Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zakup Audi A5 8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam !  

Ok pół roku temu założyłem temat odnośnie zakupu audi a4 b9. Wszystkiego się dowiedziałem i miałem podjąć się zakupu, ale czas słodko płynął a ja z racji pracy na własnej działalności w domu odkładałem zakup ponieważ drugi samochód potrzebny jak psu buda... Ale jednak być musi bo w jeden mały ciężko się załadować:( 

Zmieniłem trochę model na audi A5

I generacji 2.0 TDI 190km quattro z 2016 roku wersja poliftowa.

Mam na oku fajna sztukę z przebiegiem 216 tys i potwierdzonymi wpisami ( legal bez ściemy) 

Pogubiłem się już w tych poprawionych wersjach 2.0 TDI stąd pytanie czy to są godne polecenia egzemplarze ? Auto będzie robiło 5-7tys rocznie max, a z racji ceny diesla jestem bardziej przychylny do jego kupna bo silniki benzynowe wystrzeliły w kosmos.

Oprócz bezawaryjności/awaryjności auta mam drugie pytanie do znawców ekościemy odnośnie jazdy dieslem.

Mieszkam w Łomiankach obok W-wa i mam gdzies z tyłu głowy że w końcu może coś się zmienić i mój diesel nie będzie mógł się poruszać po warszawskich drogach.

Dużo czytam w internecie ale konkretów żadnych. Wstępne daty i normy euro. Kupować? Czy jednak się bać?

Może jest tu jakiś cwaniak ? :D

Pozdrawiam serdecznie!!

Edytowane przez TomOskroba
Opublikowano (edytowane)

W sumie sam Sobie odpowiedziałeś w zadanych pytaniach , dlaczego tego diesla nie kupować , zbyt małe przebiegi na diesla , i ewentualne zakazy wjazdu , z powodów ekologicznych norm , które mogą się zaostrzyć w każdej chwili , tym bardziej że jest ciśnienie w UE żeby elektryki wyparły spalinowe , tym bardziej diesel będzie poświęcony na stracenie pierwszy , zresztą już jest. Ja bym w to nie szedł , i szczerze pozostałbym przy pierwszym pomyśleć a4b9 lub A5 tej samej generacji. Ewentualna odsprzedaż 10 letniego  diesla jeśli będzie objęty mnóstwem zakazów , dodatkowych podatków itp będzie praktycznie niemożliwa 

Edytowane przez matbruk
Opublikowano

Ano właśnie.. też się tego boję.. bo w każdej chwili może wydarzyć się coś niespodziewanego i wtedy zostanę z dieslem którym nie będę mógł się poruszać. :s poza tym wszystko idzie za żeby to był diesel. Zorientowałem się w między czasie odnośnie bezawaryjności i raczej jest to poczciwy motor bez większych problemów

Niestety coś fajnego w tfsi to już spore siano :(.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, TomOskroba napisał(a):

raczej jest to poczciwy motor bez większych problemów

No tak nie do końca, a w skrocie to napchane w c**j kosztownego eko osprzętu.

Tez kupiłem diesla spełniającego normy eur6, bo z benzyn nie było nic sensownego w podobnym roczniku, a na gwałt było potrzebne drugie auto i co? Jestem niewolnikiem samochodu. Dpf się zawsze wypala pod domem i trzeba dymac na obwodnice i robic 30km. Myślałem, że z tym wypalaniem nie będę mieć problemu, bo prócz jazdy koło komina robie dłuższe traski w ciągu miesiąca ale to bujda. Taki diesel ma sens jak robisz systematycznie ciągiem minimum te 30-40km. Wtedy jest dogrzany i dpf sie wypala jak trzeba, a nie zawsze wtedy jak trzeba juz isc do pracy albo gasisz grata pod podem :D

Także ja sie pozbywam tego cudu techniki i definitywnie nie chce zadnego diesla w moich przypadku. 

Jeśli masz zamiar robic krótkie odcinki i tylko miasto to powodzenia....

Edytowane przez przem8
  • Lubię to 1
Opublikowano
9 godzin temu, TomOskroba napisał(a):

Niestety coś fajnego w tfsi to już spore siano :(.

I teraz pomyśl dlaczego te auta z TFSI są droższe w zakupie , na diesla zrobił się mniejszy popyt , ludzie nie chcą ryzykować , według mnie jeśli diesel to tylko nowe auto albo bardzo młode , które zazwyczaj ma miękka hybrydę ,  na Twoim miejscu mimo wszystko po prostu zwiększył bym budżet i szukał TFSI ale w modelach b9. 

• Lubię to 1
Opublikowano

50/50 miasto trasa.

No nic chyba odpuszczę diesla a szkoda bo zawsze je lubiłem. Dzięki za pomoc :)

Opublikowano
4 minuty temu, TomOskroba napisał(a):

50/50 miasto trasa.

No nic chyba odpuszczę diesla a szkoda bo zawsze je lubiłem. Dzięki za pomoc :)

Myślę że to rozsądną decyzja , jak na tę czasy które mamy , czyli okres transformacji energetycznej i ekologicznej , nie tylko w motoryzacji 

Opublikowano

od 2035 będzie zakaz sprzedaży spalinowych więc czy to diesel czy benzyna nie będzie znaczenia a za spalinówką jeszcze zatęsknimy...

Opublikowano

Zakaz dotyczy sprzedaży nowych aut z fabryki. Używane będzie można nadal sprzedawać i kupywac.

Opublikowano
2 godziny temu, RALF76 napisał(a):

od 2035 będzie zakaz sprzedaży spalinowych więc czy to diesel czy benzyna nie będzie znaczenia a za spalinówką jeszcze zatęsknimy...

W sumie racja , jeśli elektryki mocno się poprawia i stanieją to wcale może nie zatęsknimy.

Opublikowano
9 minut temu, matbruk napisał(a):

W sumie racja , jeśli elektryki mocno się poprawia i stanieją to wcale może nie zatęsknimy.

jeśli do 2035 będziemy mieli prąd z węgla to nie będzie za ciekawie

Opublikowano
7 godzin temu, Muskel1 napisał(a):

Zakaz dotyczy sprzedaży nowych aut z fabryki. Używane będzie można nadal sprzedawać i kupywac.

No i właśnie to mnie ciekawi bo teoretycznie nowsze/starsze samochody spalinowe. Czy to diesel czy benzyna będą wycofane z produkcji, ale stare będą mogly sobie jeździć. Za 8 lat minimalna norma diesla to będzie euro 6 . I teraz myślę to czego się bać ?  :D jedyni minus to taki, że za 10 lat może nikt ode mnie go nie kupić. Tylko że będzie miał wtedy 17 i warty za wiele to nie będzie ;)

Ciężki temat ...

Opublikowano

Jak w sprzedaży będą tylko elektryki , to na pewno auto spalinowe będzie ciężej sprzedać , niewiadomo jakie będą wtedy ceny paliw , jakie dodatkowe podatki i obostrzenia , może się okazać że ludzie będą zmuszeni do elektryka nawet jakiegoś małego autka w najmie , bo posiadanie i utrzymywanie spalinowki będzie generowalo duże koszty. Dużo można by gdybać , czas pokaże.

Opublikowano
11 godzin temu, matbruk napisał(a):

Jak w sprzedaży będą tylko elektryki , to na pewno auto spalinowe będzie ciężej sprzedać , niewiadomo jakie będą wtedy ceny paliw , jakie dodatkowe podatki i obostrzenia , może się okazać że ludzie będą zmuszeni do elektryka nawet jakiegoś małego autka w najmie , bo posiadanie i utrzymywanie spalinowki będzie generowalo duże koszty. Dużo można by gdybać , czas pokaże.

Dokładnie tylko to już się będzie tyczyć również samochodów benzynowych, więc można powiedzieć że benzyna jest tak samo na minie jak diesel, tylko z lekkim opóźnieniem 🤭

Opublikowano
3 godziny temu, TomOskroba napisał(a):

Dokładnie tylko to już się będzie tyczyć również samochodów benzynowych, więc można powiedzieć że benzyna jest tak samo na minie jak diesel, tylko z lekkim opóźnieniem 🤭

I nawet hybrydy plug-in . Bo zakaz też obejmie takie auta.

Opublikowano
2 minuty temu, matbruk napisał(a):

I nawet hybrydy plug-in . Bo zakaz też obejmie takie auta.

Wniosek. Czy kupujesz diesla czy benzynę. Bez znaczenia! Aby była norma euro 6 :D

• Lubię to 1