Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Brak przyśpieszenia w Audi A4 B7 1.8T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 

sorry jeśli temat nie jest umieszczony w odpowiednim dziale. 
Mam problem z błędem przeładowania turbiny. 
Pierwszy mechanik wymienił N75 febi (przed wymianą przyspieszało na 1-2biegu w miarę ok, kolejne już tragedia). 
po wymianie N75 moc wróciła, ale zaczęły się problemy z przeładowaniem turbiny. 
po odebraniu auta od mechanika wywaliło mi takie 3 błędy-wcześniej ich nie było. 

drugi mechanik stwierdził, że na bank turbo do regulacji, ponieważ pompuje zbyt duże ciśnienie (2.5 a powinno być 2.3-tak powiedział). 
stwierdził też, że słyszalny świst podczas przyspieszania nie pochodzi z  nieszczelności, ponieważ gdyby była nieszczelność, to komputer pokazywałby max 1.7b. 

niestety nie mam jak zrobić logów, ponieważ auto jest u mechanika. Pytanie, czy to co powiedział trzyma się kupy i ma jakiś sens? 

IMG_2678.jpeg

Opublikowano

1. Uszkodzona grzałka termostatu, jest niewymienna jako element. Czeka Cię wymiana termostatu.

2. Jeżeli słyszysz świst to prawdopodobnie luźna klapka od wastegate, do tego przładowanie. Szczelność dolotu sprawdza się zadymiarką albo powietrzem pod ciśnieniem. Szacowanie ciśnienia, a nieszczelność to jak wróżenie z fusów... Seryjne BFB ma doładowanie 0,6 bara. Skoro piszesz o nawet 2,5 bara (1,,5 bar doładowania to jest tam zrobiony program).

3. Uszkodzona pompa SAI - wymienić lub wyłączyć programowo.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Big Lebowski napisał(a):

2.5 a

Odejmij atmosferyczny czyli rzeczywiste będzie o 1bar mniej. 

Jeśli chodzi o zawor n75 to tylko ori działa albo pierburg z opla 2.0t ale jest inna kolejnosc wezykow i trzeba pokombinowac, za to ponad 3x tańsze.

Trochę bajki opowiadają te mechaniki.

Edytowane przez przem8
Opublikowano

@przem8 czyli jeśli uwzględnimy nawet to -1b to czy nadal może wskazywać na program? (Mechanik mówił, że żądane ciśnienie to 2.3, a pokazuje 2.5). 
zastanawiam się czy zabrać od nich auto i zrobić logi 

lub niech może dadzą do sprawdzenia turbinę, ponieważ może być padnięta klapka WG, o czym wspomniał @george

Opublikowano
13 minut temu, Big Lebowski napisał(a):

@przem8 czyli jeśli uwzględnimy nawet to -1b to czy nadal może wskazywać na program? (Mechanik mówił, że żądane ciśnienie to 2.3, a pokazuje 2.5). 
zastanawiam się czy zabrać od nich auto i zrobić logi 

lub niech może dadzą do sprawdzenia turbinę, ponieważ może być padnięta klapka WG, o czym wspomniał @george

Czy do około 2600 rpm nic się nie dzieje, a potem zaczyna jechać?

Opublikowano

@george nie wiem jak niższe biegi (bo tu nie kręciłem wysoko), ale błąd przeładowania wyskakiwał mi na 3-4 biegu przy około 3-4tys obrotów 

Opublikowano
1 minutę temu, Big Lebowski napisał(a):

@george nie wiem jak niższe biegi (bo tu nie kręciłem wysoko), ale błąd przeładowania wyskakiwał mi na 3-4 biegu przy około 3-4tys obrotów 

U mnie przy pękniętej klapce wastegate  tak było, że nic się nie działo do 2600 i potem dopiero zaczynał jechać.

Opublikowano
35 minut temu, Big Lebowski napisał(a):

czyli jeśli uwzględnimy nawet to -1b to czy nadal może wskazywać na program?

Nie. Trzeba podejrzec w parametrach zadane doładowanie.

Przeładowanie może wynikać z wielu rzeczy, a najczesciej to nieszczelność w podciśnieniach. 

Sprawdzenie czy jest program zajmuje kilkanaście sekund podczas jazdy więc nie wiem nad czym się tu doktoryzować. 

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Warto by zacząć od pierwszych rzeczy. Przejrzeć/wymienić wężyki przy n75. Koszt niewielki, a pozwala wyeliminować jedną opcję. U mnie tak było. Wewnątrz paproch się odklejał i zatykał wężyk, ale tylko przy większym doładowaniu i wywalało overboost. Przy delikatnej jeździe był spokój. Wymiana na silikon rozwiązała problem.

• Pomoc techniczna 1
Opublikowano

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Winna była turbina. Poszła do regeneracji. 
n75 febi jak na razie daje radę.