Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Audi A4 B6 3.0 ASN nie odpala na benzynie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!  Poszukuję pomocy, wczoraj wróciłem z Niemiec moją Audi na gazie całą trasę, bo w niedzielę przestała odpalać na benzynie. Było tak : w niedzielę odpaliłem normalnie, przejechałem 40km, zgasiłem i po dwóch godzinach nie mogłem uruchomić silnika. Kręci i tylko awaryjnie na gazie odpalił, był jeszcze ciepły więc od razu załapał. 

Przypominam sobie że na przełomie 2-3  tygodni zdarzyło się że chcąc uruchomić silnik, kręciłem 3-4 sek i nic. Więc ponownie zapłon i wtedy odpalił. Więcej nic złego się nie działo. 

Podpowiedzcie proszę od czego zacząć diagnozować. 

Co polecacie na początek? 

Pozdrawiam 

Opublikowano

Błędy sprawdzić.

Opublikowano

Jest coś w baku? Pierwsze moje podejrzenie- pompa paliwa. 

Opublikowano

Postaram się sprawdzić błędy na komp, ale nie mam na tą chwilę pomysłu u kogo. Sprawdziliśmy z kolegą teraz pod tylną kanapą są dwa dekle, to tam jest pewnie pompa / pompy? 

Nie słychać żeby podawała paliwo 

Odkręcać dekle czy jeszcze coś po drodze przed pompą sprawdzić? 

Czy dochodzi napięcie, czy jednak pompa się zatarła? 

Bak do połowy pełny, nie jeżdżę na rezerwie, po wyjeżdzeniu dwóch butli lpg, robię 100 / 200 km na benzynce i uzupełniam znów do połowy Bak 

Nie chcę go odpalać na tym gazie, bo jak zimny to jednak tylko w ostateczności 

Chciałbym posprawdzać możliwe przyczyny i ewntualnie po dojechać do diagnosty. 

Dziękuję 

Opublikowano

Pompa paliwa, one tak mają że zaczynają się drobne problemy a potem umiera całkowicie. Ewentualnie poszukaj przekaźnika pompy i jej bezpiecznika, może się przepalił.

Opublikowano

Nie jestem znawcą, ale wstępnie też podejrzewam pompę. Czy jest to prawda że w tym modelu a4 b6 3.0 są dwie pompy? Jedna która podaje paliwo przy uruchomieniu a druga wspomagająca pomaga przy większych obrotach? Lub jakoś tak? Która jest gdzie? Tzn za fotelem kierowcy będzie ta co działa przy odpalaniu? Albo na odwrót? Bo nie chciałbym odkręcać dekli niepotrzebnie. 

Jak coś ustalę to napiszę, jutro pewnie pod komp podjadę 

Pozdrawiam