Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem po wymianie rozrządu w Audi A4 B6 1.8T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Jutro wymienię czujnik wału korbowego. Obecnie sprawdzam kompresję na tłokach i zobaczymy te zawory 

Opublikowano

Błąd miał wcześniej, jak wałek był obrócony o 180, teraz poprawił i już nie wraca.

Opublikowano
  • Autor

Ktos wiem czemu manometr tak dziwnie pokazuje ? Na każdym z tłoków ... 

Opublikowano

Bo tam nie istnieje kompresja

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, Alduric napisał(a):

Bo tam nie istnieje kompresja

Tylko co ? 

Opublikowano

No pewnie nic :D nie wiem? Nie masz kompresji wedle wskazań.

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Alduric napisał(a):

No pewnie nic :D nie wiem? Nie masz kompresji wedle wskazań.

A samochód odpala ... Może winowajcą jest czujnik położenia wału . Patrzyłem dziś rozrząd i dalej trzyma wszystkie znaki 

Opublikowano

Manometr sprawny? Dobrze go wsadziłeś w gniazdo świecy? Na gwint jest? Na gumę?

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, Alduric napisał(a):

Manometr sprawny? Dobrze go wsadziłeś w gniazdo świecy? Na gwint jest? Na gumę?

Sprawny, ciśnienie że sprężarki trzyma , nie puszcza . Miałem w zestawie tylko go, wężyk giętki długi oraz parę przejściowek . Sztywnego wężyka niestety nie posiadam . Wkręciłem do samego końca , jutro użyje taśmy teflonowej do uszczelnienia tej nasadki z gwintem odpowiadającym gwintowi świecy 

Opublikowano

Po pierwsze masz w manometrze zjebany zaworek zwrotny wętylek dlatego ci nic nie pokazuje

Po drugie co za głupoty z tym że trzeba patrzeć na znaki na kole zamachowym z tyłu silnika bo jak nie to o 180* wyjdzie ustawienie to największa bzdura a jak jest sprzęgło z kołem tuningowe pod 600nm to gdzie te znaki , a po drugie to koło pasowe jest tak samo na stałe spięte z wałem jak koło zamachowe

Żenada :facepalm:

Opublikowano
  • Autor
3 minuty temu, hopek03 napisał(a):

Po pierwsze masz w manometrze zjebany zaworek zwrotny wętylek dlatego ci nic nie pokazuje

Po drugie co za głupoty z tym że trzeba patrzeć na znaki na kole zamachowym z tyłu silnika bo jak nie to o 180* wyjdzie ustawienie to największa bzdura a jak jest sprzęgło z kołem tuningowe pod 600nm to gdzie te znaki , a po drugie to koło pasowe jest tak samo na stałe spięte z wałem jak koło zamachowe

Ty byś pewnie ustawił według znaków na kole pasowym z przodu oraz na obudowie rozrządu dolnej co nie ?

Opublikowano

no a jak by inaczej

Opublikowano

zawsze tak robie

Opublikowano

Dokładnie jak Adam piszę z przodu patrzę ustawiam i wszystko gra, a na miejscu autora to albo bym jakiegoś kolegę mechanika przywiózł do tego samochodu,  albo oddał do jakiegoś mechanika który ma pojęcie jak ustawić rozrząd w 1.8 turbo gdzie tu nie ma nic skomplikowanego. I dodatkowo miał sprawny manometr do mierzenia kompresji.

Opublikowano
13 godzin temu, hopek03 napisał(a):

Nigdy nie wiesz jak Ktoś złożył rozrząd i wszystkie koła nie widząc tego. To co powiedziałeś jest oczywiste, ale co jak Ktoś mógł przez przypadek obrócić te koło przy montażu, kiedy wymieniał pasek? Nigdy tego nie wiesz, a jak chcesz komuś pomóc przez forum i sam nie masz 100% pewności czy dobrze to poskładał, to warto chyba spojrzeć na znak na kole zamachowym, ponieważ tam masz 100% pewności że dół jest ustawiony do montażu rozrządu. Owszem ja też jak montuję rozrząd i nie potrzebuje patrzeć na znak z tyłu, bo wiem co robię. 

Edytowane przez szpakuziom

Opublikowano

Jak to dobrze że u mnie w silniku wymyślili blokadę na wał, która pasuje tylko w jednym, prawidłowym położeniu ?

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Langista napisał(a):

Jak to dobrze że u mnie w silniku wymyślili blokadę na wał, która pasuje tylko w jednym, prawidłowym położeniu ?

Dał bym wiele by i u mnie było . Ciul najwyżej wlecą nowe zawory . ZA BŁĘDY TRZEBA PŁACIĆ! ;)

Opublikowano
7 godzin temu, szpakuziom napisał(a):

Nigdy nie wiesz jak Ktoś złożył rozrząd i wszystkie koła nie widząc tego. To co powiedziałeś jest oczywiste, ale co jak Ktoś mógł przez przypadek obrócić te koło przy montażu, kiedy wymieniał pasek? Nigdy tego nie wiesz, a jak chcesz komuś pomóc przez forum i sam nie masz 100% pewności czy dobrze to poskładał, to warto chyba spojrzeć na znak na kole zamachowym, ponieważ tam masz 100% pewności że dół jest ustawiony do montażu rozrządu. Owszem ja też jak montuję rozrząd i nie potrzebuje patrzeć na znak z tyłu, bo wiem co robię. 

kolego powodzenia jak byś miał szukać znaku u mnie na kole zamachowym

Opublikowano

a to że pali i gaśnie to bym sprawdził czujnik położenia wałka na początku bo pewnie też ruszane było

Opublikowano
  • Autor
31 minut temu, hopek03 napisał(a):

kolego powodzenia jak byś miał szukać znaku u mnie na kole zamachowym

Liczy się tylko pasowe tak ? Więc mam do niego ustawione i górę i wałki więc mogę próbować odpalić silnik