przem8 Opublikowano Wtorek o 09:54 Opublikowano Wtorek o 09:54 Zrób mu antykoksa może się trochę poprawi. Co drugi taki bierze olej. Masz ubytek mniejszy niż litr na 2500km więc jeszcze bym tak nad tym nie płakał.
Userr Opublikowano Wtorek o 10:22 Autor Opublikowano Wtorek o 10:22 (edytowane) A czy zmiana oleju (lepkości) pomoże coś na te ubytki? Od 2018 roku stosuje Motul 5W40. Edytowane Wtorek o 10:22 przez Userr
Lovely Man Opublikowano Wtorek o 10:36 Opublikowano Wtorek o 10:36 zalanie silnika olejem o większej lepkości zmniejszy trochę zużycie ale na cuda nie ma co liczyć
Langista Opublikowano Wtorek o 14:38 Opublikowano Wtorek o 14:38 Nie zmniejszy, jak się rozgrzeje to będzie tak samo rzadki jak poprzedni i też będzie wysłany w katalizator. Albo się pogodzić z poborem oleju albo remont, innych opcji nie ma.
Lovely Man Opublikowano Wtorek o 16:33 Opublikowano Wtorek o 16:33 Testowałem na własnym sprzęcie takie rozwiązanie, olej o wyższej lepkości w wysokich temperaturach zmniejszał zużycie ale nie eliminował problemu, zużycie było tak czy inaczej. Tutaj już pewnie pierścienie mają luz w rowkach tłoka. Moim zdaniem możesz spróbować oleju 5W50 i zobaczysz co się będzie działo.
Langista Opublikowano Wtorek o 21:06 Opublikowano Wtorek o 21:06 Problem z tym, że takie oleje są już o wiele droższe. Poza tym, zalewając nowy olej, zawsze przez pierwsze 2-3k km nie będzie poboru, z czasem jak właściwości smarne się pogarszają olej zaczyna być spalany. Ja bym lał na co stać a czego nie szkoda i tyle. Poza tym, remontu nie trzeba na raz robić, całkiem możliwe że sama wymiana uszczelniaczy zaworowych pomoże, a to zawsze mniejszy koszt jak rozbieranie dołu silnika.
Lovely Man Opublikowano Wtorek o 21:22 Opublikowano Wtorek o 21:22 Na alledrogo jest np. 4l elf evolution 5w50 za 106 zł więc bez przesady z drożyzną, a lepkość kinematyczna spada znacząco dopiero po kilkunastu tysiącach. Żadne ryzyko i wydatek spróbować, a nóż widelec będzie pan zadowolony
Hugo Opublikowano Środa o 06:10 Opublikowano Środa o 06:10 13 godzin temu, Lovely Man napisał(a): Moim zdaniem możesz spróbować oleju 5W50 i zobaczysz co się będzie działo. To samo poleciłem zrobić rok temu koleżance w A3 1.6 BSE i zużycie oleju się zmniejszyło. Właśnie wczoraj znowu zamawiałem jej olej i też prosiła o ten sam. Lejemy Eurol 😉 120zł/4l
Gorczyk Opublikowano Środa o 12:33 Opublikowano Środa o 12:33 U mnie podobnie lecz w mniejszej ilości a jeżdżę na ravenolu 5w40. W jakiej cenie jest eurol 4 litrowy?
Hugo Opublikowano Środa o 12:35 Opublikowano Środa o 12:35 2 minuty temu, Gorczyk napisał(a): W jakiej cenie jest eurol 4 litrowy? Przecież napisałem cenę 😁 1
Rekomendowane odpowiedzi