przypadku wątpliwości powinieneś najpierw zmierzyć napięcie bezpośrednio na alternatorze i gdy to wygląda źle to tam szukać winy (zużyte szczotki, przytarty wirnik, awaria regulatora napięcia). Dopiero jeśli tam wygląda to okej, a prąd nie dostaje się do akumulatora należałoby sprawdzić przewód, ostatecznie w przypadku uszkodzenia go wymienić niż dokładać drugi.

Przyzwyczajony z 1,9 gdzie tam mam 14,4V, co prawda rację masz, mieści się w zakresie, dodatkowo mierzone na wolnych obrotach bez obciążenia. Martwi mnie bo robię nim dość krótkie trasy po aglomeracji dlatego nie chciałbym być zaskoczony, przez 6 lat moja b6 1,9 nie miała takiej sytuacji żeby nie odpaliła. Często to ja kogoś odpalałem.

Opublikowano
6 godzin temu, Ivanek napisał(a):

Martwi mnie bo robię nim dość krótkie trasy po aglomeracji dlatego nie chciałbym być zaskoczony, przez 6 lat moja b6 1,9 nie miała takiej sytuacji żeby nie odpaliła. Często to ja kogoś odpalałem.

Weź pod uwagę jakość akumulatora, trochę zmieniło się. Obecnie Tople podobno wytrzymają 2-3 lata. Moja Varta wytrzymała niecałe 5 lat, a Topla Energy była użytkowana w Golfie 3 1,9 D przez prawie rok, następnie od 6 lat śmiga w AVF, gdzie odcinki 25 km to maksimum. 

PS. 3,0 TDI ma seryjnie hamulce 320/288 (nazwa tematu). ;)

Opublikowano (edytowane)

Nówka sztuka aku, przy starszym dwuletnim było tak samo. 

Wiem o tych hamulcach ale spójnie zgrywało się z niebieskim angolem b6. 

Edytowane przez Ivanek
Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.09.2024 o 15:48, Ivanek napisał(a):

Druga sprawa, zlokalizowałem głuche pukanie z tyłu, łącznik stabilizatora po prawej, cały zestaw z gumami kupię i dam do wymiany. 

W końcu dziś wymienione i cisza, a przy okazji wyszło że lewy amor trochę mokry więc będzie trzeba ogarnąć zestaw Sachsa, kolejne 500+ w naprawę. Na szczęście łączniki to z wymianą niecałe 200zł.

Pióro wycieraczki było już zniszczone, oczywiście metalowy wkład zapieczony do trzpienia więc dremel i ogień. Ta wycieraczka bardzo gra, w B6 też zmieniłem pióro bo się oderwało całkiem. 

Messenger_creation_1628015661401383.jpeg

Messenger_creation_1019576946636128.jpeg

Edytowane przez Ivanek
  • Lubię to 1