Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ATJ] Dziwny problem z odpaleniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem szczęśliwą posiadaczką Audi a4:) niestety od pewnego czasu mam pewien problem moja Audiczka strajkuje i nie chce odpalać tak jak powinna... kiedy pierwszy raz sie tak stało to myślałam,że braklo paliwa( co wydawało mi sie niemożliwe) no ale za 7 razem jakoś odpaliła i pojechałam na stację i zatankowałam...wtedy na stacji odpaliła zeż dopiero za drugim razem...

no i ostatnio tez mi dała nieźle popalić: zastrajkowała na amen... ropa była...bo bida się nie świeciła... a autko nie chciało odpalić( stało pod górkę)

a dzieje sie z nia tak,że wkładam kluczyk , przekręcam i niby odpala, ale w momencie gaśnie...jakby coś odcinało jej dopływ ropy...

Kurcze nie wiem sama co się dzieje... dodam ,że filltr od paliwa nie był wymieniany...

może gdzieś na jakiś "kabelkach" nie stykac? i w tym przypadku nie ma znaczenia czy jest zaimna czy nie bo rano odpala bez większych problemów...

proszę o pomoc...

Opublikowano

Z twojego opisu wynika, że może się zapowietrzać układ paliwowy. Mam ten sam silnik tyle, że z oznaczeniem AJM i miałem ten sam problem. U mnie okazało się, że rozszczelniła się pompa tandemowa która jest z tyłu głowicy (przy przegrodzie silnika). Oddaj auto do jakiegoś dobrego mechanika i niech posprawdza pod kątem szczelności - chyba, że sama lubisz i umiesz pogrzebać przy silniku;)

Opublikowano

proponuję jednak wymienić ten filtr paliwa :) a następnie podpiąć autko pod VAG-COM aby wyeliminować lub potwierdzić uszkodzenie istotnego czujnika - podejrzewam, że może został zapisany w pamięci sterownika błąd dotyczący czujnika G40 lub G28 (w tym ostatnim nieprawidłowa wartość sygnału), czy kontrolka świec żarowych lub ESP na tablicy rozdzielczej nie pojawia się migając ?

Opublikowano

Sprawdziłbym czujnik temperatury paliwa, pompę tandem oraz pompę elektryczną w zbiorniku paliwa. Najlepiej podjedź do mechanika który miał z takim autem do czynienia.

Opublikowano

z którego roku masz auto??

Opublikowano

z którego roku masz auto??

ha ha, faktycznie, teraz dopiero się kapnąłem, że coś jest nie tak, ATJ był dopiero w latach 2000-2001;

więc madziulla jak to jest z tym silnikiem i rocznikiem auta ?

Opublikowano

juz wam tlumacze:) moje autko jest faktycznie z 97r. ale silnik mam inny bo chciałam sie tu zarejestrować a nie pamietałam jaki mam wiec tak sobie strzeliłam:) bystrzachy z was chłopaki:)

muszę koniecznie zmienić w moim opisie dane o tym silniku:)

a słuchajcie zauważyłam pewną zależność: jak nie chce mi odpalić- to wystarczy, że wyjmę kluczyk i włożę z powrotem i już odpala elelegancko...

co może być tego przyczyną? bo może to wcale nie pompa?

pozdrawiam:)

Opublikowano

jeśli rozrusznik kręci a auto nie odpala to z pewnością wina przekaźnika 109 od zasilania sterownika silnika lub przerwa na pinach pomiędzy wtyczką sterownika a jego gniazdkiem - wtedy nie mignie kontrolka świec żarowych i silnika nie odpalisz, wyjąc przekaźnik, zdjąć z niego obudowę i poprawić lutownicą luty na jego płytce drukowanej lub przeczyścić wtyczkę i gniazdo sterownika silnika.

Opublikowano

Nie będę oryginalny, tak jak pisał Sztomel na samym początku trzeba sprawdzić N109.

Raz już zdarzyło mi się zalecić komuś sprawdzenie N109 w silniku z PD.. prawda Tomek :naughty:

Warto też podłączyć VAG (interfejs diagnostyczny) do auta, jeżeli to 109 to powinien być zapisane błąd w pamięci.

Opublikowano

Robert, Ty jeszcze pamiętasz taką błahostkę ? pisałem powyżej tylko o przekaźniku 109, o elektrozaworze N109 na pompie wtryskowejnie wspomniałem :) ale słusznie może to być wina chwilowego braku zasilania samego N109 jeśli przy nieudanej próbie uruchomienia silnika zapala się i gaśnie po przekręceniu silnika kontrolka świec żarowych - wtedy jego błąd zostanie wykazany na Vagu, ale teraz to ja już nie jestem pewien pisząc o przekaźniku 109 czy w A4 przekaźnik zasilający ECU jest oznaczony nr 109 czy innym ( w Golfie ma on nr 109).

Opublikowano

Madziulla, nie ma co gdybać, podjedź do mechanika, :vaglogi:

i wszystko będzie jasne.... :)