Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 B7 1.8T Quattro S-Line Gorczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, BartoszSoldier napisał(a):

W jakim celu wlałeś ceratec? Przez ten ubytek? 
Co to dokładnie za zegar? Podrzuć jakiegoś linka z ciekawości ;) 

Ogólnie tym ubytkiem się kierowałem okolo 3 litrow na okolo 8 tys kilometrów z hakiem, tu już cały układ odpowietrzenia ogarnąłem ale sprawdzę jeszcze jak się zachowuje korek oleju na odpalonym i bagnet. Wykluczę może ponowne zapchanie odmy I chciałem zobaczyć I zmierzyć kompresję silnika. 

Ale raczej wszystkie znaki wskazują na nie szczelną turbinę ale myślę, że warto zobaczyć jeszcze te 3 rzeczy które wymieniłem.

Proszę tutaj link do zegara z allegro 🙌

https://allegro.pl/oferta/wskaznik-doladowania-turbo-auto-gauge-serii-yacht-13421443509

Edytowane przez Gorczyk
Opublikowano

Takie dziś szybkie fotki 😀

IMG-20250501-WA0042.jpg

IMG-20250501-WA0028.jpg

IMG-20250501-WA0030.jpg

IMG-20250501-WA0020.jpg

• Super 3
Opublikowano (edytowane)

Ładnie się błyszczy, tylko to towarzystwo wokól jakieś smutne 🤣

Edytowane przez Rob@k
  • Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, Gorczyk napisał(a):

Ogólnie tym ubytkiem się kierowałem okolo 3 litrow na okolo 8 tys kilometrów z hakiem

To juz pije a nie obytek. Przy takiej ilości to zauważyłbyś dym niebieski jakby turbo puszczało. Gdzieś musi się lać, sprawdź uszczelkę pokrywy zaworów i zobacz czy świece/cewki nie stoją w oleju. 

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, BartoszSoldier napisał(a):

To juz pije a nie obytek. Przy takiej ilości to zauważyłbyś dym niebieski jakby turbo puszczało. Gdzieś musi się lać, sprawdź uszczelkę pokrywy zaworów i zobacz czy świece/cewki nie stoją w oleju. 

Najlepsze jest to, że silnik suchy jak wiór, po za miejscem gdzie pociekło z turbo. Będę robił pomiar kompresji to zobaczymy czy olej pływa w świecach. Siwy dym to tylko czasem bączek przy odpaleniu i nic więcej.

Wczoraj korek oleju na odpalonym odkręciłem to sobie skakał i z otworu żadnego syczenia nie było ani nie leciały opary.

Olej kontroluje teraz to ubytku nie ma ale jazda do 3000 rpm więc olej pobierany jest na wyższych obrotach przypuszczalnie 💀

7 godzin temu, Rob@k napisał(a):

Ładnie się błyszczy, tylko to towarzystwo wokól jakieś smutne 🤣

Towarzystwo smutne ale naprawdę to tylko część ekipy, Fiesta to auto z przeznaczeniem na Tor naprzyklad. A audi z tego towarzystwa było najbrudniejsze cholera 😁

Opublikowano

No i zegar podłączony pod wężyk przy kolektorze, wszystko ruszyło.

Dziś wymieniony też odbój silnika, stary miał już swoje lata za sobą, wymyte wszystko jak zawsze no i oczywiście nowe spinki zw śrubami pod osłony silnika bo o mało co bym jej nie zgubił po ostatnim demontażu przez pośpiech z wymiana oleju.

20250505_172712.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Płyn hamulcowy wymieniony a wskaźnik turbo przyciemniłem folia i nie razi w oczy.

Screenshot_20250507_123532_Allegro.jpg

20250506_203955.jpg

• Dzięki 1
Opublikowano

W temacie walki z poborem oleju dorzucę swoje trzy grosze... Po kupnie auta pojawił się ubytek oleju, według książki serwisowej (ASO i poza ASO) wymiany były wykonywane co 2 lata i mniej więcej 20 kkm. Z czasem pobór nasilił się, inspekcja tłoków... czysto. W drugiej kolejności poleciało turbo do sprawdzenia, trafiony zatopiony, poszło do "regeneracji" (nadal brało olej i jechał dopiero od 2600 rpm). Po wymianie turbosprężarki zmniejszył się pobór i mniej więcej utrzymywał się na podobnym poziomie. Za jakiś czas pojawiła się nierówna praca silnika. Na pierwszy ogień szczelność dolotu, wszystko ok, ale odma po 20 latach nie istniała. :lol: Wleciał zestaw oryginale. Poprawił się trochę dół, zaczął równiej pracować i nieco spadło zużycie oleju. Do tego wszystkiego pojawiały się cofki zapłonu i problem z wygenerowaniem przepływu. W pewnym momencie stwierdziłem, że zaaplikuje Xado Anticarbon. Po pierwszej dawce nie było czuć wypadania zapłonów na zimno, cofki spadły z 4,5° na 2,25°. Problem z cofaniem zapłonu pojawiały się w środkowym zakresie obrotów. Z biegiem czasu wleciała druga dawka, co prawda maksymalne cofki nie spadły, ale spadła częstotliwość występowania i nie na wszystkich cylindrach jednocześnie. Zauważyłem też lepszą kulturę pracy (zdecydowanie ciszej). Po pierwsze dawce zużycie oleju zmieniło się o jakieś kilkaset kilometrów na całą miarkę i było mniejsze w początkowych etapach (jakieś 0,7 l na 2500 km). Po drugiej dawce zmniejszyło się do 350 ml (połowa stanu) na 2800 km. Przy zimnym rozruchu nie ma dymu (nawet gdy nie było kata), więc problem leży w pierścieniach, uszczelniacze też mogą mieć już dosyć. ;) Przy wymianie oleju planuję trzecią aplikację. Jeżeli udałoby się zejść poniżej 1 litra na 10 kkm bez otwierania pieca to byłoby dobrze. :D

• Lubię to 1
Opublikowano

Dzięki za Twoje zdanie a ja teraz mam zrobione już 600 kilometrów i jeżdżę do 3000 obrotów po ceratecu. Na razie nic nie ubywa ale po 1000 kilometrów będę jeździł normalnie i zobaczymy. Jak na razie obstawiam turbo 

Opublikowano

Okazjonalnie wleciały ori welury 🤭

20250511_084948.jpg

• Lubię to 2
  • Super 1
Opublikowano
4 godziny temu, Gorczyk napisał(a):

Okazjonalnie wleciały ori welury 🤭

Zestaw na lato? 

• Dzięki 1
Opublikowano
4 godziny temu, george napisał(a):

Zestaw na lato? 

Mam zboczenie, że dywaniki są zawsze wytrzepane po jeździe także muszą dłużej przetrwać... 😀

Opublikowano
22 godziny temu, Gorczyk napisał(a):

Mam zboczenie, że dywaniki są zawsze wytrzepane po jeździe także muszą dłużej przetrwać... 😀

W aucie były welury, ale wiedziałem, że jesienią i zimą błoto będzie wdeptywać się, stąd przesiadłem się gumowe. Początkowo chciałem mieć tylko na jesień i zimę.

Opublikowano

Tak gumy też kupiłem sobie ori i też miałem na początku latać cały rok ale wyszło inaczej jak zawsze 😁

Opublikowano

Wczoraj zmierzylismy kompresję i zaczynając od przodu...

12

11

10

11

Na ciepłym silniku a wartości zaokrągliłem. Świece ładne czyste.

Co myślicie o takich wartościach?

Geremi też się odezwał także jak będę gotowy Ti wysyłamy turbo do regeneracji.

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Gorczyk napisał(a):

Wczoraj zmierzylismy kompresję i zaczynając od przodu...

12

11

10

11

Przyzwoicie. ;) Jeżeli byłoby 4 x 12 bar to super. 

Czy zmieniałeś odmę? Sprawna odma to podstawa. 

@BartoszSoldier, w ostatni stadium życia potrafił zużyć 700 ml na trasie 130 km, ale właśnie nie dymił. Mógł to maskować kat? 

Edytowane przez george
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, george napisał(a):

Przyzwoicie. ;) Jeżeli byłoby 4 x 12 bar to super.

Wymodliłem tylko taki wynik 😅

Wiesz co odma była zmieniana jeszcze na jesień bo było dużo budyniu, wszystko było czyszczone i zmieniana odma, kolanko I wszystkie gumy.

Po odkręcaniu odmy, tego grzybka wczoraj budyniu nie było jedynie jakieś ślady/zapocenia oleju.

U mnie kata brak.

Edytowane przez Gorczyk
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Gorczyk napisał(a):

Wymodliłem tylko taki wynik 😅

Nie ma znacznych różnic pomiędzy cylindrami, a to jest najważniejsze. :)

Jeżeli jest mokro przy intercoolerze,  to sprawca zamieszania jest prawdopodobnie namierzony. 

Edytowane przez george
Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.05.2025 o 12:52, Gorczyk napisał(a):

20250506_203955.jpg

Jak chcesz to mogę podpytać znajomego On montuje do swapów małe wyświetlacze parametrów zamiast wyświetlacza godziny i daty. Problem tylko taki, że wyświetlacz jest biały. Wydaje się, że będzie się lepiej komponować niż taki zegar. Chyba, że Ci nie przeszkadza to nie ma sprawy 😄

Edytowane przez Monti
Opublikowano
18 godzin temu, george napisał(a):

Jeżeli jest mokro przy intercoolerze,  to sprawca zamieszania jest prawdopodobnie namierzony. 

No właśnie sylikon ściągnięty z turbo do IC i ku mojemu zaskoczeniu nie lało się a ścianki w normalnym jakby osadzie.

15 godzin temu, Monti napisał(a):

Jak chcesz to mogę podpytać znajomego On montuje do swapów małe wyświetlacze parametrów zamiast wyświetlacza godziny i daty. Problem tylko taki, że wyświetlacz jest biały. Wydaje się, że będzie się lepiej komponować niż taki zegar. Chyba, że Ci nie przeszkadza to nie ma sprawy 😄

Będziesz może miał zdjęcie takiego licznika lub film jak to działa.

Zegar przyciemniłem ppfem i nie razi w oczy ale może warto się nad czymś zastanowić innym?