Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kodowanie Lane Assist w Audi A4 B9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, Łukasz97 napisał(a):

Z tego co mi mówił gość od konwersji potrzebna jest jakaś aktualizacja sterownika  która długo się aktualizuje około 6h tak mi mówił. 

Pomyliłeś z AndroidAuto, do jego działania bezprzewodowo trzeba aktualizować Conbox. (ps nie 6h tylko 15minut)

Opublikowano
1 godzinę temu, turzol napisał(a):

Pomyliłeś z AndroidAuto, do jego działania bezprzewodowo trzeba aktualizować Conbox. (ps nie 6h tylko 15minut)

Odnośnie android auto bezprzewodowo w q580a przedlift jest możliwość działania bezprzewodowo poprzez aktualizacje  czy tylko poprzez zewnętrzne urządzenie do przesyłania danych przez WiFi?

Opublikowano
12 godzin temu, Łukasz97 napisał(a):

Czy to kodowani i adaptacja będzie działać ? 

Sterownik MMI 5F -> Adaptacje:

IDE04307-ENG117754-Samochód:lista funkcji BAP-traffic_sign_recognition_0x21, zmień na aktywowany
IDE04300-ENG117636-Obsługa menu samochodu- menu_display_road_sign_identification, zmień na aktywowane
IDE04300-ENG117638-Obsługa menu samochodu- menu_display_road_sign_identification_over_threshold_high, zmień na aktywowane

Sterownik A5

wpisz dostęp upoważniony (Login) 20103

Kodowanie:
Bajt 16 aktywuj Bit 4

Adaptacje:
IDE04733-Rozpoznawanie znaków drogowych:tryb fuzji,Oprogr.dot.obrazu do rozpoznaw.i opracowywania znaków drogowych, zmień na fuzja

Sterownik 17 kodowanie:
Bajt 14 aktywuj bit 6

Po dokonanych zmianach zarygluj auto pilotem na 15 min., następnie sprawdź czy działa.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
8 godzin temu, lukgem napisał(a):

Odnośnie android auto bezprzewodowo w q580a przedlift jest możliwość działania bezprzewodowo poprzez aktualizacje  czy tylko poprzez zewnętrzne urządzenie do przesyłania danych przez WiFi?

Przedlift tylko za pomocą dodatkowego urządzenia.

Opublikowano
4 godziny temu, Muskel1 napisał(a):

Sterownik MMI 5F -> Adaptacje:

IDE04307-ENG117754-Samochód:lista funkcji BAP-traffic_sign_recognition_0x21, zmień na aktywowany
IDE04300-ENG117636-Obsługa menu samochodu- menu_display_road_sign_identification, zmień na aktywowane
IDE04300-ENG117638-Obsługa menu samochodu- menu_display_road_sign_identification_over_threshold_high, zmień na aktywowane

Sterownik A5

wpisz dostęp upoważniony (Login) 20103

Kodowanie:
Bajt 16 aktywuj Bit 4

Adaptacje:
IDE04733-Rozpoznawanie znaków drogowych:tryb fuzji,Oprogr.dot.obrazu do rozpoznaw.i opracowywania znaków drogowych, zmień na fuzja

Sterownik 17 kodowanie:
Bajt 14 aktywuj bit 6

Po dokonanych zmianach zarygluj auto pilotem na 15 min., następnie sprawdź czy działa.

W sterowniku A5 w adaptacjach nie mam "Fuzja" przesyłam zdj co jest dostępne zmieniłem od siebie na "Rozpoznawanie znaków" lecz nie działa 

IMG20260103125842.jpg

Opublikowano

Więc wygląda na to, że nie jest wgrany flash do kamery. Musisz wgrać najpierw flash 8W6907217D i dopiero powinna pojawić się opcja fuzji. Musi ona być tam ustawiona, bo rozpoznawanie znaków (przynajmniej w przedlifcie tak jest), to fuzja z tego co kamera widzi oraz z danych nawigacji.

Opublikowano

Pojawił się po zakodowaniu komunikat na VC o tym, że rozpoznawanie znaków jest chwilowo niedostępne?

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Tak jest na Virtualu ta opcja znaków lecz pisze tak jak mówisz. "Rozpoznawanie znaków chwilowo niedostępne"

Będę szukał kogoś żeby mi to zrobił tego flesha bez kodowania. 

A co z kodowaniem assist line pomożesz jak zakodować żeby działało ? 😁

Opublikowano

Wrzuć najpierw mapę adaptacji sterownika A5, tylko w polu login wprowadź najpierw login 20103

Screenshot(104).png.510aebb46cf8d4a06113af75ab341f98.png

i dopiero kliknij na "Start"

Opublikowano

Coś chyba Ci nie wyszło z robieniem tej mapy adaptacji, bo brakuje w nich adaptacji, które należy zmienić. 

Opublikowano

Wpisałem adres A5 kod login 20103 zaznaczyłem adaptację i w pliku csv 

Opublikowano

No nie wiem dlaczego nie zapisało tych adaptacji.

Będziesz musiał je wyszukać. Możliwe, że te numery IDE w nawiasach będą się nieco różniły od niżej podanych w sterowniku A5.

Sterownik A5

Kodowania:

Bajt 12 aktywuj Bit 3

Bajt 16 aktywuj Bit 7

Dostęp upoważniony (Login)  20103

Adaptacje:

(IDE10873) -Indywidualne ustawienia BAP,- zmień na aktywowane

(IDE07596)-Indywidualne ustaw.asys.utrzymania pasa ruchu przy zacisku 15, - zmień na ostatnie ustawienie

(IDE10871)-Tryb systemu asystenta utrzymania pasa ruchu - zmień na wybór przez menu

(IDE10870)-Status włączenia asystenta utrzymania pasa- zmień na wybór przez menu

Sterownik 17

Bajt 4 aktywuj Bit 6

Sterownik 44

Bajt 2 aktywuj Bit 7

Sterownik 09

Bajt 35 aktywuj Bit 0 (jeżeli po tym kodowniu pojawi się błąd w zegarach i kamerze, należy ten Bit deaktywować).

Sterownik 5F

Adaptacje:

IDE04300-ENG117506-Obsługa menu samochodu-menu_display_Lane_Departure_Warning, -zmień na aktywowane

IDE04300-ENG117508-Obsługa menu    samochodu-menu_display_Lane_Departure_Warning_over_threshold_high, - zmień na aktywowane

IDE04307-ENG117740-Samochód: lista funkcji BAP-LDW_HCA_0x19,- zmień na aktywowane

IDE04307-ENG117741-Samochód: lista funkcji BAP-LDW_HCA_0x19_msg_bus,- zmień na zacisk 15

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Zrobione lecz ani nie ma żadnego błedu więcej ani nie działa assist. Przesyłam odrazu auto scan oraz mape adaptacji a5 i 5f. Jeszcze chciałęm dodac ze jeszcze nie mam manetki do wyłaczania assist. 

adpmap-A5-8W6-907-217-D_WAUCNCF59LA018284-20260103-1716.CSV adpmap-5F-8W2-035-050-N_WAUCNCF59LA018284-20260103-1722.CSV Log-AUDI SCAN-WAUCNCF59LA018284.txt

Opublikowano

Być może winna jest inna kierownica, oraz błędy w sterownikach 19 oraz 5F. 

LA powinien działać nawet nawet bez manetki.

Odczekałeś 15 min. z zaryglowanym autem po zmianie kodowania?

Pojawiła się w MMI i na VC opcja z lane assist?

Co znaczy że nie działa? Masz widoczne linie od LA ?

Opublikowano

No te błędy są ciągle 

Odczekalem ponad 15 min 

Na VC żadne linie się nie pojawiły w MMI pojawiła się opcja lecz nie można w nią wejść. IMG20260103173043.thumb.jpg.4020b4e5420406221850dcc64dc782d1.jpg

Opublikowano

Trudno powiedzieć...

Opublikowano

Ciężki temat 🙃 ogólnie jak usuwałem ten błąd w A5 to migło się to w MMI jak by na sekundę było na biało i można było w to wejść tak przypadkiem zauważyłem. 

Opublikowano

Dlatego przypuszczam, że nie działa, gdyż masz ten błąd właśnie niewiarygodnego kodowania.

Opublikowano

Zmień jeszcze raz na próbę w sterowniku A5 poniższe rzeczy:

Najpierw login 20103

później adaptację:

IDE10873-Indywidualne ustawienia BAP, zmień na nieaktywowany

DE10870-Status włączenia asystenta utrzymania pasa- zmień włączony

Po zmianie standardowe odczekanie 15 min.

Edytowane przez Muskel1