Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Klimatyzacja w Audi A3 8P nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam , klima nabita , nie włącza sie  , jak włączam przyciskiem ac to tylko na ulamek sekundy zapali sie dioda i gasnie , komresor do wymiany ?

Opublikowano

Pierw wykonaj diagnostykę komputerową.

Climatronic powie ci co go boli.

Opublikowano

ok , dzieki , podłącze vcdsa , a jak gaz jest odsany to tez zrobie diagnostyke ?

Opublikowano

nie

który rocznik ?

Opublikowano

2010

Opublikowano

byłem nabic klime , nabili ale stwierdzili ze do wymiany kompresor i z powrotem odciagneli gaz , i nawet zapaliła sie dioda po włączeniu przycisku ac , wczesniej jak gaz był to nie zapalała sie. moze cos nie tak z instalacja ?

Opublikowano

Załącza się econ, bo nie masz czynnika, wcześniej wyłączało klimę z powodu zbyt dużego ciśnienia w układzie, za co jest winien czujnik ciśnienia w chłodnicy klimy. Może również być winny kompresor, zły odczyt temperatury silnika w sterowniku, uszkodzony sterownik wentylatora.

Opublikowano

to jechac i nabic cz ynnik  i pozniej podlaczyc vcdsa i szukac przyczyny ? jak sprawdzic kompresor czy jest ok ?

Opublikowano

prawdopodobnie urwane sprzęgło na kole

mozna zobaczyc czy da sie kupic samo sprzegło

jak nie to kompresor out

Opublikowano

a jaka tu jest sprezarka? elektromagnes załacza ją ?

Opublikowano

nie

u Ciebie kompresor pracuje cały czas

załaczanie odbywa sie poprzez zawór kierunkowy

a tak na marginesie, w układzie cały czas musi byc R134a bo on jest nosnikiem oleju sprezarkowego

jak go nie ma kompresor mówi papapapapapap

Opublikowano

OK,DZIEKI , zawor regulacyjny sprezarki klimatyzacji N280-taki mam błąd , przerwa/zwarcie z plusem , przewody całe nie poprzecierane ,

Opublikowano

Zdemontuj pasek osprzętu i zakręć kołem z kompresora to się dowiesz czy sprzęgło zerwane. Błąd mógł wywalić w momencie zerwania sprzęgła.

Opublikowano

czyli samym srodkiem  ?  i co ma sie krecic ?

Opublikowano
3 godziny temu, sruba50 napisał(a):

OK,DZIEKI , zawor regulacyjny sprezarki klimatyzacji N280-taki mam błąd , przerwa/zwarcie z plusem , przewody całe nie poprzecierane ,

no i masz winowajce

Opublikowano

to zobacze te sprzeglo jeszcze , jak bedzie ok to sam zawor wymienic wystarczy czy sprezarke calą bo mnie na kole pasowym jakby czegos brakowalo bo widze lozysko i pierscien zegera

Opublikowano

Srodek nie kręci się 

Opublikowano

Jak to widzisz łożysko same?

Opublikowano

No same.  Jakby czegoś brakowało.  Zaślepki.  Może te sprzęgło się rozsypalo 

Opublikowano

zrób jakies foty