The Ether Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Cześć, Wiem że dla wielu osób to pytanie może być banalne, ale jak powinno się poprawnie parkować auto z automatyczną skrzynią biegów? W moim przypadku jest to Audi A4 B9 2016 2.0 TFSI Quattro Sedan Czy gdy już jesteśmy na parkingu i stoimy w miejscu z wcisniętym pedałem hamulca, to klikamy po prostu P na gałce biegów i możemy gasić silnik? Wiele osób widziałem w internecie pisze, aby zatrzymać najpierw pojazd do zera, trzymać pedał hamulca, wrzucić na N a następnie zaciągnąć ręczny, a na końcu wrzucić na P. Inni z kolei sugerują, aby pomijać krok z wrzucaniem na N. Jak wy parkujecie i jaki jest najlepszy sposób, aby zwiększyć żywotność międy innymi skrzyni i nie tylko Pozdrawiam
Koalakm Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu zatrzymać/P - potem reczny - choc zapewne jak otworzysz drzwi to i tak reczny Ci sie sam zaciagnie. 1
The Ether Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu 39 minut temu, Koalakm napisał(a): zatrzymać/P - potem reczny - choc zapewne jak otworzysz drzwi to i tak reczny Ci sie sam zaciagnie. dzięki chociaż i tak raczej każdy gasi silnik przed wyjściem z auta, więc w momencie otworzenia drzwi na zgaszonym silniku nie zaciągnie Ci się już ręczny
The Ether Opublikowano 15 godzin temu Autor Opublikowano 15 godzin temu swoją drogą to raczej już nie te czasy, że przy bardzo dużych mrozach ręczny może przymarznąć?
Hugo Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Godzinę temu, Koalakm napisał(a): zatrzymać/P - potem reczny Ta opcja to tylko na równym. Jak tak zrobisz parkując na wzniesieniu, to całe obciążenie pójdzie na skrzynia biegów. 1
Muskel1 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Ja w adaptacjach uruchomiłem sobie automatyczne zaciąganie ręcznego przy gaszeniu silnika. Postępuję następująco: po zatrzymaniu pojazdu trzymam cały czas wciśnięty pedał hamulca, dźwignię biegów przełączam w tryb P, następnie dopiero gaszę silnik a ręczny zaciąga się wtedy automatycznie. Po zaciągnięciu ręcznego zdejmuję nogę z hamulca. 1
The Ether Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu 6 godzin temu, Muskel1 napisał(a): Ja w adaptacjach uruchomiłem sobie automatyczne zaciąganie ręcznego przy gaszeniu silnika. Postępuję następująco: po zatrzymaniu pojazdu trzymam cały czas wciśnięty pedał hamulca, dźwignię biegów przełączam w tryb P, następnie dopiero gaszę silnik a ręczny zaciąga się wtedy automatycznie. Po zaciągnięciu ręcznego zdejmuję nogę z hamulca. czyli pomijasz krok z wrzucaniem na N, i będąc na D/S klikasz tylko P a następnie gasisz silnik?
Muskel1 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Nie wrzucam na N. Z D przechodzę na P, po zapięciu P gaszę silnik. Noga cały czas na pedale hamulca. Nogę zdejmuje z hamulca gdy silniczki zakończyły zaciągać ręczny. Edytowane 11 minut temu przez Muskel1
Rekomendowane odpowiedzi